Monica Cismaru ∙ September 2, 2022 ∙ 3 min read

Cum e viața la 100+ ani? Vibrantă, colorată, niciodată plictisitoare. Iris Apfel este una dintre figurile emblematice din lumea modei, care a atins venerabila vârstă de 101 ani pe 29 august.

Iris Apfel s-a remarcat datorită imaginii ei unice, a stilului aparte, prin care mai mult este mai bine și a devenit o senzație virală, are a inspirat generații.

Autoproclamată ”starleta geriatric”, Iris Apfel a redefinit moda și a demonstrat că stilul nu are vârstă.

Iris Apfel a reușit perfromanța de a semna un contract de modelling la 97 de ani cu una dintre cele mai mari agenții ale lumii, IMG, și a fost protagonista unui documentar, Iris, realizat de Albertg Maysles.

Iris Apfel este femeie de afaceri, designer de interior și a făcut carieră în industria textilelor. În 2018, compania Mattel a creat o păpușă Barbie după chipul și asemănarea ei, iar Apfel a devenit cea mai în vârstă persoană din lume care a inspirat o păpușă de acest fel.

Starul modei s-a născut în 1921 la New York, într-o familie de evrei și încă din copilărie a fost atrasă de artă și de frumos. La vârsta de 12 era interesată de ceea ce aveau de oferit magazinele de antichități, pe care le vizita cu regularitate, de unde culegea piese deosebite de bijuterii, pasiune care a urmărit-o până la senectute, când și-a lansat propria ei colecție la  Metropolitan Museum of Art din New York.

La sfârșitul anilor 40, Iris l-a cunoscut pe Carl Apfel, viitorul ei soț, alături de care a fondat compania de textile Old World Weavers, specializată în recrearea țesăturilor vintage și au obținut contracte cu Casa Albă, unde au lucrat pentru nouă președinți, lucru ce i-a atras lui Iris porecla de Prima Doamnă a Materialelor.

Alșturi de soțul ei, Iris a călătorit în întreaga lume în căutare de țesături unice, de haine deosebite și de piese de mobilier, prin care să-și deruleze cel de-al doilea job, acela de designer de interior.

Despre stilul său eclectic, Muzeul de Artă din New York a spus: ”O americancă în adevăratul sens al cuvântului, Iris Apfel este una dintre cele mai exuberante personalități din lumea modei, a textilelor și a designului interior. În ultimii 40 de ani, și-a cultivat un stil propriu, îndrăzneț, viu, unic”.

Stilul ei aparte, compus din ochelarii rotunzi, voluminoși, din bijuterii opulente și din haine în culori aprinse, cu imprimeuri, a poziționat-o printre figurile marcante ale modei. Lookul ei a început să fie copiat la petrecerile de Halloween, iar trucurile ei de stil au circulat în blogosferă. Totul a culminat cu semnarea contractului de modelling din 2019, la îndemnul lui Tommy Hilfiger, iar de atunci a apărut în numeroase campanii de modă. Anul trecut, la aniversarea celor 100 de ani, Iris Apfel a lansat o colecție de ochelari- The Iris Apfel Zentennial Collection pentru Zenni Optical, care reflectă filosofia stilistică de accesorizare a fashion-icon-ului.

”O ținută nu e completă fără un accesoriu-semnatură sau mai multe, pentru a-ți sublinia individualitatea. La mine sunt ochelearii – cu cât mai mari, mai stridenți, cu atât mai bine”, spunea Iris Apfel.

Foto: Instagram

Related Posts

Momente inedite ale vedetelor de la Paris Fashion Week: Andie MacDowell, Eva Longoria, Bella Hadid

Andie MacDowell și Eva Longoria au fost modele pentru o seară într-una dintre prezentările de la Paris Fashion…

Alist Designers boutique: Brandurile lunii octombrie

Luna aceasta ne bucurăm să avem alături de noi două nume pe care le îndrăgești de ceva timp…

Celebrity street style: Ținutele all black de la săptămânile modei

Cu Paris Fashion Week încă în desfășurare, facem o trecere în revistă a celor mai stylish ținute ale…

Jennifer Lopez devine imaginea unui brand de lenjerie intimă

La 53 de ani, Jennifer Lopez a fost aleasă imaginea unui cunoscut brand de lenjerie intimă. Astfel, vedeta…

Cher, apariție surprinzătoare la Săptămâna Modei de la Paris, în prezentarea Balmain

La 76 de ani, Cher arată încă senzațional și a dovedit-o încă o dată la prezentarea casei Balmain…

A început Săptămâna Modei de la Paris. Ce vedete au deschis parada eleganței din capitala Franței

Circuitul evenimentelor dedicate stilului continuă cu Săptămâna Modei de la Paris, care se derulează între 26 septembrie –…

Otter: Be cool, not cold! 

Texturi, nuanțe de pământ, layering și creativitate – acestea sunt elementele cheie ale noului anotimp. Sezonul rece ne…

Vedete prezente la Săptămâna Modei de la Milano

Săptămâna Modei de la Milano se încheie glorios cu încă un sezon plin de strălucire. O mulțime de…

O nouă ediție Romanian Jewelry Week, între 5-9 octombrie

O nouă ediție Romanian Jewelry Week are loc între 5-9 octombrie, în șase locații culturale din București. Expoziția…

Versiunea voastră REMIX-ată

Versiunea voastră REMIX-ată. Cum să faceți din sfârșitul verii un nou început interesant, cu dragoste pentru viața de…