Monica Cismaru ∙ September 2, 2022 ∙ 3 min read

Cum e viața la 100+ ani? Vibrantă, colorată, niciodată plictisitoare. Iris Apfel este una dintre figurile emblematice din lumea modei, care a atins venerabila vârstă de 101 ani pe 29 august.

Iris Apfel s-a remarcat datorită imaginii ei unice, a stilului aparte, prin care mai mult este mai bine și a devenit o senzație virală, are a inspirat generații.

Autoproclamată ”starleta geriatric”, Iris Apfel a redefinit moda și a demonstrat că stilul nu are vârstă.

Iris Apfel a reușit perfromanța de a semna un contract de modelling la 97 de ani cu una dintre cele mai mari agenții ale lumii, IMG, și a fost protagonista unui documentar, Iris, realizat de Albertg Maysles.

Iris Apfel este femeie de afaceri, designer de interior și a făcut carieră în industria textilelor. În 2018, compania Mattel a creat o păpușă Barbie după chipul și asemănarea ei, iar Apfel a devenit cea mai în vârstă persoană din lume care a inspirat o păpușă de acest fel.

Starul modei s-a născut în 1921 la New York, într-o familie de evrei și încă din copilărie a fost atrasă de artă și de frumos. La vârsta de 12 era interesată de ceea ce aveau de oferit magazinele de antichități, pe care le vizita cu regularitate, de unde culegea piese deosebite de bijuterii, pasiune care a urmărit-o până la senectute, când și-a lansat propria ei colecție la  Metropolitan Museum of Art din New York.

La sfârșitul anilor 40, Iris l-a cunoscut pe Carl Apfel, viitorul ei soț, alături de care a fondat compania de textile Old World Weavers, specializată în recrearea țesăturilor vintage și au obținut contracte cu Casa Albă, unde au lucrat pentru nouă președinți, lucru ce i-a atras lui Iris porecla de Prima Doamnă a Materialelor.

Alșturi de soțul ei, Iris a călătorit în întreaga lume în căutare de țesături unice, de haine deosebite și de piese de mobilier, prin care să-și deruleze cel de-al doilea job, acela de designer de interior.

Despre stilul său eclectic, Muzeul de Artă din New York a spus: ”O americancă în adevăratul sens al cuvântului, Iris Apfel este una dintre cele mai exuberante personalități din lumea modei, a textilelor și a designului interior. În ultimii 40 de ani, și-a cultivat un stil propriu, îndrăzneț, viu, unic”.

Stilul ei aparte, compus din ochelarii rotunzi, voluminoși, din bijuterii opulente și din haine în culori aprinse, cu imprimeuri, a poziționat-o printre figurile marcante ale modei. Lookul ei a început să fie copiat la petrecerile de Halloween, iar trucurile ei de stil au circulat în blogosferă. Totul a culminat cu semnarea contractului de modelling din 2019, la îndemnul lui Tommy Hilfiger, iar de atunci a apărut în numeroase campanii de modă. Anul trecut, la aniversarea celor 100 de ani, Iris Apfel a lansat o colecție de ochelari- The Iris Apfel Zentennial Collection pentru Zenni Optical, care reflectă filosofia stilistică de accesorizare a fashion-icon-ului.

”O ținută nu e completă fără un accesoriu-semnatură sau mai multe, pentru a-ți sublinia individualitatea. La mine sunt ochelearii – cu cât mai mari, mai stridenți, cu atât mai bine”, spunea Iris Apfel.

Foto: Instagram

Related Posts

Ovidiu Buta: „Moda nu este alchimie și, cu toate acestea, îți poate transforma viața”

Vede colecții de modă și stă de vorbă cu designerii de zeci de ani deja. Este autorul unora…

Cinci ținute casual sofisticate inspirate de invitații de la petrecerea Alist

Se spune că toamna se numără bobocii, dar noi am reinterpretat această zicală și am făcut o selecție…

Pamela Anderson poartă un brand românesc

Pamela Anderson apare pe coperta unei publicații de fashion îmbrăcată într-o piesă care aparține unui brand românesc –…

Sienna Miller, apariție de impact, cu sarcina la vedere, la Vogue World Show

Vedetele și-au dat întâlnire pe covorul roșu la evenimentul fashion al toamnei- Vogue World Show, care se vrea…

LEVI’S® PUNE STILUL PERSONAL PE PRIMUL LOC!

Dacă trendul nostalgiei te-a cucerit și crezi că ai trecut prin toate etapele până acum, pregătește-te pentru încă…

MTV VMAs 2023: Tendințele preferate ale vedetelor pentru lookurile de gală

Marți seară a avut loc decernarea premiilor MTV VMAs 2023, unde vedetele internaționale și-au făcut rând pe rând…

Industria bunurilor de lux, într-o continuă creștere

… sau „Dacă n-au pâine, să mănânce cozonac!” Sunt vorbele atribuite Reginei Maria Antoaneta, cele care i-au adus…

Top 5 accesorii care m-au cucerit în această vară.

Fiecare vară are povestea ei, o sumedenie de amintiri și momente din călătorii, vacanțe nesfârșite, seri lungi călduroase,…

Arad Fashion Days: Tendințele propuse de creatorii români pentru noul sezon 

Primul weekend din luna septembrie a marcat pentru noi nu doar începutul celui mai frumos anotimp, ci și…

Vedetele au afișat ținute extravagante la Gala AmfAR de la Veneția

Veneția nu este numai despre film zilele acestea, ci și despre modă și caritate. Gala AmfAR, un eveniment…