Alina Burlacu ∙ July 13, 2021 ∙ 3 min read

Regulile îngrijirii pielii uscate

În timpul verii, ne este dată peste cap întreaga rutină a îngrijirii pielii fie din cauza căldurii, fie din cauza unui program mai haotic. Așa se face că ajungem să simțim că produsele de îngrijire a pielii nu par să mai aibă efect.

Dar, înainte să te grăbești să tragi concluzii, mai este o întrebare căreia trebuie să îi răspunzi: pielea ta este uscată sau deshidratată? Dacă nu știi cum să faci diferența, îți dăm chiar acum câteva indicii prețioase.

Primul lucru pe care trebuie să îl știi este că poți și să vezi, și să simți diferența dintre tenul uscat și cel deshidratat. Mai exact, pielea deshidratată creează impresia de piele care strânge, este ternă și are linii fine, superficiale și, da, chiar și tenul mixt sau gras poate fi deshidratat. În timp ce, pielea uscată are un aspect neuniform, pielițe, o textură aspră și zone roșii, inflamate. Un alt aspect foarte important de care trebuie să ții cont este faptul că deshidratarea este temporară și poate fi corectată cu un ritual corect, iar tenul uscat este un mod de a fi al pielii și presupune un ritual de îngrijire pe termen lung care să includă nu doar hidratare, ci și ingrediente onctuoase. Și, încă ceva, tenul uscat, categoric poate fi și deshidratat iar în acest caz aspectul pielii este mult înrăutățit.

Cum afli dacă pielea ta este uscată sau doar deshidratată?

Este cât se poate de simplu: trebuie doar să zâmbești. Dacă simți (în special în zona pomeților) o senzație de strângere, atunci pielea este deshidratată. Un alt indiciu sunt ceracănele întunecate și liniile fine de pe frunte, colțul ochiului și obraji.

Pentru pielea uscată: pe o porțiune mică de piele, folosește o dischetă din bumbac. Dacă se desprind porțiuni mici de piele sau dacă pielea se înroșește și se inflamează atunci vei ști sigur că este un ten uscat.

Regulile îngrijirii pielii uscate

Cea mai importantă lipsă de care suferă pielea uscată este lipsa sebumului. Pielea uscată produce mai puțin sebum decât pielea normală, iar acest lucru face ca pielea să nu poată păstra apa necesară la suprafață. Cu alte cuvinte, pentru a fi sănătoasă să hidratată, pielea are nevoie de un echilibru hidrolipidic, adică apă + lipide (sebum). Ce poți să faci pentru a proteja și îngriji pielea uscată:

  1. Pielea uscată are nevoie de exfoliere, dar una blândă pentru nu a sensibiliza pielea. Asta înseamnă că trebuie să folosești un scrub blând: chimic (acid lactic) sau mecanic (cu particule foarte fine). O dată pe săptămână este suficient pentru a nu agresa pielea.
  2. Produsele de îngrijire trebuie să conțină și ingrediente care să hidrateze (glicerină), dar și ingrediente grase (ceramide).

Regulile îngrijirii pielii deshidratate

Lipsa esențială a pielii deshidratate este apa (nu sebumul). Iar apa poate fi pierdută de orice tip de ten, mai ales în perioadele în care aerul este foarte uscat, așa cum se întâmplă vara. Ce poți să faci pentru a proteja și îngriji pielea uscată:

  1. Rămâi la rutina de îngrijire: dacă ai tenul gras sau mixt, acesta va avea în continuare nevoie de matifiere, iar dacă ai tenul uscat, va avea nevoie de exfoliere și refacere a stratului hidrolipidic.
  2. Alege produse de îngrijire care să completeze lipsa de apă, fără să influențeze echilibrul pielii, cum ar fi acidul hialuronic.

Îngrijire pentru orice tip de ten

Uneori nu e de ajuns să aplici o cremă hidratantă sau grasă. Pentru rezultate vizibile, cât mai bune, aplică în straturi produse care să se completeze, de la textura cea mai light la cea mai groasă, în această ordine: serum hidratant sau antiage, loțiune sau cremă, ulei. Crema pentru protecție solară, SPF 30 minim, se aplică mereu la final. Și nu uita să bei apă! Este gestul simplu pe care îl poți face oricând!

Foto: pexels.com

Related Posts

Brain & Body After Work: 5 clinici și saloane din București în care să ajungi primăvara asta

Primăvara asta, fă-ți planuri de dezvoltare și ține-te de ele, fie că este vorba de corpul tău sau…

Ce au în comun Paris Hilton, AI și un spray autobronzant?

De la Barbie la regina pielii cu aspect bronzat, Paris Hilton este una dintre figurile culturii pop care,…

Sfaturi pentru rutina de îngrijire. Alexia Eram, în dialog cu dr. Cristalia Rusu. Powered by Vichy (VIDEO)

Alexia Eram a fost curioasă să afle cum arată protocolul complet pentru îngrijirea tenului de la doamna doctor…

Un nou magazin Victoria’s Secret te așteaptă în Mega Mall, București, cu o nouă colecție: Body by Victoria

Veștile bune circulă repede! Iar primăvara aceasta avem încă un motiv de bucurie. Victoria’s Secret, liderul în retail…

Parfumuri create pe baza neuroștiinței

Charlotte Tilbury, celebrul make-up artist al vedetelor care și-a înființat un brand de cosmetice omonim, se lansează acum…

13-14 aprilie: Vino să trăiești experiențele inedite din Lancôme Skin Science Club!

Grăbește-te să descoperi produsele excepționale și experiențele inedite din Lancôme Skin Science Club, un pop-up deschis pentru publicul…

5 afecțiuni ale pielii cauzate de endometrioză

Prea mult estrogen în organism poate declanșa erupții sau acnee. Pe de altă parte, inflamația nu este implicată…

Ai un ten cu impurități? Iată ce trebuie să faci ca să scapi de imperfecțiuni!

Tenul nostru este ca o carte de vizită și reflectă atât starea noastră de sănătate, cât și obiceiurile…

Beauty News: 12 cosmetice de care te vei îndrăgosti primăvara asta

Culorile vibrante ale noilor produse pentru machiaj și esențele florale ale primăverii dau tonul unui anotimp în care…

Serena Williams își lansează un brand de beauty

Serena Williams este cel mai recent exemplu de vedetă care se lansează în domeniul de beauty cu propria…