îngrijirea tenului la pubertate

Ai un copil ajuns la pubertate și îți faci griji pentru cum va arăta tenul lui în câțiva ani (și în viitor). Ar fi bine să îi trimiți acest link!

Ai 11, 13, poate 16 ani sau ești undeva oriunde între 10 și 20 de ani? E OK să ai încă multe întrebări despre îngrijirea tenului. Sper că în ce urmează vei găsi multe răspunsuri.

Ai observat că acneea apare frecvent la pubertate sau în adolescență, dar asta nu se întâmplă în 100% din cazuri. Poți să ai un ten normal, fără coșuri sau inflamații. Este foarte adevărat că trebuie să ții cont de câteva sfaturi ale dermatologilor despre îngrijirea pielii.

Curățare delicată

Tenul trebuie curățat zilnic și chiar de două ori pe zi. Dacă faci sport, este recomandat să te speli imediat după exerciții cu apă la temperatura camerei.

Dacă ai tenul gras, care lucește și pare uleios, ai nevoie de un produs de curățare tip spumă sau gel, pentru îngrijirea zilnică a pielii.

Dacă ai tenul uscat, folosește un demachiant cremă sau o loțiune demachiantă.

De ce este important să alegi produsul de curățare potrivit tipului tău de ten? Pentru că altfel echilibrul hidrolipidic al pielii (apă și sebum) se schimbă și lasă loc bacteriilor să se înmulțească. Și uite așa te trezești dimineața cu un coș, fix la prima oră.

Îndepărtează machiajul

E normal să fii curioasă și să testezi machiajul mamei sau chiar să ai câteva produse doar ale tale (un sfat pe care te rog să îl urmezi pe termen lung), dar, doar pentru că arată fain atunci când îl aplici, nu înseamnă că trebuie să dormi cu el. Peste zi, se acumulează impurități, praf, machiaj în pori și, dacă seara nu te demachiezi corect și complet (adică până când este curată discheta demachiantă), dimineața sunt șanse mari să te trezești cu multe coșuri.

Hidratare zilnică

Nu-i așa că ai nevoie de apă zilnic? La fel și pielea ta! Doar că nu e de ajuns să te speli pe față, trebuie să alegi și o cremă foarte light cu efect de hidratare. Crema hidratantă nu e doar pentru mama! Faptul că ai tenul lucios, nu înseamnă automat că pielea este hidratată. Pielea poate să fie deshidratată și dacă ai tenul gras, și dacă îl ai uscat. Și nu alege o cremă de față pentru că miroase frumos! Parfumul usucă și mai mult pielea.

Mai puțin sebum

Dacă la doar câteva ore de la curățarea pielii, ai zone care lucesc, nu te grăbi să folosești produse anti-acnee. Șterge și/sau matifiază! Poți folosi șervețele curate pentru a șterge excesul de sebum sau șervețele matifiante, cu pudră de orez.

Exfolierea

Doar o dată sau de două ori pe săptămână. Dacă faci gomajul prea des sau să folosești produse dure pielea va avea de suferit.

Nu pune mâna pe față!

Spală-te pe mâini înainte de a pune mâna pe față. Și, dacă nu folosești mască de unică folosință, spală zilnic masca textilă și dezinfecteaz-o cu fierul de călcat! Nu știu dacă te ajută să eviți infectarea cu Covid-19, dar precis te ajută să eviți coșurile!

Curăță telefonul

Fii atentă la tot ce îți atinge fața. Mai ales la telefon, care ajunge pe toate suprafețele posibile, niciuna curată! Și schimbă și fața de pernă schimbată zilnic (dacă lupți deja cu câteva coșuri) sau la 2-3 zile.

Mergi la dermatolog

Nu aștepta să treci de pubertate și să ai tenul plin de coșuri. Mergi la dermatolog pentru a preveni problemele, pentru a afla corect tipul tău de ten, pentru a afla și mai multe despre cum să îți îngrijești tenul. Înainte să mergi la dermatolog, fă-ți o listă de întrebări și nu ezita să întregi orice despre piele!

Foto: pexels.com

Related Posts