Alina Burlacu ∙ August 13, 2021 ∙ 3 min read

Ce ai spune dacă ai afla că anumite cosmetice pentru exfolierea, regenerarea și curățarea pielii pot duce la apariția petelor, a arsurilor solare, a iritațiilor și a altor imperfecțiuni?

Viața noastră ar fi mai simplă dacă pe unele cosmetice ar fi un semn care să ne indice faptul că aplicarea lor pe piele și acțiunea soarelui, în același timp, pe piele duc la efecte dezastruoase pe termen lung. Din păcate, acest indiciu lipsește, așa că hai să privim cu atenție la ingredientele-cheie care nu sunt prietene cu soarele.

De fapt, cu pielea, atunci când stai la soare. Și aici nu mă refer doar la statul la plajă sau la piscină, ci chiar și la orice alte activități care implică multe ore afară: de la cele alături de copii, la sportul individual.

Faptul că pielea reacționează vara mai ciudat la produsele de îngrijire folosite deja de multe luni nu ar trebui să fie neapărat o surprinză. Poate fi un semnal foarte clar că un ingredient din formula produsului de îngrijire a pielii expus la căldură și lumină puternică creează iritații și afecțiuni. Desigur, neapărat să verifici și data la care ai deschis recipientul ca să te asiguri că nu ai depășit perioada limită de folosire în siguranță a produsului.

Pentru asta, din fericire, este trecut un simbol direct pe produs (12M, de exemplu).

Cum îți dai seama că trebuie să renunți, pentru o vreme, la produsul de îngrijire?

Semnalele la care trebuie să fii atentă:

– dacă apare imediat o senzație de usturime după folosirea unei loțiuni exfoliante;

– dacă pielea se înroșește imediat după ce ai aplicat un ser sau un tratament anti-age;

– dacă observi pete sau zone ușor mai întunecate după ce ai aplicat un ulei.

Ingrediente interzise la soare

Revenind la ingredientele care distrug pielea în contact cu razele UV, deși nu este o listă lungă nu trebuie să pierzi din vedere că pot fi incluși în mai multe produse, chiar dacă pe eticheta principală nu sunt trecute explicit, la vedere, în denumirea produsului (așa cum este vitamina C, de exemplu, care, apropo, vara își pierde calitățile antioxidante rapid și are o eficiență extrem de redusă).

Acizii exfolianți din fructe

Acizii glicolic, lactic, citric (în general cei extrași din fructe), care au ca scop obținerea unui aspect luminos prin exfoliere, sensibilizează pielea.

Retinolul antirid

Derivat esențial al vitaminei A, retinolul este cel mai celebru ingredient ca eficiență în lupta împotriva ridurilor, stimulând producția de colagen și elastină, netezind pielea, dând luminozitate tenului. Totul adevărat, dar nu vara și, în niciun caz dimineața sau ziua, deoarece sensibilizează pielea și duce la apariția petelor.

Uleiurile esențiale și parfumurile

Anumite molecule cresc sensibilitatea pielii la soare și pot provoca pete, iritații și chiar arsuri. Uleiurile esențiale sunt foarte concentrate și se găsesc pe lista multor produse cosmetice. Le recunoști mai ușor mirosind produsul cosmetic. Dacă simți un miros intens sau discret de uleiuri esențiale, atunci lasă produsul deoparte. La fel de riscant este să folosești parfum pe piele sau o cremă parfumată. Dacă vrei să folosești în siguranță o cremă de față sau de corp vara sau când stai la plajă, caută pe ambalaj mențiunea: Fragrance Free. Și nu uita de cremele, loțiunile sau uleiurile cu SPF!

Foto: pexels.com

Related Posts

Rujul perfect pentru nuntă

Indiferent dacă ești mireasa sau ai statutul de invitată, dacă vrei să arăți senzațional în pozele de la…

Vara perfectă pentru noi

Vine vara, bine-mi pare! Nu știm alții cum sunt, dar noi iubim vara, pentru că ziua este lungă…

Safe Zone: sfaturile experților pentru îngrijirea părului, vara

Am apelat, din nou, la sfaturile stiliștilor, nutriționiștilor și dermatologilor pentru a ne asigura că vom avea un…

Sărbătorește viața!

Numărul 1 în Spania, Italia și Portugalia atunci când vine vorba de produsele dermatocosmetice pentru piele și păr,…

Ce preferă pielea ta: autobronzare sau albire?

Cum ai vrea să arate pielea ta? Mai luminoasă și fără pete pigmentare? Sau în nuanța caramelului, dar…

L’Oréal și UNESCO susțin femeile din domeniul cercetării prin lansarea unei noi ediții a programului de burse private L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință”

L’Oréal România și Comisia Națională a României pentru UNESCO continuă să sprijine și în acest an comunitatea științifică…

Protecție solară în fiecare zi

Radiaţiile UV reprezintă ameninţarea invizibilă de care te poţi proteja, cu încredere, aflând mai multe despre protecţia solară,…

Machiaj și îngrijire a pielii cu Cindy Bruna

Cu origini congoleze și italiene, modelul stabilit la Paris, Cindy Bruna, este una dintre vedetele a căror apariție…

Sharon Stone sau cum să arăți de 40 la 64 de ani

Frumusețea la 60+ ani înseamnă mai mult decât un corp cu proporții de invidiat și un ten fără…

Chef de mers la mare!

Cele 10 minute de expunere zilnică la lumina soarelui sunt recomandate și de medici, dincolo de asta ești…