Alina Burlacu ∙ August 13, 2021 ∙ 3 min read

Ce ai spune dacă ai afla că anumite cosmetice pentru exfolierea, regenerarea și curățarea pielii pot duce la apariția petelor, a arsurilor solare, a iritațiilor și a altor imperfecțiuni?

Viața noastră ar fi mai simplă dacă pe unele cosmetice ar fi un semn care să ne indice faptul că aplicarea lor pe piele și acțiunea soarelui, în același timp, pe piele duc la efecte dezastruoase pe termen lung. Din păcate, acest indiciu lipsește, așa că hai să privim cu atenție la ingredientele-cheie care nu sunt prietene cu soarele.

De fapt, cu pielea, atunci când stai la soare. Și aici nu mă refer doar la statul la plajă sau la piscină, ci chiar și la orice alte activități care implică multe ore afară: de la cele alături de copii, la sportul individual.

Faptul că pielea reacționează vara mai ciudat la produsele de îngrijire folosite deja de multe luni nu ar trebui să fie neapărat o surprinză. Poate fi un semnal foarte clar că un ingredient din formula produsului de îngrijire a pielii expus la căldură și lumină puternică creează iritații și afecțiuni. Desigur, neapărat să verifici și data la care ai deschis recipientul ca să te asiguri că nu ai depășit perioada limită de folosire în siguranță a produsului.

Pentru asta, din fericire, este trecut un simbol direct pe produs (12M, de exemplu).

Cum îți dai seama că trebuie să renunți, pentru o vreme, la produsul de îngrijire?

Semnalele la care trebuie să fii atentă:

– dacă apare imediat o senzație de usturime după folosirea unei loțiuni exfoliante;

– dacă pielea se înroșește imediat după ce ai aplicat un ser sau un tratament anti-age;

– dacă observi pete sau zone ușor mai întunecate după ce ai aplicat un ulei.

Ingrediente interzise la soare

Revenind la ingredientele care distrug pielea în contact cu razele UV, deși nu este o listă lungă nu trebuie să pierzi din vedere că pot fi incluși în mai multe produse, chiar dacă pe eticheta principală nu sunt trecute explicit, la vedere, în denumirea produsului (așa cum este vitamina C, de exemplu, care, apropo, vara își pierde calitățile antioxidante rapid și are o eficiență extrem de redusă).

Acizii exfolianți din fructe

Acizii glicolic, lactic, citric (în general cei extrași din fructe), care au ca scop obținerea unui aspect luminos prin exfoliere, sensibilizează pielea.

Retinolul antirid

Derivat esențial al vitaminei A, retinolul este cel mai celebru ingredient ca eficiență în lupta împotriva ridurilor, stimulând producția de colagen și elastină, netezind pielea, dând luminozitate tenului. Totul adevărat, dar nu vara și, în niciun caz dimineața sau ziua, deoarece sensibilizează pielea și duce la apariția petelor.

Uleiurile esențiale și parfumurile

Anumite molecule cresc sensibilitatea pielii la soare și pot provoca pete, iritații și chiar arsuri. Uleiurile esențiale sunt foarte concentrate și se găsesc pe lista multor produse cosmetice. Le recunoști mai ușor mirosind produsul cosmetic. Dacă simți un miros intens sau discret de uleiuri esențiale, atunci lasă produsul deoparte. La fel de riscant este să folosești parfum pe piele sau o cremă parfumată. Dacă vrei să folosești în siguranță o cremă de față sau de corp vara sau când stai la plajă, caută pe ambalaj mențiunea: Fragrance Free. Și nu uita de cremele, loțiunile sau uleiurile cu SPF!

Foto: pexels.com

Related Posts

Noutățile verii: parfumuri de purtat în serile toride

Dacă pentru plajă cel mai bine este să uiți de parfum și să folosești SPF-urile, pentru serile calde,…

Scarlett Johansson împărtășește rutina ei de beauty și de îngrijire

Scarlett Johansson (38 de ani) a împărtășit rutina ei de beauty și de îngrijire, care cuprinde somn, masaj…

House of Wella, Celebration Gala – 30 de ani în România

Pe 30 mai, Wella Professionals România a fost gazda unui show de lumină, culoare și hairstyling spectaculos, prezentând…

7 ingrediente care îți pot distruge pielea, în timpul verii

Există un motiv foarte bun pentru care trebuie să îți schimbi un pic rutina îngrijirii, în timpul verii:…

7 parfumuri provocatoare, care sparg orice tabu

Parfumul nu înseamnă numai note de patchouli, vanilie, trandafir și iasomie. Există și latura conceptuală a parfumeriei, care…

Timothée Chalamet, noul ambasador Chanel

Actorul Timothée Chalamet este noua imagine Bleu de Chanel. Actorul franco-american în vârstă de 27 de ani a…

Corectarea micilor imperfecțiuni. 4 tratamente noi de încercat acum

Să te simți mai bine tu cu tine, la orice vârstă, este cea mai bună idee din acest…

Știai că tenul gras îmbătrânește mai greu? Și nu este singurul avantaj!

Există și câteva dezavantaje, atunci când ai tenul gras, mai ales dacă rutina de îngrijire nu este una…

Obiceiurile proaste care îți distrug pielea. Toți le avem. Cum scăpăm de ele?

Orice rutină de îngrijire a pielii poate include obiceiuri rele pe care le repetăm (uneori) fără să ne…

Honey skin: ce anume din produsele apicole transformă radical pielea

Persoanele care folosesc pe termen lung produsele obținute cu bunăvoința albinelor susțin că observă transformări vizibile ale calității…