Cum să protejezi corect pielea copiilor de soare

Deși soarele este esențial pentru viață, trebuie să fim foarte atente la efectele dăunătoare pe care razele UV le au asupra pielii. Și acum nu vorbesc despre pielea adultului afectată de soare în forma îmbătrânirii premature sau petelor de pigmentare, ci de cea a copilului, de sănătatea căreia doar noi, cei care le purtăm de grijă, suntem responsabili.

Știai că sunt suficiente 5 arsuri solare până la vârsta de 20 de ani, pentru ca riscul apariției melanomului (cancerul de piele) să crească cu până la 80%?

Asta nu înseamnă neapărat 5 vacanțe la mare sau la munte. Poate însemna orice bronz prea intens obținut în spatele blocului, în parc sau la bunici. Pentru că în timp ce bronzul pare a fi un efect vizual dorit, în realitate este doar o modalitate de-a corpului de a se proteja de soare.

Desigur, nu funcționează 100%, așa că e nevoie de produsele pentru protecție solară.

Umbra, îmbrăcămintea, ochelarii și pălăriile oferă o foarte bună protecție, dar trebuie să fie completate de aplicarea protecției solare pe acele părți ale corpului care rămân expuse la soare.

Regulile protecției solare pentru copii

  1. În primul an de viață, copilul nu trebuie expus la soare, la plajă. Când este scos la plimbare, protejează-l cu îmbrăcămintea corectă. Există haine pentru copii mici cu SPF! Dar ajută foarte mult și umbra, materialele naturale care lasă pielea să respire și orele la care ieși afară (niciodată între 10.00 si 16.00). Între 1 an și 11 ani protecția solară este esențială!
  2. Chiar dacă nu se văd arsuri pe pielea copilului, nu înseamnă că aceasta nu are de suferit pe termen lung dacă îl expui repetat la soare fără protecție solară. Studii medicale arată că expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete UVA poate duce, în timp, la apariția cancerului de piele. UVA pătrund și prin geam, și prin nori, așa că nu uita de protecția pielii copilului nici în aceste condiții!
  3. Nu ieși afara între 10.00 și 16.00 cu copilul! Aceasta este perioada în care concentrația de ultraviolete este maximă.
  4. Aplicarea produsului de protecție solară SPF trebuie făcută cu 20-30 de minute înainte de a ieși din casă.
  5. Nu uita de hidratare! Aceasta este deosebit de importantă și previne apariția insolației. Introdu în dieta zilnică apa plată, sucuri de fructe diluate, legume și fructe bogate în betacaroten și vitamina C (morcov, caise, piersici).
  6. Aplică protecție solară pe zonele neprotejate de haine: față, urechi, picioare sau mâini.
  7. Reaplică protecția solară imediat ce iese din apă deoarece acesta se va spăla sau transfera pe prosop, după ce îl ștergi.

Produse de protecție solară pentru copii

Este important să alegi un produs cu SPF 30, 50 sau SPF 50+ creat special pentru copii! Aceste formule sunt realizate fără parfum, sunt, de regulă, rezistente la apă și sunt realizate împreună cu medicii dermatologi. Este la fel de important să îngrijești pielea copilului și după ce a stat în bătaia soarelui. Există numeroase produse în acest sens și pot să îți recomand câteva.

Sun for Kids Invisible Mist, Lancaster, 82 lei

Capital Soleil Kids Wet Skin Gel SPF50+, Vichy, 94 lei

NIVEA SUN Kids SENSITIVE Protect&Care Spray SPF 50, 55 lei

Cremă pentru protecție solară pentru copii AVON SUN SPF 50, 32 lei

Spray pentru copii Avene SPF 30, 99 lei

Clarins AfterSun SOS Sunburn Mask, 97 lei

Gel hidratant după plajă Avon Sun, 20 lei

Foto: pexels.com, PR.