Monica Cismaru ∙ August 2, 2023 ∙ 5 min read

Alimentele pot influența creierul și proftele culinare. Cu toții suntem dependenți de anumite mâncăruri mai mult sau mai puțin sănătoase – fie că e vorba de chipsuri, de biscuiți, de dulciuri etc, pe care le consumăm ca mâncare ce ne aduce alinare și confort, în momentele de relaxare – gândește-te doar la acele momente pe care le astepți întreaga zi, în care te așezi în fața televizorului sau a calculatorului, pentru a urmări emisiunea sau serialul preferat… Parcă e și mai bine cu o punga de chipsuri sau de bomboane lângă, nu?

Așadar, hai să vorbim despre aceste alimente care generează impulsuri de necontrolat- cu cât le mâncăm mai mult, cu atât ne dorim și mai multe și, adesea, dezvoltăm o relație de love&hate cu ele, scrie Vogue. Poftim la ele, nu le putem rezista, consumăm prea mult și apoi regretăm. Există o explicație științifică pentru faptul că ne e poftă adesea de alimente nesănătoase. V-ați gândit vreodată că nu vă e o poftă nebună niciodată de morcovi sau de broccoli crud? De ce?

Explicația constă în faptul că adesea aceste alimente conțin zahăr rafinat, făină ultraprocesată, grăsimi saturate, arome artificale și sare, substanțe care, odată ingerate în cantități mari, pot duce la obezitate și la nivel crescut al colesterolului sau la diabet.

Un studiu publicat de Universitatea din Michigan a făcut o listă cu alimentele care dau cea mai mare dependențăși le enumerăm și noi aici, alături de alternative sănătoase:

Pizza

Acest preparat adorat în întreaga lume este o capodoperă a gastronomiei prin însăși simplitatea sa, dacă e gătită din ingrediente proaspete, de calitate și e coaptă în cuptor cu lemne. Congelată sau semipreparată – este un cocktail caloric de ingrediente ultraprocesate. Alternativa? Exact ce am spus mai sus: pizza făcută în casă, din ingrediente de calitate, sănătoase, cu toppinguri de legume precum dovleceii; varianta și mai sănătoasă e aceea în care aluatul se prepară din ”orez” de conopidă sau din grâu spelta sau din făină de năut. Fără multă sare și cu ulei de măsline.

alimente dependenta

Ciocolata

Recompensa suprema dintre alimente – pentru mulți, e prietenul care nu dezamăgește niciodată. Cel mai des întâlnita versiune este ciocolata cu lapte și cu alune, bogată în lapte praf, grăsimi și zahăr. Pentru a scăpa de aceste apucături, alege ciocolata neagră, cu concentrație mare de cacao- de peste 70% și cu conținut scăzut de zahăr sau chiar fără. A nu se consuma mai mult de două patrățele pe zi.

Cartofii

Cartofii sunt irezistibili, mai ales cei sub forma de chips sau cei prăjiți. Din păcate, sunt plini de grăsimi saturate prin prăjirea în ulei vegetal ieftin, cu multă sare. Cu ce îi poți înlocui? Cu popcorn făcut în casă, cu ulei de măsline sau de cocos, cu un praf de sare și cu susan presărat.

Biscuiții din comerț

Combinația de făină albă-zahăr-grăsimi hidrogenate dă un grad crescut de dependență acestor biscuiți. Dacă aceștia mai sunt și umpluți cu cremă sau cu gem, efectul se dublează. Renunță la ei în favoarea biscuiților din făină de orez sau de porumb, unși cu un straț subțire de unt de arahide, de midgale sau de caju sau cu miere.

alimente dependenta

Înghețata

Înghețata făcută industrial, cu multe grăsimi și zahăr crește nivelul de dopamina, așa că vom vrea și mai multă și mai multă… prepară în schimb un sorbet de fructe de sezon (combinația ideală – căpșune-banane), fara zahăr sau îndulcit cu stevia sau cu sirop de agave.

alimente dependenta

Hamburgerii din comerț

Hamburgerii din comerț , mai ale cei cu brânză, dau dependență din cauza mixului fatal d ingrediente- grăsimi de origine animală, zahăr, arome artificiale, sare și făină, fără să mai punem la socoteală și sosurile care îi însoțesc. Substitutul: burgerul simplu din carne proaspătă, cumpărată de la măcelărie, gătit acasă cu un strop de ulei de măsline și cu ierburi aromatice.

Foto. Unsplash

Related Posts

Prințul William și Kate Middleton aniversează azi 13 ani de la nuntă

S-au scurs 13 ani de la nunta Prințului William cu Kate Middleton, eveniment urmărit de sute de milioane…

Haddaway lansează alături de Creator Records „Lift Your Head Up”, o piesă despre speranța în față adversității

Haddaway, artistul internațional cunoscut pentru hiturile sale care au definit generații, se alătură Creator Records într-o colaborare de…

Nicole Kidman, celebrată de Institutul American de Film

Nicole Kidman (56 de ani) a fost celebrată zilele acestea la Los Angeles de Institutul American de Film,…

Cele mai importante momente din istoria Jocurilor Olimpice

Când și cum au apărut Jocurile Olimpice, care au fost cele mai importante momente ale istoriei? În așteptarea…

De ce ne este greu să renunțăm? Arta de a renunța

Nu e ușor să renunți. Pentru că orice proces de renunțare este un proces de pierdere, iar acesta…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Ioana Bortan, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Russell Crowe va juca în remake-ul ”Exorcistul”

Filmul clasic de groază Exorcistul, lansat în 1973, are parte de un remake, ce va aparea în cinematografe…

Andrei Bănuță: „Pentru mine contează ce spun și ce simt atunci când cânt”

Melodiile lui se transformă instantaneu în hituri, ba chiar devin virale pe TikTok. Iar versurile și vocea lui…

Tartă cu lămâie și busuioc. Rețetă recomandată de Adrian Hădean

Această tartă cu lămâie și busuioc este alegerea perfectă pentru zilele de primăvară. Gustul curajos al lămâilor este…

Ce aduce nou Gala Premiilor Gopo 2024. Cine sunt vedetele așteptate pe covorul roșu luni, 29 aprilie

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție…