Monica Cismaru ∙ July 4, 2023 ∙ 4 min read

O alimentație variată stă la baza unei stări bune de sănătate. Organismului îi trebuie mai mulți nutrienți pentru a funcționa normal și pentru a face față substanțelor toxice pe care le ingerăm – conservanți, coloranți, antibiotice etc.

Una dintre cele mai apreciate diete, care se confundă deja cu un stil de viață, este cea mediteraneană, care acoperă majoritatea alimentelor sănătoase, de pe urma cărora organismul poate beneficia la maximum. Pe care dintre superalimentele conținute de dieta mediteraneană e bine să le consumăm cât mai des, pentru o sănătate optimă?

Ceapă roșie

top alimente sanatoase

În afară de faptul că această legumă e bogată în vitaminele C, K și B12, calciu, magneziu și potasiu, mai conține și quercitină, un antioxidant care protejează organismul împotriva alergiilor și bolilor de inimă. E de preferat să se consume crudă, în salate, precum cea grecească, cu roșii și brânză feta.

Sardine

Sardinele sunt bogate în omega-3, grăsimi nesaturate care cresc colesterolul bun și scad trigliceridele, previn apariția arterosclerozei. Sardinele conțin și vitamina D, produsă în mod normal doar prin expunerea la soare. Dacă le găsești proaspete, prepară-le la grătar.

Capere

top alimente sanatoase

Caperele sunt o sursă extraordinară de polifenoli și au o acțiune antioxidantă care încetinește îmbătrânirea celulară și pe cea a pielii, stimulează microcirculația și previn apariția senzației de picioare grele. Au acțiune diuretică și combat celulita.

Cartofi dulci

top alimente sanatoase

Cartofii dulci au cantități însemnate de flavonoide, carotenoide, viamina C și A (retinol) și proprietăți care combat îmbătrânirea. Se consumă fierți, copți sau piure, iar coaja lor e de asemenea, bogată în nutrienți.

Kale

Kale, cu ale sale frunze viguroase verzi, e un superaliment prin excelență. E o ”bombă” de antioxidanți: contine falovonoide, vitaminele A, C, K, E și grupa B, calciu, zinc, fier. Se consumă în salate, cu năut sau cu avocado, și astfel se obține un elixir pentru longevitate.

Ciuperci

Scăzute în calorii și pline de fibre și de nutrienți precum vitamina B și minerale precum fosfor, potasiu și cupru, ciupercile au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare și sprijină sistemul imunitar și pe cel cardiovascular. Consumă-le ca ingredient principal în supe sau în salate.

Mei

top alimente sanatoase

Capsulele de mei sunt recomandate pentru părul subțire și rar. Este o cereală fără gluten, cu indice glicemic scăzut și bogată în proteine, aminoacizi, antioxidanți și în minerale precum magenziu, calciu, fosfor și fier, esențiale pentru păr și piele sănătoase. Meiul se gătește la fel ca orezul și se consumă în salate, cu legume crude și cu ierburi aromatice.

Rucola

Rucola are conținut scăzut de calorii, proprietăți antioxidante și antiinflamatoare și e o sursă excelentă de vitamine și de minerale și conține erucină, un ingredient activ care ajută la scăderea tensiunii arteriale. E ideal spre a fi consumată ca atare, în salate, pe pizza, în supe sau ca aperitiv.

Foto: Unsplash

Related Posts

Aishwarya Rai Bachchan și Eva Longoria, prietene pe covorul roșu

Cele două ambasadoare L’Oréal Paris, Aishwarya Rai Bachchan și Eva Longoria s-au reîntâlnit pe covorul roșu, la cea…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

NESPRESSO X PANTONE: cea mai nouă colecție de cafele pentru rețetele cu gheață 

Nespresso lansează o nouă colecție de cafele pentru rețetele cu gheață, espressoare și accesorii în ediție limitată. Completată…

Cum a fost la evenimentul A List Magazine X Nostalgia (VIDEO) 

Alist Magazine a lansat impreună cu cei de la Nostalgia un număr special de revistă, ca să ne…

Pilaf, partenerul lui Demi Moore, la Cannes

Demi Moore și-a făcut debutul în selecția oficială a Festivalului de Film de la Cannes, duminică seara, cu…

Queen of Make-up: strălucește în cele 4 zile la Neversea

A List și Neversea, the queen of festivals, ți-au pregătit o serie de articole cu tips & tricks…

Prăjitură persană, rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Prăjitura persană sau povestea despre cum o fată simplă a reușit să cucerească inima unui prinț. Da, e…

Cum se menține în formă Brooke Shields, la aproape 60 de ani

Cunoscută publicului mai ales cu rolul său din ”Laguna Albastră”, actrița reușește să-și păstreze frumusețea naturală și la…

Când se va lansa sezonul 3 din ”And Just Like That…”?

Serialul ”And Just Like That…”, continuarea Sex and the City, revine cu cel de-al treilea sezon pe HBO…

MINA prezintă „Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică”

MINA, muzeul de artă imersivă din România, lansează din 16 Mai un nou spectacol educațional: „Dinozaurii – O călătorie imersivă în…