Alina Burlacu ∙ September 8, 2022 ∙ 3 min read

Parte din patrimoniul UNESCO, dieta mediteraneană are câteva reguli de care trebuie să ții cont ca să funcționeze și nu este vorba doar de categoriile de alimente.

Rutina veche de secole a oamenilor din zona mediteraneană, care constă într-o scurtă banală plimbare după masă este, de fapt, unul dintre secretele acestei diete. Cele mai bune rezultate le obții mergând cel puțin două minute, la plimbare, imediat după ce te-ai ridicat de la masă.

Obișnuința de a merge în zona centrală a orașelor mici sau, pur și simplu, la capătul străzii pentru a sta la povești cu vecinii aduce mai multe beneficii decât dacă rămâi pe canapea să lenevești.Penélope Cruz, în formă cu dieta mediteraneană

Mersul ar putea fi și unul din motivele suplimentare pentru care dieta mediteraneană reduce riscul de diabet, colesterol ridicat, boli de inimă, accident vascular cerebral, întărește oasele, stimulează sănătatea creierului, prevenind demența și depresia și ajută la slăbitul sănătos, așa cum arată mai multe studii.

Recent, la lista de beneficii a mersului pe jos imediat după masă s-a adăugat scăderea glicemiei.

Potrivit unui studiu recent publicat în revista Sports Medicine și citat de CNN, o plimbare scurtă, cuprinsă între 2 și 5 minute, poate fi de folos în scăderea glicemiei. A sta în picioare după masă poate ajuta, de asemenea, dar nu la fel de mult ca mersul, a spus coautorul studiului Aidan Buffey, doctorand la departamentul de educație fizică și științe ale sportului de la Universitatea din Limerick din Irlanda.

„Reprizele intermitente de mers și stat în picioare pe tot parcursul zilei și după mese au redus glucoza în medie cu 9,51%, în comparație cu repaosul după masă. Iar mersul intermitent cu intensitate mai ridicată pe tot parcursul zilei a înregistrat o reducere mai mare a glucozei, de 17,01%, în comparație cu repaosul”, a declarat Buffey pentru CNN.

În ce constă dieta mediteraneană?

Care anume sunt principalele alimente pe care le recomandă? Iată ce poți pune pe lista ta de cumpărături, iar dacă sunt din grădină sau din surse bio, cu atât mai bine: legume, zarzavaturi, fructe, leguminoase, fructe uscate și oleaginoase, semințe, cereale integrale, ulei de măsline în cantități moderate (ca sursă principala de grăsimi), consum moderat de carne, de preferință albă, de peşte și de ouă, consum zilnic de lactate și brânzeturi ușoare, moderat dacă au multe grăsimi în conținut, ierburi aromatice și condimente în loc de sare, consum cât mai redus de zahăr și dulciuri, consum moderat de vin în timpul mesei (1 pahar).

Cât mai rar sau doar ocazional, include în mesele tale carnea și preparatele din carne roșie. 

Evită sucurile carbogazoase, produsele cu conținut mare de zahăr și făină rafinată, grăsimile hidrogenate și alimentele prelucrate industrial.

Și produsele alimentare marcate “low fat” sau “light” trebuie scoase din lista ta de alimente, precum și alte produse procesate.

Foto: pexels.com, Hepta.

Related Posts

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Julia Roberts, în următorul film al lui Luca Guadagnino

Regina comediilor romantice revine cu un nou proiect surprinzător, semnat de Luca Guadagnino, autorul recentului succes Challengers. Julia…

Se pregătește un nou serial marca Game of Thrones

Fanii serialului Game of Thrones au motive de bucurie, deoarece o nouă producție care are legătură cu acțiunea…

Jennifer Love Hewitt își lansează cartea de memorii, Inheriting Magic

Actrița Jennifer Love Hewitt (45 de ani) își lansează cartea de memorii Inheriting Magic, iar pe copertă apare…

UNDA lansează “Spring Dining Experience” un concept fresh, de primăvară, cu experiențe pentru toate simțurile

Restaurantul UNDA Open Cuisine revitalizează scena culinară din nordul Bucureștiului cu lansarea conceptului de “Spring Dining Experience”. Acest…

The Motans și Andra sunt noile voastre personaje preferate în videoclipul piesei ,,Înapoi în viitor”

V-a plăcut, v-a rămas pe buze, iar acum puteți urmări povestea de iubire a piesei ,,Înapoi în viitor”,…

Care sunt cele mai căutate destinații în 2024?

Îți prezentăm topul celor mai căutate destinații din 2024, potrivit rezultatelor comunicate de platforma de turism Airbnb. La câțiva…

Victoria Beckham, la 50 de ani – Iată 12 lucruri mai puțin cunoscute despre vedetă

Victoria Beckham împlinește pe 17 aprilie vârsta de 50 de ani. Fosta componentă Spice Girls, actual antreprenor și…

Cine a fost partenera lui Roberto Cavalli- Modelul suedez Sandra Nilsson (38 de ani)

Celebrul creator de modă italian Roberto Cavalli a decedat pe 12 aprilie, la vârsta de 83 de ani,…

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la MasterChef România – PRO TV

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV, la emisiunea care i-a consacrat, MasterChef România,…