Alina Burlacu ∙ September 8, 2022 ∙ 3 min read

Parte din patrimoniul UNESCO, dieta mediteraneană are câteva reguli de care trebuie să ții cont ca să funcționeze și nu este vorba doar de categoriile de alimente.

Rutina veche de secole a oamenilor din zona mediteraneană, care constă într-o scurtă banală plimbare după masă este, de fapt, unul dintre secretele acestei diete. Cele mai bune rezultate le obții mergând cel puțin două minute, la plimbare, imediat după ce te-ai ridicat de la masă.

Obișnuința de a merge în zona centrală a orașelor mici sau, pur și simplu, la capătul străzii pentru a sta la povești cu vecinii aduce mai multe beneficii decât dacă rămâi pe canapea să lenevești.Penélope Cruz, în formă cu dieta mediteraneană

Mersul ar putea fi și unul din motivele suplimentare pentru care dieta mediteraneană reduce riscul de diabet, colesterol ridicat, boli de inimă, accident vascular cerebral, întărește oasele, stimulează sănătatea creierului, prevenind demența și depresia și ajută la slăbitul sănătos, așa cum arată mai multe studii.

Recent, la lista de beneficii a mersului pe jos imediat după masă s-a adăugat scăderea glicemiei.

Potrivit unui studiu recent publicat în revista Sports Medicine și citat de CNN, o plimbare scurtă, cuprinsă între 2 și 5 minute, poate fi de folos în scăderea glicemiei. A sta în picioare după masă poate ajuta, de asemenea, dar nu la fel de mult ca mersul, a spus coautorul studiului Aidan Buffey, doctorand la departamentul de educație fizică și științe ale sportului de la Universitatea din Limerick din Irlanda.

„Reprizele intermitente de mers și stat în picioare pe tot parcursul zilei și după mese au redus glucoza în medie cu 9,51%, în comparație cu repaosul după masă. Iar mersul intermitent cu intensitate mai ridicată pe tot parcursul zilei a înregistrat o reducere mai mare a glucozei, de 17,01%, în comparație cu repaosul”, a declarat Buffey pentru CNN.

În ce constă dieta mediteraneană?

Care anume sunt principalele alimente pe care le recomandă? Iată ce poți pune pe lista ta de cumpărături, iar dacă sunt din grădină sau din surse bio, cu atât mai bine: legume, zarzavaturi, fructe, leguminoase, fructe uscate și oleaginoase, semințe, cereale integrale, ulei de măsline în cantități moderate (ca sursă principala de grăsimi), consum moderat de carne, de preferință albă, de peşte și de ouă, consum zilnic de lactate și brânzeturi ușoare, moderat dacă au multe grăsimi în conținut, ierburi aromatice și condimente în loc de sare, consum cât mai redus de zahăr și dulciuri, consum moderat de vin în timpul mesei (1 pahar).

Cât mai rar sau doar ocazional, include în mesele tale carnea și preparatele din carne roșie. 

Evită sucurile carbogazoase, produsele cu conținut mare de zahăr și făină rafinată, grăsimile hidrogenate și alimentele prelucrate industrial.

Și produsele alimentare marcate “low fat” sau “light” trebuie scoase din lista ta de alimente, precum și alte produse procesate.

Foto: pexels.com, Hepta.

Related Posts

Dr Constantin Stan ne aduce noutățile sezonului în medicina estetică

Dr Constantin Stan, fondatorul grupului de clinici Cronos Med, ne aduce noutățile sezonului în medicina estetică, ne spune…

Alex Calangiu, actor: ”Îmi luasem cu totul gândul de a mai face vreodată film”

Alex Calangiu interpretează rolul principal în filmul ”Libertate”, regizat de Tudor Giurgiu, și este actor la Teatrul Național…

Bucură-te de experiențe de neprețuit cu Mastercard și BRD

Evenimente culturale unice, comori arhitecturale ascunse, restaurante renumite și destinații inedite de vacanță sunt experiențe de neprețuit care…

Penélope Cruz va fi protagonista noii ecranizări a unui roman semnat de Elena Ferrante- I giorni dell’abbandono

I giorni dell’abbandono – The Days of Abandonment, romanul semnat de Elena Ferrante, este noua carte a celebrei…

Ioana Gorgăneanu (Vice President, Head of Marketing & Communication Southeast, Mastercard): „Consumatorii sunt mai determinați să trăiască în prezent”

În calitate de lider de echipă, Ioana Gorgăneanu, Vice President, Head of Marketing & Communication Southeast, Mastercard, are…

Alist At Sea – Jurnal de vacanță, Ziua II – Valencia

Să-ți începi dimineața privind marea albastră, cu liniștea și nemărginirea ei pare ceva de vis. Dar visul devine…

Visezi la un somn perfect? Iată cum ar trebui să arate rutina de seară și de odihnă

La fel de important ca rutina de seară e patul în care ne odihnim noaptea. O rutină de…

Kylie Minogue, despre statutul de femeie singură și despre ce înseamnă să fii sexy la 50+ ani

Kylie Minogue, vedeta australiană în vârstă de 55 de ani, spune că s-a săturat ca lumea s-o chestioneze…

Descoperă eleganța diamantelor din colecția Pure Diamonds by TEILOR, iar Mastercard îți răsplătește alegerile premium!

Povestea TEILOR a început în urmă cu 25 de ani, pe strada cu același nume. Astăzi, bijuteriile TEILOR…

Horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…