A List Magazine ∙ August 17, 2021 ∙ 4 min read

Atunci când ne dorim să slăbim, mulți dintre noi suntem foarte nerăbdători și ne-am dori ca acest lucru să se întâmple cât mai rapid. Peste noapte chiar, dacă s-ar putea. Astfe că apelăm adesea la diete rapide, extrem de restrictive, pe care le ținem după ureche. Din păcate însă, acestea ne pot afecta în mod negativ pe termen lung. Atât din punctul de vedere al sănătății, cât și al siluetei.

Efectul Yo-Yo ne face ca, după o dietă ținută fără îndrumare de specialitate, să ne îngrășăm mai mult decât am slăbit. Nutriționistul Gianluca Mech ne explică ce se poate întâmpla dacă ținem diete rapide și restrictive pe cont propriu și de ce e important să ai alături un nutriționist în procesul de slăbire.

Pierdem din nutrienții necesari

„Majoritatea dietelor rapide presupun renunțarea la grupe alimentare întregi. Asta înseamnă că vei avea o alimentație fără vitaminele, nutrienții și mineralele de care organismul are nevoie pentru a fi sănătos.

Spre exemplu, o dietă în care nu ai voie să consumi lactate are urmări precum carența de calciu. O dietă în care carbohidrații lipsesc cu desăvârșire limitează totodată și aportul de fibre.

Chiar și atunci când ținem dietă, trebuie să îi asigurăm corpului necesarul de calciu, vitamina D, vitamine B, fier, folat și alți nutrienți. Altfel, pot apărea o serie de probleme. Spre exemplu, ne vom simți mereu obosiți, părul și unghiile își vor pierde din vitalitate și se vor rupe cu ușurință. Ne putem confrunta chiar cu căderea excesivă a părului. În plus, sistemul imunitar are de suferit și suntem mult mai predispuși la infecții”, explică nutriționistul.

Încetinim metabolismul

„Slăbitul foarte rapid este în general rezultatul unei diete drastice. Spre exemplu, de la 3000 de calorii pe zi, ajungi să consumi doar 1200. Organismul recunoaște acest lucru ca pe o perioadă în care are acces redus la mâncare. În consecință, intră înmodul de înfometare. Asta înseamnă că metabolismul încetinește pentru a-ți ajuta organismul să conserve energie. Așadar, vei asimila mult mai ușor caloriile”, adaugă specialistul.

Pierdem masă musculară, nu doar grăsimea corporală

„Atunci când slăbim, ne dorim cu siguranță ca cea de care scăpăm odată pentru totdeauna să fie grăsimea. Nicidecum masa musculară. Dietele drastice cu un aport redus de calorii ar putea avea un efect nedorit. Mai exact, să determine corpul să transforme masa musculară în energie pentru a putea a funcționa. Mușchii sunt mult mai activi din punct de vedere metabolic decât grăsimea. Asta înseamnă că un kilogram de mușchi arde mai multe calorii decât un kilogram de grăsime. În consecință, dacă masa musculară scade, vom arde mai puține calorii zilnic”, dezvăluie nutriționistul Gianluca Mech.

Ne deshidratăm rapid

„Am auzit cu toții despre retenția de apă. Atunci când începem o dietă rapidă, slăbim destul de mult în primele zile, iar asta deoarece eliminăm apa din organism. În special dacă vorbim despre o dietă fără carbohidrați sau cu conținut scăzut de carbohidrați. Eliminarea rapidă a apei din organism poate avea ca efect neplăcut deshidratarea. Odată cu ea apar și alte probleme precum constipația, durerile de cap, crampele musculare, nivelul scăzut de energie”, mai spune nutriționistul Gianluca Mech.

Ne crește pofta de mâncare

„În cazul dietelor rapide, ținute după urcehe, nivelul de leptină din corp scade. Leptina este acel hormon care controlează senzația de foame și cea de sațietate. Când nivelul leptinei este optim, ea îi transmite creierului atunci când ai mâncat destul. Dacă nivelul ei este, însă ,scăzut, informația nu mai ajunge la creier. În consecință, te vei gândi mai mereu la mâncare, îți va fi foame tot timpul”, spune acesta.

De ce este bine să apelăm la un nutriționist?

„Nutriționistul nu îți va recomanda niciodată diete care nu ți se potrivesc. El îți va face recomandări personalizate în funcție de nevoile corpului tău, stilul tău de viață, preferințele tale alimentare, țelul pe care îl ai în ceea ce privește slăbitul, pe baza analizelor realizate. Astfel că organismul tău va experimenta doar beneficiile unei diete, nicidecum posibile efecte adverse nedorite. În plus, nutriționistul îți poate organiza planul alimentar astfel încât dieta să nu fie o corvoadă. Să nu se simtă ca un chin. Ținând cont de preferințele tale, va combina alimentele pe care tu le preferi ca ele să te ajute să slăbești într-un mod echilibrat, dar să și mănânci cu plăcere”, încheie nutriționistul Gianluca Mech.

 

 

 

 

Related Posts

Prăjitură persană, rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Prăjitura persană sau povestea despre cum o fată simplă a reușit să cucerească inima unui prinț. Da, e…

Cum se menține în formă Brooke Shields, la aproape 60 de ani

Cunoscută publicului mai ales cu rolul său din ”Laguna Albastră”, actrița reușește să-și păstreze frumusețea naturală și la…

Când se va lansa sezonul 3 din ”And Just Like That…”?

Serialul ”And Just Like That…”, continuarea Sex and the City, revine cu cel de-al treilea sezon pe HBO…

MINA prezintă „Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică”

MINA, muzeul de artă imersivă din România, lansează din 16 Mai un nou spectacol educațional: „Dinozaurii – O călătorie imersivă în…

Ce citim în luna mai? Descoperă 4 dintre cele mai interesante apariții editoriale!

Luna mai a adus în librării apariții editoriale de top, volume de ficțiune și nonficțiune care au toate…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și cele mai interesante lansări. Iată ce ne-a…

„Colecționarii sunt la fel de interesanți precum artiștii. Toți au particularități și plăceri secrete” spun fondatoarele târgului de artă contemporană Rad Art Fair

Zeci de galerii, un parc de sculpturi și mii de vizitatori îndrăgostiți de artă; așa s-ar putea defini…

Beyoncé și Blue Ivy, mamă și fiică în sequel-ul Lion King

Beyoncé (42 de ani) și fiica ei, Blue Ivy (12 ani), își vor folosi vocile împreună în sequel-ul…

Jennifer Lopez: ”Sunt în cea mai bună formă fizică de până acum”

Jennifer Lopez (54 de ani) nu-și oferă nicio clipă de răgaz. Vedeta urmează să apară într-un nou film…

Kate Moss are o relație nepotul lui Bob Marley

La 50 de ani, Kate Moss își trăiește viața din plin. Supermodelul a împlinit în luna ianuarie 50…