A List Magazine ∙ August 17, 2021 ∙ 4 min read

Atunci când ne dorim să slăbim, mulți dintre noi suntem foarte nerăbdători și ne-am dori ca acest lucru să se întâmple cât mai rapid. Peste noapte chiar, dacă s-ar putea. Astfe că apelăm adesea la diete rapide, extrem de restrictive, pe care le ținem după ureche. Din păcate însă, acestea ne pot afecta în mod negativ pe termen lung. Atât din punctul de vedere al sănătății, cât și al siluetei.

Efectul Yo-Yo ne face ca, după o dietă ținută fără îndrumare de specialitate, să ne îngrășăm mai mult decât am slăbit. Nutriționistul Gianluca Mech ne explică ce se poate întâmpla dacă ținem diete rapide și restrictive pe cont propriu și de ce e important să ai alături un nutriționist în procesul de slăbire.

Pierdem din nutrienții necesari

„Majoritatea dietelor rapide presupun renunțarea la grupe alimentare întregi. Asta înseamnă că vei avea o alimentație fără vitaminele, nutrienții și mineralele de care organismul are nevoie pentru a fi sănătos.

Spre exemplu, o dietă în care nu ai voie să consumi lactate are urmări precum carența de calciu. O dietă în care carbohidrații lipsesc cu desăvârșire limitează totodată și aportul de fibre.

Chiar și atunci când ținem dietă, trebuie să îi asigurăm corpului necesarul de calciu, vitamina D, vitamine B, fier, folat și alți nutrienți. Altfel, pot apărea o serie de probleme. Spre exemplu, ne vom simți mereu obosiți, părul și unghiile își vor pierde din vitalitate și se vor rupe cu ușurință. Ne putem confrunta chiar cu căderea excesivă a părului. În plus, sistemul imunitar are de suferit și suntem mult mai predispuși la infecții”, explică nutriționistul.

Încetinim metabolismul

„Slăbitul foarte rapid este în general rezultatul unei diete drastice. Spre exemplu, de la 3000 de calorii pe zi, ajungi să consumi doar 1200. Organismul recunoaște acest lucru ca pe o perioadă în care are acces redus la mâncare. În consecință, intră înmodul de înfometare. Asta înseamnă că metabolismul încetinește pentru a-ți ajuta organismul să conserve energie. Așadar, vei asimila mult mai ușor caloriile”, adaugă specialistul.

Pierdem masă musculară, nu doar grăsimea corporală

„Atunci când slăbim, ne dorim cu siguranță ca cea de care scăpăm odată pentru totdeauna să fie grăsimea. Nicidecum masa musculară. Dietele drastice cu un aport redus de calorii ar putea avea un efect nedorit. Mai exact, să determine corpul să transforme masa musculară în energie pentru a putea a funcționa. Mușchii sunt mult mai activi din punct de vedere metabolic decât grăsimea. Asta înseamnă că un kilogram de mușchi arde mai multe calorii decât un kilogram de grăsime. În consecință, dacă masa musculară scade, vom arde mai puține calorii zilnic”, dezvăluie nutriționistul Gianluca Mech.

Ne deshidratăm rapid

„Am auzit cu toții despre retenția de apă. Atunci când începem o dietă rapidă, slăbim destul de mult în primele zile, iar asta deoarece eliminăm apa din organism. În special dacă vorbim despre o dietă fără carbohidrați sau cu conținut scăzut de carbohidrați. Eliminarea rapidă a apei din organism poate avea ca efect neplăcut deshidratarea. Odată cu ea apar și alte probleme precum constipația, durerile de cap, crampele musculare, nivelul scăzut de energie”, mai spune nutriționistul Gianluca Mech.

Ne crește pofta de mâncare

„În cazul dietelor rapide, ținute după urcehe, nivelul de leptină din corp scade. Leptina este acel hormon care controlează senzația de foame și cea de sațietate. Când nivelul leptinei este optim, ea îi transmite creierului atunci când ai mâncat destul. Dacă nivelul ei este, însă ,scăzut, informația nu mai ajunge la creier. În consecință, te vei gândi mai mereu la mâncare, îți va fi foame tot timpul”, spune acesta.

De ce este bine să apelăm la un nutriționist?

„Nutriționistul nu îți va recomanda niciodată diete care nu ți se potrivesc. El îți va face recomandări personalizate în funcție de nevoile corpului tău, stilul tău de viață, preferințele tale alimentare, țelul pe care îl ai în ceea ce privește slăbitul, pe baza analizelor realizate. Astfel că organismul tău va experimenta doar beneficiile unei diete, nicidecum posibile efecte adverse nedorite. În plus, nutriționistul îți poate organiza planul alimentar astfel încât dieta să nu fie o corvoadă. Să nu se simtă ca un chin. Ținând cont de preferințele tale, va combina alimentele pe care tu le preferi ca ele să te ajute să slăbești într-un mod echilibrat, dar să și mănânci cu plăcere”, încheie nutriționistul Gianluca Mech.

 

 

 

 

Related Posts

Cine este noul iubit al Selenei Gomez?

Selena Gomez (31 de ani) a păstrat secretă relația pe care o are de șase luni cu producătorul…

Grace Couture Cakes lansează colecția de Crăciun Nordic Lights

Grace Couture Cakes deschide sezonul sărbătorilor de iarnă prin dezvăluirea colecției festive ”Nordic Lights”, inspirată de designul scandinav…

The Timeless Pirelli

Sfârșitul anului a adus cu el și lansarea iconicului calendar Pirelli, a 50-a ediție, lansare care a avut…

Corina Olaru, designerul de interior care a transformat Room 12 în „acasă”

Ediția print de iarnă Alist Magazine este o bucurie estetică de la prima până la ultima pagină. Pentru…

Cozonacul lui Scărlătescu, secretul desertului-vedetă de pe Masa de Crăciun

Ai intrat deja în febra Sărbătorilor? De la cadouri până la preparatele cu care îi surprinzi pe cei…

Taylor Swift a fost desemnată Personalitatea Anului de publicația Time

Nu e nicio surpriză în alegerea publicației Time pentru Personalitatea Anului 2023. Taylor Swift (33 de ani) primește…

De Crăciun, Stella Artois continuă să aducă prietenii și familiile împreună

Îmi amintesc cu claritate Crăciunurile copilăriei, cea mai așteptată și frumoasă perioada a anului, când găseam dimineața bradul…

Angelina Jolie revine în Maleficent, partea a treia

Angelina Jolie (48 de ani) anunță că revine în rolul ei de succes, Maleficent, partea a treia, după…

Peste 140 000 de vizitatori în weekend-ul prelungit de deschidere al “WEST SIDE CHRISTMAS MARKET”, târgul de Crăciun organizat de UNTOLD UNIVERSE

Spectacol cu focuri de artificii, zeci de mii de luminițe de Crăciun și concerte Fuego și Gașca Zurli…

Cele mai bune filme ale anului 2023

Cele mai importante publicații internaționale au realizat clasamente cu cele mai bune filme ale anului 2023. Anul care…