Alina Burlacu ∙ September 5, 2022 ∙ 2 min read

Dacă ai dat vreodată vina pe părinți pentru alegerile tale alimentare, într-un fel ai avut dreptate. Dar nu pentru ce ți-au pus în farfurie, ci pentru moștenirea genetică transmisă din generație în generație. 

Motivul pentru care oamenii aleg și adoră anumite alimente și le resping și urăsc pe altele ar părea că se leagă nu de obișnuințe sau cultură. De fapt, ultimele studii științifice arată că mâncatul este legat de genetică. Exact! De ADN-ul fiecăruia.

Un studiu publicat de Nature Communications arată că există sute de variații genetice care sunt legate de anumite alimente, inclusiv cele care vă pot influența decisiv alegerea unor mâncăruri precum peștele gras sau ardeiul iute.

În cadrul unui studiu genetic al preferințelor alimentare, cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au analizat răspunsurile a peste 160.000 de participanți de la Biobank din Marea Britanie despre alegerea a 139 de alimente și băuturi diferite, folosind o scară de nouă puncte.

Pe baza rezultatelor, cercetătorii au creat o „hartă a alimentelor” cu trei grupuri de alimente legate de genetică: alimente foarte gustoase, cele cu un conținut scăzut de calorii și alimentele cu gust intens.

În timp ce unii au ales alimente foarte gustoase (precum carnea, lactatele și dulciurile), alții au preferat gustul intens (alcoolul sau condimentele ori ardeii iuți), iar alții au preferat fructele și legumele (alimente care au un conținut scăzut de calorii).

Și, dacă erai și în căutarea unei explicații pentru lipsa ta de chef atunci când prietenii sau copiii îți propun să faci mișcare, află că tot genetica dictează și atunci când este vorba despre preferința pentru mișcare și sport.

Același studiu arată că persoanele care aleg, în mod repetat, mâncarea gustoasă sunt predispuși la un nivel mai scăzut de activitate și au un risc de obezitate mai mare.

Pe de altă parte, cei care preferă aromele intense au un nivel scăzut de colesterol și aleg să facă o activitate fizică mai frecvent, dar au și preferințe mai accentuate pentru alcool sau fumat.

Deși aleg alimente cu un conținut scăzut de calorii, consumatorii de fructe și legume se pare că sunt predispuși genetic să facă mai multă activitate fizică. 

Foto: Hepta.

Related Posts

Călătorește în România!

Asta îți recomandă #AlistGirls. Primăvara aceasta, descoperă frumusețile României în cinci locuri de poveste – perfecte pentru orice…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Camelia Caesar, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Cu viața erotică la terapeut

Există nenumărate motive pentru care oamenii se gândesc să înceapă „câteva” ședințe de psihoterapie. Psihologul și psihoterapeutul relațional…

Dragoste & bani: un subiect tabu și o relație complicată

Cel mai adesea, banii sunt un subiect delicat într-o relație de cuplu, deși gestionarea lor defectuoasă poate semăna…

Loc de mai bine: mamele care au nevoie de sprijin

În fiecare număr, îţi prezentăm ONG-uri, proiecte sociale sau campanii umanitare care fac din lume un loc mai…

5 cărți pe care le poți face cadou de Paște

Paștele este un eveniment perfect pentru a adăuga între cadourile pentru familie și câte o carte potrivită preferințelor…

Selena Gomez va avea un nou cooking show- Selena + Restaurant

După ce, în anii pandemiei a inițiat un cooking show filmat chiar în bucătăria ei, intitulat Selena+ Chef,…

Cine sunt câștigătorii Premiilor Gopo 2024

Cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo a avut loc luni seara, la Teatrul Național ,,I. L….

Cele mai importante sfaturi despre îngrijirea intimă, explicate de medici ginecologi

Poate că nu e chiar un subiect abordabil la o cafea, dar este unul extrem de important pentru…

Coffee Time! Interviu cu Maria Raluca Năvloiu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…