A List Magazine ∙ May 26, 2022 ∙ 3 min readAtunci când vrei să începi să adopți un stil de viață echilibrat, unul dintre primele lucruri care îți vin în minte este să incluzi mai multe alimente sănătoase în dieta de zi cu zi. Există însă, pe rafturile magazinelor alimente prezentate drept sănătoase, dar care, în realitate, sunt veritabile capcane alimentare care îți afectează atât silueta, cât și sănătatea. Nutriționistul Gianluca Mech dezvăluie care sunt aceste alimente.

„Legume la conservă

Legumelor la conservă le lipsesc adesea fibrele și alți nutrienți importanți pentru sănătate. Ele conțin, în schimb, mult sodiu. Așadar, calitatea nutrițională a legumelor la conservă este considerabil scăzută față de cea a legumelor proaspete. Legumele din conservă sunt în general „îmbogățite” cu zahăr, aditivi și arome. Recomand să alegeți întotdeauna legumele proaspete sau pe cele congelate.

Legume cu amidon

Porumbul, mazărea, cartofii sau dovleacul tind să conțină mai puține vitamine și minerale și mai puține fibre decât alte tipuri de legume. În plus, acestea conțin adesea de două până la trei ori mai multe calorii per porție decât legumele fără amidon. Alegeți în schimb legume cu frunze verzi sau crucifere (conopida, varza, broccoli). Dacă vreți să consumați totuși și aceste legume cu amidon, faceți asta în prima parte a zilei, nu seara, și în cantități mici”, spune nutriționistul Gianluca Mech.

„Fasole la conservă

„Mă refer aici la acele tipuri de conserve ce conțin fasole în diverse sosuri. Sosurile conțin aproximativ 3 lingurițe de zahăr/porție și foarte mult sodiu. Dacă vreți totuși fasole la conservă, clătiți-o bine și combinați cu un sos făcut în casă, pe bază de roșii.

Sucuri de fructe ambalate

Sucurile de fructe ambalate sunt supuse procesului pasteurizării, care le garantează siguranța, dar care le face să piardă cea mai mare parte din vitamine și săruri minerale. În plus, conțin de cele mai multe ori zahăr adăugat, aditivi și coloranți, pe lângă zahărul natural care se regăsește deja în fructe (fructoză). Prin urmare, este indicat să vă pregătiți propriile sucuri din fructe proaspete, de sezon acasă. Sau, și mai bine de atât, să consumați fructele în starea lor naturală. Dacă însă doriți să cumpărați un suc de fructe, este mai bine să le alegeți pe cele care conțin fructe în procent de 100% (citiți eticheta și cumpărați numai produsele pe care apare un singur ingredient)”, explică nutriționistul.

„Fructe uscate

Fructele uscate conțin fibre, nutrienți și antioxidanți. Cu toate acestea sunt, de asemenea, bogate în zahăr și calorii și pot cauza probleme atunci când sunt consumate în exces. Din acest motiv, fructele uscate trebuie consumate doar în cantități mici, de preferință împreună cu alte alimente hrănitoare.

Iaurt cu fructe

Iaurtul aromat cu fructe sau cereale din magazine conține un număr redus de probiotice, deoarece are mai mult fructoză și zahăr adăugat. Este recomandat să consumați iaurt simplu, iar, dacă vreți să aibă și aromă, fructe proaspete tăiate în bucăți, fructe de pădure, fructe uscate sau diverse semințe”, adaugă specialistul.

„Batoane proteice

Proteinele sunt sănătoase, dar majoritatea tipurilor de batoane proteice care se găsesc pe piață conțin sodiu, coloranți artificiali, zahăr, sirop de porumb bogat în fructoză. Toate acestea, pe termen lung, afectează starea de sănătate. Nici măcar batoanele proteice fără zahăr nu sunt recomandate. Există studii care au demonstrat că îndulcitorii artificiali adesea folosiți pentru a da aromă produselor cu conținut scăzut de zahăr cresc riscul de creștere în greutate și pofta de dulce”, încheie nutriționistul.

Related Posts

Supă cremă de morcovi cu portocale – recomandarea lui Adrian Hădean

Este o supă pentru toată familia, gustul sărbătorilor de iarnă în farfurie. Perfectă pentru dezghețat năsucuri și mânuțe…

Case pe case: Vedetele fac schimb de case: Liviu Teodorescu ne prezintă noua casă a lui Sore

Vedetele au făcut schimb de case la inițiativa Storia.ro, platforma de imobiliare cu cele mai multe anunțuri și,…

Celine Dion suferă de o boală incurabilă. Artista își anulează toate concertele

Celine Dion (54 de ani) a anunțat că suferă de o boală incurabilă, de sindromul omului înțepenit, o…

Catherine Zeta-Jones, la braț cu fiul ei, Dylan Michael Douglas

Catherine Zeta-Jones a avut o apariție de impact la premiera filmului National Treasure: Edge of History din Los…

Olivia Addams: Când lansez o piesă, am un anumit tip de content pregătit pentru fiecare platformă online

Olivia Addams este una dintre cele mai apreciate artiste de la noi și nu numai. La vârsta de…

Inul este IN!

Cu toții ne dorim confort și calitate în propria locuință, iar țesăturile din in ocupă în continuare un…

Faimoasa orchestră Johann Strauss Ensemble va susține Concertul „CRĂCIUN VIENEZ”, la Sala Palatului

Faimoasa orchestră Johann Strauss Ensemble va susține Concertul „CRĂCIUN VIENEZ”, cel mai reprezentativ eveniment muzical al sărbătorilor de…

Meghan&Harry, apariție surprinzătoare la New York, cu doar două zile înainte de lansarea documentarului lor

Meghan Markle și Prințul Harry au avut o apariție surpriză la New York, la o gală unde au…

Premiera de gală Emily in Paris- sezonul 3 a reunit întreaga distribuție a serialului de succes în capitala Franței

Întreaga distribuție a a serialului de succes Emily in Paris s-a reunit marți seara în capital Franței pentru…

Istanbul – un rai al pasionaților de shopping

Cuprinsă de un sentiment nostalgic pentru că săptămâna trecută pe vremea aceasta singurele cuvinte ce îmi traversau mintea…