Monica Cismaru ∙ March 17, 2021 ∙ 3 min read

bijuterii regina victoria

Victoria, regina Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei, a avu o obsesie sănătoasă petru bijuterii și a rămas cunoscută în istorie și pentru felul în care a purtat numeroasele piese prețioase alături de straiele de doliu, în memoria soțului ei, Prințul Albert, cu care a avut nouă copii. 

 

Regina Victoria, a cărei domnie s-a întins între 1837 și până la moartea ei, în 1901, a fost unul dintre cei mai lonegvivi monarhi britanici. Suverana n-a rămas cunoscută doar pentru longevitatea sa la tron, ci și pentru pasiunea sa pentru bijuterii, pe care a dezvoltat-o mai ales după moartea soțului ei, Prințul Albert, în 1861. Regina a ales să marcheze doliul nu numai prin hainele cernite, pe care le-a purtat în următorii patruzeci de ani după decesul Prințului Albert, cu care a avut nouă copii, ci și prin bijuteriile pe care le-a purtat, iar multe dintre piese au fost realizate special pentru perioada de doliu.

bijuterii regina victoria

bijuterii regina victoria

Pandantiv din sidef și diamante

 Mai multe dintre piesele care i-au aparținut Reginei Victoria vor fi scoase la licitație de Casa Sotheby’s pe 24 martie, la Londra. Bijuteriile sunt scoase la vânzare de una dintre stră-strănepoatele Reginei, Patricia Knatchbull – verișoara Prințului Philip și fiica ultimului vicerege al Indiei, Louis Mountbatten.

bijuterii regina victoria

Regina Victoria a fost cel mai mare influencer de bijuterii al tuturor timpurilor”, declară Rebecca Selva, director de creație al casei de bijuterii new-yorkeze Fred Leighton. ”A impus moda purtării bijuteriilor în perioada de doliu, iar curtenii i-au urmat exemplul.”

 

Până la era victoriană, bijueriile de doliu aveau adesea o semnificație și un aspect macabru, cu simboluri precum craniul, oasele sau săbiile. Acest stil nu s-a potrivit cu spectrul romantic preferat de suverană, care a trăit o frumoasă poveste de dragoste cu soțul ei. În amintirea PrințuluI Albert, Regina cerut să i se realizeze bijuterii cu modele florale sau în formă de inimă și miniaturi ale portretelor decedaților.

Regina Victoria și Prințul Albert

Regina Victoria și Prințul Albert

Piesele care sunt scoase la licitație au fost transmise din generație în generație în familia regală, iar printre piese se numără o cruce de sidef și diamante, cu o inimă de onyx pe care e gravat numele fiicei Reginei Victoria, Alice, decedată la vârsta de 35 de ani, în 1878, dar și o broșă de onyx și de perle cu o miniatură a portretului prințesei. Unele piese ascund și șuvițe de păr, lucru cu o semnificație puternică în era victoriană, deoarece se considera că astfel e conservată esența persoanei căreia îi aparținea suvița.

bijuterii regina victoria

 

Colecția impresionantă de bijuterii a Reginei Victoria reflectă și povestea ei de dragoste cu Prințul Albert, cel care a schițat mai multe modele bijuterii pentru soția lui în timpul căsătoriei. ”Ea și cu Prințul Albert erau mari iubitori de bijuterii”, spune Kristian Spofforth, directorul departamentului de bijuterii al casei Sotheby’s din Londra. ”După moartea lui Albert, Regina a considerat că dragostea lor va dăinui și prin intermediul bijueriilor”. Marea dragoste dintre Regină și prinț a impus un stil în creatia de bijuterii de doliu în acea perioadă, cu piese simbolice ce reprezentau îngerași, nori, cruci, ancore și perle, simbolul lacrimilor.

 

Foto: Hepta, Sotheby’s

Related Posts

Călătorește în România!

Asta îți recomandă #AlistGirls. Primăvara aceasta, descoperă frumusețile României în cinci locuri de poveste – perfecte pentru orice…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Camelia Caesar, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Cu viața erotică la terapeut

Există nenumărate motive pentru care oamenii se gândesc să înceapă „câteva” ședințe de psihoterapie. Psihologul și psihoterapeutul relațional…

Dragoste & bani: un subiect tabu și o relație complicată

Cel mai adesea, banii sunt un subiect delicat într-o relație de cuplu, deși gestionarea lor defectuoasă poate semăna…

Loc de mai bine: mamele care au nevoie de sprijin

În fiecare număr, îţi prezentăm ONG-uri, proiecte sociale sau campanii umanitare care fac din lume un loc mai…

5 cărți pe care le poți face cadou de Paște

Paștele este un eveniment perfect pentru a adăuga între cadourile pentru familie și câte o carte potrivită preferințelor…

Selena Gomez va avea un nou cooking show- Selena + Restaurant

După ce, în anii pandemiei a inițiat un cooking show filmat chiar în bucătăria ei, intitulat Selena+ Chef,…

Cine sunt câștigătorii Premiilor Gopo 2024

Cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo a avut loc luni seara, la Teatrul Național ,,I. L….

Cele mai importante sfaturi despre îngrijirea intimă, explicate de medici ginecologi

Poate că nu e chiar un subiect abordabil la o cafea, dar este unul extrem de important pentru…

Coffee Time! Interviu cu Maria Raluca Năvloiu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…