O idee de turneu de vacanță – poți merge pe urmele marilor artiști ai secolului 20 și să pătrunzi în universul lor intim, vizitându-le casele memoriale. Unele spații au rămas intacte și adăpostesc colecții cu operele lor inestimabile – de la Claude Monet, în Giverny, la Auguste Rodin, din Meudon și Paul Cézanne, din Aix-en-Provence.
Claude Monet, Giverny
Pictorul impresionist Claude Monet s-a stabilit la Giverny în aprilie 1883; Giverny este o regiune din Normandia, în nordul Franței, și l-a inspirat pe pictor în multe dintre operele sale. Frumusețea naturii se regăsește într-unele dintre cele mai apreciate picturi de-ale sale. Pictorul era pasionat de natură și s-a îngrijit cu meticulozitate de grădinile sale luxuriante, cu floră bogată, până la moartea sa, din decembrie 1926. Cei care vizitează proprietatea care l-a inspirat cândva pe marele pictor Claude Monet vor avea parte de o mulțime de experiențe senzoriale și pot pătrunde în universul artistului. După o plimbare prin grădinile impresionante, drumul duce către locuința în care a trăit pictorul alături de familia sa.
În casă, culorile sunt la ordinea zilei – sufrageria este predominant galbenă, iar bucătăria este albastră. Se poate vizita și studioul pictorului, transformat acum în living room, în care se regăsesc reproduceri ale celor mai faimoase picturi de-ale sale.
Frida Kahlo, Mexico City
Dacă ajungeți în Mexico City vreodată, să nu uitați că pe Calle de Londres 247 se află La Casa Azul (Casa Albastră), atracția zonei, unde se formează mereu o coadă de acces. Aici este casa memorială a pictoriței mexicane Frida Kahlo, locul în care a trăit mare parte din viață. Casa a fost cumpărată de tatăl ei în 1904 și extinsă de soțul ei, pictorul Diego Rivera. Spectrul Fridei Kahlo te izbește de cum pătrunzi în casă – în studioul ei încă sunt aliniate vopselele și șevaletul, iar bucătăria, decorată cu ceramică, era locul în care se reuneau prietenii cuplului veniți în vizită, printre care și infamul revoluționar rus Lev Troțki, despre care se spune că ar fi avut o aventură cu Frida Kahlo.
Grădinile sunt pline de cactuși și de alte plante exotice, cu statui colecționate de Kahlo de-a lungul timpului. În dormitor se regăsește urna cu cenușa pictoriței, dar și o oglindă pe care Frida Kahlo o folosea pentru a-și face celebrele autoportrete – The Two Fridas și Frida y la cesarea, expuse în vilă. Vizita devine o incursiune intimă în universul pictoriței mexicane, mai ales după ce se poate admira garderoba plină de obiecte feminine- corsete, rochii, bijuterii, machiaj și alte obiecte personale, conservate de-a lungul timpului. Casa Azul este considerată un templu sacru al uneia dintre cele mai mari artiste ale secolului 20.
Salvador Dalí, Portlligat
Casa lui Salvador Dalí din Portlligat este o comoară ascunsă de pe coasta catalană. Orașul Portlligat este la o aruncătură de băț de Cadaqués, Spania, stațiunea care l-a fermecat pe Dalí în anii 30. Pictorul a locuit aici până în 1982, la moartea Galei, muza și marea lui dragoste. Complexul lui Dalí este format din mai multe case văruite în alb, ascunse de niște dealuri, case pe care le-a redecorat după propriile lui preferințe. Dalí a creat aici un loc al extravaganțelor – artistul a transformat aceste mici căsuțe de pescari într-un labirint suprarealist și l-a decorat cu obiecte neobișnuite, cum ar fi un ou alb amplasat pe acoperiș sau un imens urs de pluș. Casa este astăzi muzeu în care sunt expuse multe dintre oprele lui Salvador Dalí, dar și alte obiecte personale, alături de arhive video care prezintă istoria locului.
Vincent Van Gogh, Auvers-sur-Oise
Camera din Auberge de Ravoux, din apropierea Parisului, a fost locuită de pictorul Vincent Van Gogh în 1890 și este astăzi goală. Nu e nimic expus aici, dar acest lucru lasă loc imaginației. Cămăruța, rămasă neschimbată de atunci, este locul în care pictorul olandez și-a cunoscut sfârșitul – un spațiu plin de emoție, pe care Dominique-Charles Janssens, Președintele Institutului Van Gogh, vrea să-l transforme în cel mai mic muzeu din lume, de doar 7 metri pătrați, după ce va expune aici câteva dintre lucrările marelui artist.
Auguste Rodin, Meudon
În ultimii 20 de ani de viață, marele sculptor francez Auguste Rodin a locuit în somptuoasa Villa des Brillants din Meudon, din apropierea Parisului, alături de soția sa, Rose Beuret. Acesta este și locul în care este înmormântat sculptorul. Vila este vegheată de una dintre operele lui Rodin, statuia de bronz Gânditorul, și servește acum drept muzeu dedicat artistului, cu multe dintre lucrările acestuia expuse aici, unele fiind reproduceri pe care publicul le și poate atinge.
Paul Cézanne, Aix-en-Provence
Puteți urma pașii marelui pictor Paul Cézanne până în orașul său natal, Aix-en-Provence, unde prezența artistului este palpabilă.
Acesta și-a cumpărat casa-studio în 1902, în care picta în fiecare dimineață, inspirat de panorama mirifică a Mediteranei. Casa, transformată în muzeu, ascunde multe obiecte personale, mobilă etc.
Auguste Renoir, Cagnes-sur-Mer
Pictorul impresionist Auguste Renoir s-a mutat la Cagnes-sur-Mer, din apropiere de Nisa, în 1903, slăbit în urma unei boli de plămâni. Patru ani mai târziu, a cumparat Domaine des Collettes, unde a locuit până la sfârșitul vieții, alături de soția sa. Casa în stil neo-provensal este înconjurată de măslini și de portocali și a fost ridicată după propriile preferințe ale artistului. Spațiul a fost transformat în muzeu în anii 60 și complet renovat în 2013 și adăpostește o colecție bogată de opere semnate Auguste Renoir (16 tablouri originale și 30 de sculpturi), dar și o arhivă prețioasă cu obiecte personale de-ale acestuia.
Foto: Unsplash, Musee Rodin
Timp de 15 Zile Festivalul Masters Of Classic a transformat Bucureștiul în capitala Operei
Prima ediție a Festivalul Masters Of Classic s-a încheiat cu success în data de 15 septembrie, pe parcursul…
”100 Nights of Hero”, varianta feministă a ”O mie și una de nopți”
”100 Nights of Hero” este varianta cinematografică feministă a ”O mie și una de nopți”, în care joacă…
Horoscopul săptămânii 16 – 22 septembrie 2024
Astrologul Anca Stoica ne prezintă horoscopul săptămânii 16-22 septembrie 2024. Iată ce ne prezic astrele! Berbec Este o…
Atena Boca a lansat cartea „Totul începe cu o mamă”
Atena Boca, fondatoarea comunității LaPrimulBebe, una dintre cele mai mari comunități de sprijin pentru mame din România, a lansat…
Flori de SubCetate, un business cu parfum de succes
Flori de SubCetate este un business cu un domeniu delicat și parfumat, exact cum îi spune și numele-…
Experiența Emily in Paris în Cracovia: la povești cu Bruno Gouery, Samuel Arnold și William Abadie
Dincolo de magia Parisului, de poveștile romantice, de tot acel univers glossy proiectat în serial, mi-a plăcut întotdeauna…
Cheesecake cu lămâie și jeleu din melasă de rodie. Rețetă recomandată de Adrian Hădean
Cheesecake cu lămâie și jeleu din melasă de rodie, fără coacere, răcorire garantată. Iată propunerea lui Chef Adi…
Fotograful Ionuț Macri expune în Casa din Viscri a Regelui Charles al III-lea: 180 de biserici fortificate din Transilvania, surprinse din zbor
„DIN ZBOR. 180 DE BISERICI FORTIFICATE SĂSEȘTI DIN TRANSILVANIA”, seria de fotografii aeriene realizate de Ionuț Macri începând…
Taylor Swift, cel mai premiat artist al MTV Video Music Awards
Artista a primit șapte premii, în cadrul MTV Video Music Awards. Acum deține 30 de trofee MTV și…
6 dintre cele mai utile cărți de parenting de citit la început de toamnă
În lumea de astăzi, cu provocări atât de variate, de la dependența de ecrane, la cea de lumea…