Monica Cismaru ∙ October 14, 2020 ∙ 4 min read

frida kahlo

O serie rară de portrete realizate în anii ’30 de fotografa americano-elvețiană Lucienne Bloch vor fi expuse la Paris, în decembrie, într-o expoziție de fotografie dedicată celebrei pictorițe mexicane Frida Kahlo, iar felul în care fotografa și-a imortalizat muza va putea fi admirat La Galerie de l’Instant. Lucienne a fost asistenta lui Diego Rivera, artist și soțul nu mai puțin celebru al Fridei Kahlo.

Iată câteva lucruri esențiale despre personalitatea Fridei Kahlo (1907-1954), pictoriță și militată feministă mexicană.

 

La Casa Azul, casa în care s-a născut și în care a murit Frida Kahlo este în prezent muzeu și îi poartă numele. Frida a mai avut trei surori, iar la vârsta de șase ani, Frida Kahlo a fost diagnosticată cu poliomielită și toată viața a suferit de o atrofiere a piciorului drept, pe care o masca sub fuste lungi.

La vârsta de 19 ani, a fost victima unui accident de autobuz, iar numeroasele contuzii au ținut-o la pat luni întregi, a suferit numeroase operații și a rămas cu sechele pe viață. Cu un an înainte de moarte, a trebuit să i se amputeze piciorul.

Frida_Kahlo_GaleriedelInstant_006

Primul contact cu arta l-a avut datorită tatălui ei, care era fotograf, dar Frida nu și-a imaginat niciodată că va deveni artistă. Frida Kahlo a urmat studiile la pretigioasa instituție de învățământ Escuela Nacional Preparatoria, unde a fost atrasă de științele naturale și spera să urmeze mai departe medicina. A fosta una dintre cele doar 35 de fete admise la școala unde studiau 2000 de elevi. Din cauza accidentului, a fost nevoită să-și abandoneze visul de a deveni medic și, astfel, a început să fie atrasă din ce în ce mai mult de artă și să foloseasca pictura ca mod cathartic de exprimare a durerii. Când încă era imobilizată la pat, picta pe șevalete suspendate.

frida kahlo

Autoportret Frida Kahlo 

Pictorul mexican Diego Rivera, cunoscut mai ales datorită lucrărilor sale murale, a cunoscut-o pe Frida când a vizitat școala acesteia în 1928. Impresionat de talentul ei artistic, acesta a declarat: ”Avea o sinceritate plastică fundamentală și o reală personalitate artistică. Lucrările ei exprimau o senzualitate vitala și o capacitate observațională brută”. Chiar dacă îi despărțeau 21 de ani, Frida și Diego s-au căsătorit în 1929 și au avut o relație tumultoasă, presărată cu numeroase aventuri de o parte și de alta, dintre care cea mai cunoscută a fost cea pictoriței cu revoluționarul bolșevic Leon Troțki.

Frida_Kahlo_GaleriedelInstant_006

Frida Kahlo s-a înscris în Partidul Comunist la 21 de ani și a militat pentru emanciperea femeilor în societatea profund machistă mexicană. A avut orientare bisexuală, în ciuda educației catolice în care a fost crescută și și-a exprimat crezurile și cauzele prin artă, în care a abordat subiecte sensibile precum avortul, dominația patriarhală, sexualitatea și chiar și-a folosit aspectul inedit oferit de sprâncenele ei pronunțate pentru a sfida presiunile și normele sociale ale vremii impuse asupra femeilor. Imaginea ei nonconformistă ne-o arată adesea pe Frida Kahlo îmbrăcată în haine bărbătești, cu un pahar de tequila în mână și cu o țigară în colțul gurii, lucruri scandaloase la acea vreme.

După ce l-a cunoscut pe scriitorul suprarealist André Breton, Frida s-a mutat în Franța, dar i-a displăcut instant Parisul, pe care l-a catalogat ca fiind murdar și pretențios. Totuși, Parisul a întâmpinat-o cu brațele deschise – Muzeul Luvru  a achiziționat unul dintre autoportretele ei, iar Elsa Schiaparelli a creat o rochie în onoarea ei – Madame Rivera.

Frida Kahlo a avut o aversiune față de suprarealism, bazat pe exprimarea prin explorarea subconștientului și deplina libertate de expresie, lucruri care se băteau cap în cap cu propriile ei crezuri. Frida s-a inspirat întotdeauna în arta sa din propriile ei experiențe, pe care le-a transpus în lucrările ei – boala, accidentul, presunea socială, poveștile de dragoste complicate, avorturile… Fiecare chin de natură fizică sau mentală a fost reflectat în picturile sale și Frida chiar a spus la un moment dat: ”Îmi pictez propria mea realitate” , iar 55 dintre cele 155 lucrări de-ale sale sunt autoportrete.

 

Foto: Lucienne Bloch, La Galerie de l’Instant, Paris, Hepta

Related Posts

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica ne aduce horoscopul săptămânii 30 ianuarie- 5 februarie 2023. Iată ce ne rezervă astrele in…

Wedding Trends 2023. Ce se poartă și ce nu mai e la modă, cele mai frecvente greșeli, cele mai utile sfaturi. TOP 5 recomandări pentru miri!

Master floristul Nicu Bocancea, designerul Andreea Mărcuță, hair-stylist-ul Adrian Perjovschi impreuna cu echipa sa de beauty și wedding…

Obrăjori de vită cu sos de vin roșu și garnitură de piure de cartofi cu trufe și roșii uscate

Chef Valentin Costea este direct implicat în conceperea meniurilor din ofertele Le Château – Castelul din Inima Capitalei,…

7 seriale de tip reality pentru serile tale de relaxare

Sunt relaxante, amuzante și ușor de urmărit, numai bune de văzut în serile în care îți dorești un…

Me First, un proiect inedit

Dacă ar fi să te gândești la 3 lucruri de preț, lucruri pe care le poți investi în…

CLANUL revine cu sezonul 2, la PRO TV, din 19 februarie

După ce primul sezon din ”Clanul” s-a încheiat cu emoții și cu tensiune, sezonul doi revine în forță,…

Blake Lively, în adaptarea romanului celei mai de succes scriitoare americane, Colleen Hoover – It Ends With Us

Blake Lively și Justin Baldoni vor juca împreună în ecranizarea best-sellerului It Ends with Us, semnat de cea…

Florin Piersic împlinește azi 87 de ani

Pe 27 ianuarie 1936, se năștea, la Cluj, cel care avea să devină unul dintre cei mai cunoscuți…

Vacanță în Valencia, orașul spaniol perfect pentru un city break

Cu excepția anilor de pandemie, în care nu îmi era foarte clar când sunt granițele deschise și când…

Monica Bellucci, în rolul divei Mariei Callas, în reprezentația de teatru ”Maria Callas’ Letters and Memoirs”

Actrița italiană Monica Bellucci a acceptat provocarea de a interpreta rolul divei Maria Callas în piesa de teatru…