Monica Cismaru ∙ July 26, 2023 ∙ 5 min read

Yves Saint Laurent nu a fost cunoscut numai pentru creațiile sale vestimentare deosebite, ci și pentru pasiunea sa pentru design interior și pentru plăcerea sa de a se înconjura de o ambianță exclusivistă, pe măsura rafinamentului său.

Astfel, una dintre cele mai cunoscute locuințe ale sale, Vila Mabrouka din Tanger, Maroc, a devenit, de anul acesta, hotel de lux.

vila mabrouka

Yves Saint Laurent și-a lăsat amprenta estetică pe fiecare spațiu în care a locuit. Creatorul de modă a dezvoltat o pasiune pentru Maroc, locul în care se regăsesc mai multe spații care i-au aparținut geniului modei, în care a locuit alături de partenerul său de-o viață, Pierre Bergé.

Pe lângă celebrele Grădini Majorelle din  Marrakech, devenite obiectiv turistic, pasionații de frumos au de-acum ocazia să se cazeze într-una dintre fostele vile care i-au aparținut lui Saint Laurent, Vila Mabrouka, din Tanger, achiziționată de acesta și de Bergé în 1990. Vila are vedere spre mare și a fost cumpărată recent de designerul britanic Jasper Conran, care a și amenajat-o în scopuri turistice, fără a-i știrbi, însă, din farmec.

Yves Saint Laurent
vila mabrouka

Vila Mabrouka înseamnă în arabă ”vila norocoasă” și a fost amenajată inițial, dupa achiziția făcută de Saint Laurent, de decoratorul de interior Jacques Grange, cel care s-a ocupat și de alte locuințe de-ale celebrului creator de modă francez. Yves Saint Laurent și Pierre Bergé l-au rugat pe Grange să decoreze spațiul în spiritul unei locuințe care îi aparține unui englez excentric din anii ’50.

Vila e înconjurată de vegetație luxuriantă- de arbuști de bougainvillea, de palmieri și de pomi fructiferi, întretinuți acum de peisagista Madison Cox; casa dispune de 12 camere duble amenajate în culori diferite, vibrante, pe care actualul proprietar a vrut să le păstreze cat mai aproape ADN-ul lor inițial. De asemenea, ”vila norocoasă” are și o piscină amplă, săpată în piatră, căreia i s-a adăugat una nouă, care pare făcută din smarald.

Pe lângă acestea, Jasper Conran a amenajat și trei restaurante și a restaurat toată mobila (cu excepția candelabrelor din sticlă de Murano), cu ajutorul celor mai buni artizani locali.

Vila Mabrouka dă spre Strâmtoarea Gibraltar și se află la câțiva pași de centru – medina, ceea ce îi oferă un avantaj din pucnt de vedere turistic pentru cei care vizitează Tangerul, supranumit și Orașul Alb, datorită numeroaselor sale clădiri imaculate.

Vila este descrisă ca fiind o oază de liniște și de relaxare, cu grădinile sale bogate și cu vederea spre apă, din orice punct ai privi. Casa ridicată în anii ’40 oferă acum, ca hotel, pe lângă cele trei restaurante și cele două piscine, și un rooftop bar și două pavilioane pentru cine private. Apropo de cine, meniul este unul ușor, sezonal, cu preparate mediteraneene, din ingrediente proaspete, provenite din piețele locale – cu pește capturat zilnic și fructe de mare, cu fructe și legume pline de arome și de culoare și cu deserturi delicioase din patiseria franțuzească.

Încă de la construcția sa, Vila Mabrouka s-a bucurat de o arhitectură modernistă – de o ”excentricitate tăcută”, care inducea romantismul și magia de la începutul secolului 20, când călătoriile cunoșteau o amploare semnificativă. Acum, spațiul a fost revitalizat și infuzat de viziunea contemporană a lui Conran.

Ferestrele din tavan și până în podea permit pătrunderea din abundență a luminii naturale în camerele spațioase și pe terasele ample și fac conexiunea cu exteriorul verde și viu.

Foto: villamabrouka.com, Hepta

Related Posts

Andre Agassi și Stefanie Graf, despre prima vizită în România și viața de sportiv. Interviu de Andreea Esca

Legendele tenisului mondial Andre Agassi și Stefanie Graf au pășit pentru prima dată pe pământ românesc, fiind invitați…

Daniel Radcliffe, primul său premiu Tony Awards

Actorul faimos pentru interpretarea lui „Harry Potter”, Daniel Radcliffe a primit primul său premiu Tony Awards, în acest…

Ben Affleck, la ușa fostei soții

Chiar dacă J Lo și Ben Affleck nu confirmă niciunul dintre zvonurile legate de divorțul iminent, acțiunile lui…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

„Retreat Vama Veche”, din 18 octombrie, în cinematografe

Ada Condeescu, Adela Popescu și Laura Cosoi rămân „goale” în Vama Veche. Mai precis, în sufletele goale, după…

Clujul, orașul unde IQOS continuă seria evenimentelor aniversare Together X

Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o…

Nicole Kidman și Zac Efron, aventură toridă în ”A Family Affair”

Nicole Kidman (56 de ani) nu-și ia nicio clipă pauză și lansează film după film. Cel mai recent…

Top 10 destinații pentru 2024, potrivit TikTok

Nu mai e niciun secret că rețelele sociale, în special TikTok, dau tonul în modă, beauty, călătorii și…

Începe TIFF.23!

Festivalul Internațional de Film Transilvania, cel mai important eveniment cinematografic din România, debutează vineri, 14 iunie, cu o…

Ce mesaj a transmis Coldplay, după două seri de concerte la București

Trupa Coldplay a susținut, pe Arena Națională din București, două concerte la care au participat aproximativ 100.000 de…