Monica Cismaru ∙ August 2, 2022 ∙ 5 min read

Yves Saint Laurent s-a născut pe 1 august 1936 în Oran, Algeria și a fost unul dintre cei mai apreciați creatori de modă ai lumii. Artistul s-a stins la 1 iunie 2008, la Paris. Azi, spectrul său asupra modei a rămas intact, iar viața sa tumultoasă a inspirat numeroase filme. Detaliile intime ale vieții sale fascinează la fel de mult ca și contribuția pe care a avut-o în modă, iar pentru a înțelege mai bine cine a fost cu adevărat Yves Saint Laurent, îți propunem 6 filme și documentare care pătrund în interiorul unui suflet chinuit, ascuns în cochilia unui artist grandios.

Yves Saint Laurent, de Jalil Lespert

Filmul redă viața tumultoasă a unuia dintre cei mai mari couturieri francezi, a cărui creație a fost strâns legată de trăirile sale intime. De la desemnarea sa în fruntea casei Dior, în 1957, și până la înființarea propriei lui case, în 1961, și întâlnirea sa cu Pierre Bergé, filmul lui Jalil Lespert vrea să surprindă geniul și complexitatea creatorului de modă. Triumful și decăderea artistului sunt interpretate de Pierre Niney, care a câștigat un Premiu César pentru Cel mai bun actor și a reușit să-l eclipseze pe Gaspard Ulliel, care îl interpretase în același an pe Yves Saint Laurent, în filmul lui  Bertrand Bonello.

Saint Laurent, de Bertrand Bonello

yves saint laurent

Bertrand Bonello prezintă o versiune mai ”scandaloasă” a vieții lui Yves Saint Laurent. Regizorul își poartă spectatorul în anii idilicii ani 70, decadă pe care Yves Saint Laurent și-a pus amprenta cu o eleganța feroce. Era plină de efervescență și de nebunie este prezentată ca o odisee din mintea creatorului genial. Gaspard Ulliel oferă o interpretare intensă al lui Yves Saint Laurent – un om obsedat de munca sa pentru a ignora demonii ce-l bântuiau, care se pierdea în petreceri, droguri și aventuri de o noapte.

Yves Saint Laurent, terribly, de Jérôme de Missolz

Filmat în vara lui 1994, unul dintre primele documentare despre Yves Saint Laurent arată intimitatea creatorului de modă prin prezentarea locuințelor sale din Paris, Marrakech și Deauville, locul în care își pregătea colecțiile couture. YSL este prezentat ca fiind mai mult decât un profesionist, o persoană sensibilă, în cautarea solitudinii și a liniștii, chinuit de demoni. ”Femeii contemporane i-am inventat trecutul, i-am oferit viitorul – care va dăinui a mult după moartea mea”, spunea designerul într-o analiză lucidă a vieții sale. Documentarul este narat de Jeanne Moreau.

Yves Saint-Laurent, 5 avenue Marceau 75116 Paris, de David Teboul

yves saint laurent

Filmul redă imaginea Laetitiei Casta, care defilează pe podium într-o rochie crem, cu pălărie de paie și cu un buchet de mărgăritare în mână. Modelul îl sărută pe creatorul de modă, care este aclamat de public. Este 24 ianuarie 2001, iar designerul își prezintă una dintre ultimele sale colecții – pentru primăvară/vară. Această scenă emoționantă încheie documentarul Yves Saint Laurent al lui David Teboul. Regizorul a petrecut două luni la casa de modă, lucru nemaîntâlnit până atunci, deoarece Yves Saint Laurent nu primea camere de luat vederi în atelierele sale. O mărturie emoționantă, care prezintă o imagine fidelă a mitului YSL, aflat în ultimii săi ani de viață.

Yves Saint Laurent, Pierre Bergé: the mad love, de Pierre Thoretton

Pierre Bergé și Yves Saint Laurent s-au cunoscut în 1958 și au format un cuplu care a trecut prin multe – de la înființarea casei de modă, la primele succese, prezentări de modă, colecții, dar și critici, decăderea lui YSL… cel mai emblematic cuplu din moda franceză a reușit să creeze un imperiu în industria modei haute couture, ready to wear, de parfumuri și cometice. Regizorul Pierre Thoretton prezintă cei 40 de ani de dragoste dintre omul de afaceri și geniul din Alger.

Celebration, de Olivier Meyrou

Olivier Meyrou a surprins perioada dintre 1998 și 2001, ultimele momente petrecute de Yves Saint Laurent la cârma casei sale de modă. Unul dintre cei mai mari creatori de modă devine din ce în ce mai tăcut, cu privirea pierdută și cu gesturi ezitante. Dar moda merge înainte, iar YSL continuă să creeze pentru a-și păstra geniul intact. Totuși, timiditatea sa patologică continuă să se manifeste chiar și după o carieră de 40 de ani. Pierre Bergé veghează din umbră și conduce cu o mână de fier casa de modă care a eliberat stilistic femeile înca de la începutul anilor 60. YSL s-a retras în 2002, printr-o prezentare grandioasă de la Centrul Pompidou. Regizorul a reusit să surprindă personalitatea creatorului de modă în acest documentar emoționanat, care prezintă și alte personaje inseparabile casei de modă, cum ar fi Monette, Loulou de la Falaise , Betty Catroux , Monsieur Jean Pierre sau Dominique Derock.

Foto: Hepta

Related Posts

Eva Longoria va interpreta rolul principal într-un nou serial

Eva Longoria revine într-un nou serial produs de Apple TV+, intitulat Land of Women, inspirat de romanul best-seller…

5 trucuri de care ar trebui să ținem seama pentru a fi în formă

Slăbește în mod sănătos, fără dietă, urmând câteva sfaturi recomandate de specialiștii din domeniu. Pe lângă mișcare în…

All White Party – A List Magazine, magie albă!

Revenim cu noi imagini de la cea de-a doua petrecere organizată de A List Magazine la Cluj-Napoca, în…

E scris în stele, zodia A List înseamnă distracție!

V-am mai spus și se poate observa și cu ochiul liber că ne place să ne distrăm alături…

Naomi Osaka promovează noua colecție de genți Louis Vuitton

Casa de modă de lux prezintă o nouă colecție de genți Twist pentru această vară, având-o ca ambasador…

Concursul Miss Universe își schimbă regulile și devine mai permisiv

Pentru prima dată în istoria sa de 70 de ani, competiția Miss Universe își schimbă regulile și devine…

5 motive pentru care abia așteptăm să-l vedem pe Paolo Nutini la festivalul Fall in Love

Aflat la cea de-a doua ediție, festivalul Fall in Love îl aduce în premieră pe Paolo Nutini în…

Jane Fonda lansează o colecție de haine sport și își împărtășește filosofia de viață la 84 de ani

La 84 de ani, Jane Fonda nu dă semne că ar vrea să se retragă din lumina reflectoarelor…

Serena Williams se retrage din tenis. Ce planuri are campioana

După o carieră sportivă impresionantă de 25 de ani, Serena Williams, una dintre cele mai bune jucătoare de…

Tot ce trebuie să știi înainte să ajungi la Summer Well 2022

Mai sunt doar câteva zile până la Summer Well. La doar 30 de minute distanță de București, peste…