Monica Cismaru ∙ March 2, 2023 ∙ 5 min read

Somptuoasele locuințe deținute de celebrul designer francez Yves Saint Laurent sunt prezentate pe larg în volumul editat de Assouline – Yves Saint Laurent at Home (Acasă la Yves Saint Laurent), ilustrat de fotografiile lui Marianne Haas.

Yves Saint Laurent (1936-2008), celebrul creator de modă francez, s-a înconjurat toată viața de lucruri frumoase. Designerului i-a plăcut să trăiască în spații care să reflecte pasiunea pentru frumos, iar estetica sa rafinată se regăsește și în casele sale – de la apartamentul din Paris, la castelul din Deauville și la vila din Marrakech.

Yves Saint Laurent, alături de Catherine Deneuve

Alături de partenerul său de viață și afaceri, Pierre Bergé, Yves Saint Laurent a revoluționat universul modei prin amestecul elementelor clasice ale stilului franțuzesc cu cele contemporane, inspirate din cultura pop. YSL a fost un artist nu numai în fashion, ci și în designul interior și și-a amenajat locuințe fantastice; a abordat fiecare proiect domestic cu imaginație și cu rigoare și a creat spații care i-au reflectat personalitatea. Alături de unul dintre cei mai reputați designeri de interior, Jacques Grange, YSL a creat o estetică unică pentru casele sale, decorate cu o mulțime de obiecte de artă – de la piese contemporane la unele provenite din orientul antic.

Casele sale sunt redate pe larg în volumul de lux editat de Assouline, cu fotografiile realizate de Marianne Haas. Astfel, în paginile albumului putem admira cele patru locuințe somptuoase deținute de Yves Saint Laurent – un apartament în Paris, pe Rue de Babylone 55, studioul de pe Avenue Marceau 5, Château Gabriel din Deauville și Villa Oasis, din Marrakesh, Maroc.

Apartamentul din Rue de Babylone 55

ysl case

Apartamentul deținut de YSL în Paris a fost amenajat în stilul Art Deco de Jacques Grange, care detaliază cum a redecorat biblioteca în stilul lui Coco Chanel, la dorința lui Yves, la fel și dormitorul și diningul. Dormitorul a fost decorat în nuantele oceanului, cu mobilă Jean-Michel Frank.

ysl case

Biblioteca e realizată în totalitate din lemn, în nuanțe de calde de maro și de bronz, exact ca apartamentul cu Coco Chanel.

Château Gabriel, Deauville

”Château Gabriel a fost prima aventură pe care am acceptat-o de la Yves”, spune Grange. Castelul este un tribut adus lui Proust, secolului 19 și lui Luchino Visconti.

Înainte de a mobila castelul, decoratorul ți designerul au urmărit filmele regizorului italian, incusiv The Innocent – spațiile au fost mobilate cu draperii ample și cu candelabre.

”Aș vrea să ma simt ca în Bavaria, în casa lui Ludovic al II-lea”, a psus YSL. ”Am reprodus pe pereți lucrarea lui Monet – Les Nymphéas, am ales nuanțe închise în holuri, iar diningul e o explozie de culoare”, spune Grange.

Avenue Marceau 5

Aici a fost sediul casei de modă YSL, unde creatorul de modă și-a dorit elemente din stilul baroc și culori derivate din verde. Era un mediu elegant, ideal pentru creația de couture și pentru a lăsa imaginația să zboare”, spune Jaques Grange.

Villa Oasis, Marrakesh, Maroc

ysl case

Vila Oasis din Marrakech este un triumf al orientalismului în trei forme diferite. În primul rând, orientalismul art deco, apoi cel specific secolului al 19-lea și cel de inspirație Matisse. Aici se regăsesc și celebrele grădini Majorelle, salvate și redause la viață de Yves și de Pierre, amplasate lângă muzeul Yves Saint Laurent și imaginate de designerul peisagist american Madison Cox.

Foto: Hepta, Marianne Haas

Related Posts

Lindsay Lohan, primele poze însărcinată

Actrița Lindsay Lohan s-a lăsat surprinsă de camera foto într-una dintre cele mai emoționante ipostaze din viața unei…

De ce să alegi o vacanță într-o croazieră? Iată avantajele!

Dacă ești adeptul unei vacanțe în care totul este organizat și aranjat, iar nu nu trebuie decât sa…

Cel mai nou și surprinzător cuplu din showbiz: Bill Murray și Kelis

Un nou cuplu de vedete apare pe firmament: cel format din actorul Bill Murray (72 de ani) și…

Ultimul mesaj transmis de Stephan Pelger, înainte de a se sinucide

Stephan Pelger a fost găsit decedat astăzi, în propria locuință. Un vecin a fost cel care a anunțat…

Evoluție, inovație, momente împreună – IQOS promite o experiență revoluționară la TIFF

Mâine începe Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), ocazie cu care IQOS își invită publicul la un eveniment…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, am făcut o selecție a lucrurilor care ne-au atras atenția. Iată noutățile acestei perioade….

Idei de cadouri pentru cei care adoră croazierele

Fie că vrei să surprinzi persoana care merge în croazieră, fie că vrei să revii din vacanță cu…

Cum arată Joaquin Phoenix în rolul lui Napoleon

La 23 de ani de la ultima lor colaborare pe marile ecrane, pentru producția ”Gladiator”, Joaquin Phoenix și…

Mădălina Ghenea își susține iubitul din tribune, la Roland Garros

Mădălina Ghenea (35 de ani) și-a susținut (presupusul) nou iubit din tribune, la turneul de tenis Roland Garros,…

„Romeo şi Julieta” revine după o pauză de trei ani pe scena Operei Naţionale Bucureşti

Veștile bune circulă repede. Pe 9 şi 10 iunie, de la ora 18.30, Opera Națională București anunță reluarea…