Nicoleta Nicolae ∙ February 6, 2024 ∙ 4 min read

Am rugat-o pe prezentatoarea Știrilor PRO TV de noapte să ne vorbească despre București și despre locurile care îi plac cel mai mult. Iată recomandările Amaliei Enache!

M-am mutat în București, de la Timișoara, în august 2000, când mi-am început cariera de reporter la Pro TV. Era caniculă cu 40 de grade, iar eu filmam zi de zi demolările de chioșcuri făcute de primarul Băsescu în Drumul Taberei, zona Moghioroș. Și bătăile dintre chișocari și jandarmi. Nu a fost cea mai idilică întâlnire cu orașul. Însă, de la bun început am vrut ca în puținul meu timp liber rămas după munca la știri să mă bucur de cele mai frumoase zone din București, acestea centrale, cu arhitectură interbelică. Am închiriat un pod într-o casă pe lângă Cișmigiu, care după ce a devenit al meu, a fost transformat într-o fermecătoare mansardă în care trăiesc și acum.

Nu am luat niciodată în considerare să mă mut la periferie, de exemplu, nu aș mai simți că trăiesc în București. În felul acesta, am reușit să ador mereu orașul, pentru că trăiesc într-o zonă care îmi permite să ajung în punctele esențiale unde am eu nevoie, pe jos, să mă feresc de trafic cât pot eu de mult și să mă bucur de locurile cu farmec din oraș. Bucureștiul e orașul meu preferat din România.

Top 10 locuri care-mi plac din București

Atelier Mecanic, nu mai există, dar rămâne locul meu preferat din toate timpurile în București. Locul acela ca în filme, în care ești amic cu barmanii, care sunt cool și cumva asemănători ție. E locul în care la orice oră mergeam, la cafea ori seara târziu, dădeam peste niște prieteni ori cunoșteam chiar acolo oameni super interesanți. Design, atmosfera, stare de bine, familiaritate, irepetabil e pentru mine Atelierul Mecanic. Poate și pentru că nu mai sunt la fel de tânără și de dispusă să ies.

Ota, pentru supa thailandeză sau borșul cu sfeclă, la miezul nopții, după știri, în timpul săptămânii, miercurea și joia sau în weekend. Cu muuuult înainte să existe conceptul Ciorbe și plăcinte, asta găseai deja câteva nopți la Ota, făcute chiar de el, cu care mă vedeam adesea la Piața Matache, de unde ia ingredientele proaspete. Casa aceasta din Cotroceni e loc nu doar cu super mâncare, atmosfera, artiști, medici, poeți, puști sau mai purii, muzica, terasa vara, dar și cu niste petreceri memorabile.

Taverna georgiană, cu preparate autentic georgiene.

Maimuca, unde Cheful gătește ce are el… chef în ziua respectivă și unde garantez pentru fine cuisine remarcabil. Aproape de Universitate, cu un design aparte și un chef și mai cool. E o întreagă experiență o masă acolo. Târgul de vechituri de la Valea Cascadelor, de unde mi-am luat adevarate comori și unde îmi place atmosfera, cu mici care sfârâie și oameni care vând de la CD-uri zgariate până la antichități valoroase.

Parcul Cișmigiu, pe lângă care trăiesc din 2000, de când m-am mutat în București și care e zona în care îmi doresc să rămân mereu. E parcul în care am petrecut cel mai mult din timpul meu liber, e ca un fel de extensie a casei mele, o grădină la îndemână în care am evadat de dimineața până seara în pandemie, de pildă, (când n-a fost închis, atunci mi s-a părut tragic), în care copilul meu își petrece mare parte din copilărie de când s-a născut și în care s-a format o adevărată comunitate din oamenii din cartier.

Cartierul Cotroceni, în special toamna, cu toate străzile lui, casele, liniștea ireală. Mă bucur mult de apariția Bazar de Cotroceni, un eveniment cu atâta viață și atât de necesar Bucureștiului, României, ca exemplu de comunitate, vecinătate, omenie.

Zona Grădina Icoanei, un alt loc în care îmi place să merg pe jos, să descopăr, să mă bucur de arhitectură.

Kane, pentru o mâncare absolut remarcabilă și un concept fără cusur.

Restaurantele lui Hadad, unde fiecare preparat e artă.

Related Posts

Falafel verde – rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Falafelul verde este o îmbinare de arome cum doar în poveștile din ”1001 de nopți” mai găsești. Iată…

Casa Regelui Charles III din Viscri se redeschide pentru vizitare cu o nouă expoziție a fotografului britanic Barry Lewis

Casa din Viscri a Regelui Charles III s-a redeschis publicului pentru un nou sezon de vizitare.  Șura reconvertită…

Copii de vedete care își croiesc propria lor carieră artistică, în fața sau în spatele reflectoarelor

Copiii vedetelor calcă pe urmele părinților și aleg cariere artistice, fie ca se afla in lumina reflectoarelor sau…

Istoria fenomenală a succesului “Dragostea din tei”, reînviată recent de celebrul DJ David Guetta

Refrenul binecunoscutei melodii “Dragostea din tei”, lansată în urmă cu peste 20 de ani de trupa O-Zone, este…

Richard Gere, apariție rară alături de soția lui, mai tânără decât el cu 33 de ani

Richard Gere (74 de ani) și-a făcut una dintre rarele apariții zilele acestea la un eveniment caritabil din…

Big Little Festival, singurul festival din Europa de Est dedicat exclusiv conexiunii dintre părinți și copii va avea loc la Râșnov, între 21-23 iunie

Big Little Festival, singurul festival din Europa de Est dedicat exclusiv conexiunii dintre părinți și copii, va avea…

Imagini în premieră din sezonul 3 Bridgerton

Așteptarea aproape că a luat sfârșit pentru fanii serialului Bridgerton, care se vor bucura în curând de cel…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Dăm startul unui nou proiect, odată cu lansarea noului telefon OPPO Reno11 F 5G

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Care este fructul care ne îmbunătățește sănătatea mintală în doar câteva zile

Cercetările recente dezvăluie faptul că există o legătură strânsă între alimentație și sănătatea mintală. Potrivit unui studiu publicat…

Experiențe unice în Alpii Italieni, la Courmayeur, alături de noul OPPO Reno11 F 5G

OPPO lansează Reno11 F 5G – un smartphone cu anduranță ridicată, cu ecran fără ramă și cameră triplă…