Alina Burlacu ∙ June 12, 2020 ∙ 4 min read

Dacă până acum ai ales să lași pielea să se curețe singură (pentru că oricum avem un organism deștept care știe că trebuie să elimine celulele moarte), află că un strop de ajutor face minuni cu tenul tău! Clasicele scruburi faciale, cu texturi delicate sunt opțiunea cea mai frecventă, cel puțin pentru clubul începătorilor. Fă-ți curaj și testează un alt tip de exfoliere: exfolierea cu acizii AHA și BHA!

 

Pielea se regenerează zilnic. Iar atunci când procesul natural de descuamare încetinește, pielea devine ternă, uscată sau îmbătrânită, porii blocați, pustulele din ce în ce mai frecvente, punctele negre și albe, la ordinea zilei, şi culoarea neuniformă, un stigmat al îmbătrânirii.

 

Este timpul să folosești un exfoliant! Desigur, acesta este primul pas spre redarea echilibrului pielii. Pentru o îngrijire completă vei avea nevoie și de o cremă hidratantă sau matifiantă, în funcție de nevoile tenului.

 

Să revenim la acizii AHA și BHA!

Așa cum am scris mai sus, sunt două tipuri de acizi pe care îi poți folosi pentru o exfoliere efectuată ca la carte: AHA și BHA.

 

Acizii AHA sunt perfecți pentru pielea uscată sau afectată de soare, deoarece aceștia exfoliază suprafaţa pielii, având beneficiul suplimentar de a maximiza conţinutul produsului de hidratare.

 

Acizii BHA sunt recomandați în special pentru tenul gras, predispus la acnee şi ca tratament de curățare a punctelor negre şi a pustulelor, deoarece au capacitatea de a pătrunde prin sebumul care blochează porii, de a curăța porii și a ameliora aspectul mărit al porilor. Acizii BHA au efect antiinflamator şi antibacterian. Dacă ai tenul sensibil sau afectat de rozacee este posibil să nu tolerezi acizii BHA!

Deși acizii AHA și BHA funcționează și împreună, fără să se anuleze unul pe celălalt, specialiștii recomandă să îi folosești separat dacă nu sunt în același produs.

 

Tipuri de AHA

Uneori, pe eticheta produsului cosmetic vei găsi denumirea generică AHA, alteori vei găsi anumite tipuri de AHA: Acidul Glicolic, Acidul Lactic, Acidul Malic, Acidul Tartaric, Acidul Citric și mulți alții.

 

Cum să folosești acizii AHA?

Instrucțiunile de pe ambalaj sunt cele mai sfinte! Dar, ca reguli generale:

  • fă o probă pe o porțiune mică a feței și vezi cum reacționează pielea.
  • începe cu concentrații mici, de 1-2 ori pe săptămână.
  • dacă ai reacții (mâncărimi, iritații, arsuri) oprește imediat utilizarea produsului.
  • folosește AHA doar pe pielea sănătoasă.

 

Tipuri de BHA

Principalul ingredient din acizii BHA este Acidul salicilic. Acesta poate fi natural (extractul de salcie) sau sintetic, cel mai adesea utilizat in produsele de îngrijire a pielii.

 

Cum să folosești acizii BHA?

Instrucțiunile de pe ambalaj sunt, din nou, cele mai sfinte! Dar, ca reguli generale:

  • fă o probă pe o porțiune mică a feței și vezi cum reacționează pielea.
  • începe cu concentrații mici, de 1-2 ori pe săptămână.
  • dacă ai reacții (mâncărimi, iritații, arsuri) oprește imediat utilizarea produsului.

TOP 6 acizi AHA și BHA de pus acum pe lista ta de shopping:

IMPORTANT!

Dacă folosești serumurile concentrate de exfolianți AHA sau BHA, acestea se aplică după curăţarea tenului şi după uscarea tonerului. După ce exfoliantul a fost absorbit în piele, acesta nu trebuie îndepărtat cu apă sau cu demachiant, ci se lasă să acționeze pe piele.

Ulterior, aplică orice alt produs din rutina ta de îngrijire: un produs hidratant, un serum, o cremă pentru ochi, protecţie solară şi/sau fond de ten. Desigur, efectul în zilele următoare va fi de eliminare a celulelor, așa că să nu mire sau sperie apariția unor cojițe de piele, este perfect normală!

Uneori, AHA și BHA sunt incluse în alte produse de îngrijire: creme reparatoare, tonere, tratamente. Așa că ai grijă să nu dublezi acțiunea acestora pentru a nu sensibiliza mai mult pielea!

Foto: PR, Hepta.

Related Posts

Prințesa de Monaco, surpriza tradiționalului Bal de la Rose

Sâmbată trecută, cu strălucirea unui glob disco conceput pentru această a 68-a ediție de Christian Louboutin,  Prințesa Charlène…

Trei evenimente despre artă și frumos care ne-au atras atenția

În această săptămână, avem o expoziție în premieră, o lansare de carte și un mare artist premiat. O…

Ce artiști vin la Summer Well în 2024?

În perioada 9-11 august 2024 are loc cea de-a 13-a editie de Summer Well, care se va desfasura…

Amalia Enache: 10 locuri din București care-mi plac

Am rugat-o pe prezentatoarea Știrilor PRO TV de noapte să ne vorbească despre București și despre locurile care…

Mădălina Ghenea a dat lovitura cu filmul produs de ea, Deep Fear

Mădălina Ghenea, model și actriță, e în al nouălea cer de fericire. Vedeta a dat lovitura cu cel…

Vedeta și documentarul: Celine Dion vorbește despre suferința sa într-o nouă producție biografică

Celine Dion este cea mai recentă vedetă care anunță un nou documentar. Artista canadiană va vorbi în producția…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările săptămânii. Iată ce ne-a atras atenția,…

Horoscopul săptămânii 22-28 ianuarie 2024

Astrologul Anca Stoica ne prezintă horoscopul săptămânii 22-28 ianuarie 2024. Berbec Atenția și eforturile îți sunt îndreptate mai…

Wedding Trends by Jubile! Vedetele au venit în număr mare să afle care sunt trendurile acestui an, în materie de evenimente

Zilele trecute, Andreea Antonescu şi Dan Cruceru au fost gazdele unui eveniment inedit: Wedding Trends by Jubile, și…

Despre Social Wellness – De ce este atât de important trendul readus în atenție în 2024?

Sintagma Social Wellness constă nu numai din aducerea la un echilibru a sănătații fizice, mentale, emoționale și spirituale,…