Love Is Fun but COMPLICATED cu Gabriela Hranovschi: ”Misiunea mea este aceea de a îi învăța pe părinți să păstreze lucrurile simple”

A-Listers! În cea mai recentă întâlnire de miercuri seară Love Is Fun but…COMPLICATED de pe Facebook A List Magazine de la ora 20:00, psiholog Diana Lupu și Dr.psiholog Raluca Anton au ales să vorbească despre importanța implicării familiei în educația copilului încă din primii ani de viață. Și pentru că informațiile de natură psihologică se completează extrem de bine cu experiența și persoectivele unui specialist în domeniul educației timpurii, alături de cei doi psihologi vine Gabriela Hranovschi – consultant educațional în metoda Montessori și fondatoarea Child’s Nest.

Atunci când ne gândim la educație, cei mai mulți dintre noi o asociază cu performanța, cu zona academică și cu acumularea de cât mai multe informații.Însă, ne scapă din vedere faptul că educația copiilor începe din prima zi de viață sau că aceasta nu are legătură doar cu abilitățile ce urmează să fie dobândite la școală. Gabriela Hranovschi ne aduce în atenție conceptul de educație timpurie, care începe de la zero la trei ani, perioadă în care familia joacă un rol cheie în dezvoltarea sănătoasă și în educația emoțională a copiilor. În această etapă de vârstă, familia îl învață pe copil între-un mod mai mult sau mai puțin conștient despre relații, emoții, atașament, siguranță și iubire. Alătruie de cei doi psihologi, Gabriela ne invită să privim copii ca un burete ce absoarbe orice tip de informație legată de interacțiuniile dintre membrii familiei, pentru că aceștia îl ajută să își construiească o imagine despre cum este lumea în care s-a născut, care sunt pericolele sau care sunt aspectele de care merită să se bucure.

” Una dintre principalele mele misiuni este aceea de a îi învăța pe părinți să păstreze lucrurile simple:fără fișe de completat, jocuri sau cărți cu activități. În primii ani de viață ai copilului nu etse vorba de structură, relația este cea care primează.”

Cu siguranță pare dificil să ne gândim cum am putea să începem această educație alături de un copil care nu a învățat să vorbească sau chiar să meargă? Ei bine, Gabriela ne îndreaptă atenția spre contextele cotidiene ca fiind ”sala de clasă” pentru o astfel de învățare: joaca, pregătirea mesei, ritualul de somn, plimbările prin parc, toate acestea sunt momente în care copilul acumulează informații prin ochii și reacțiile părinților.