Monica Cismaru ∙ July 28, 2022 ∙ 5 min read

Ce este feminitatea și în ce constă forța unei femei? Pot ele supraviețui împreună? Autoarea cărții ”Zenobistele”, Cristiana Pantici, a pornit în căutarea răspunsurilor la aceste întrebări și a stat de vorbă cu 27 de femei de succes din România, cunoscute publicului larg – scriitoare, jurnaliste, artiste, antreprenoare, profesoare, actrițe, personalități social media. Femeile ale căror povești le puteți descoperi în cartea ”Zenobistele” vorbesc cu sinceritate despre ce înseamnă pentru ele puterea, libertatea și cum a reușit fiecare să atingă succesul, indiferent de câte obstacole au avut de întâmpinat.

Între copertele cărții le puteți descoperi pe: Zara Serinella, Gilda Comârzan, ALUZIVA, Melinda Teohari, Petronela Rotar, Daria Jane, Oana Maria Zaharia, Simina Cernat, Anca Dumitrescu, Bogdana Goea, Maria Popovici, Marilu Dobrescu, Rusanda Davideanu, Camelia Cavadia, Layal Murad, Ligia Pârvulescu, Anca Maria Ciofîrlă, Lorena Șerban, Adina Foldager, Bianca Adam, Ligia-Verkin Keșișian, Anastasia Gavrilovici, Raisa Beicu, Luisa Ene, Andreea Rusu, Ada Galeș și Nora Iuga.

Am discutat cu autoarea, Cristiana Pantici, pentru a descoperi ce a mânat-o în realizarea acestei cărți și de ce ar trebui să o citim.

zenobistele

Cine este Cristiana Pantici?

În primul rând, sunt o cititoare de 23 de ani. În al doilea rând, așa cum zice Holly Golightly din Mic Dejun la Tiffany, sunt o călătoare. Până la această vârstă am locuit în 5 orașe și de-a lungul copilăriei și adolescenței am schimbat atât de multe școli încât le-am pierdut numărul. La scurt timp după ce am terminat facultatea, mi-am zis că nu vreau să lucrez o zi în domeniul turismului, specializarea pe care am studiat-o. Voiam să mă orientez către zona de carte, spre pasiunea mea. Am început ca PR la Editura Hyperliteratura, brand de care am ajuns să mă atașez atât de tare încât și unde, doi ani și jumătate de mai târziu, am publicat Zenobistele, prima mea carte. În paralel cu asta, am început să scriu la Vice, revistă pe care am început să o citesc de la 15 ani. În octombrie 2021, am demarat proiectul Zenobisme.ro, inspirată de personajul Zenobia a lui Gellu Naum, unde spun povești ale femeilor pe care eu le consider o inspirație.

cristiana pantici
Cristiana Pantici

De ce avea nevoie România de o astfel de carte?

De-a lungul timpului, în mass media, am văzut promovate tot felul de femei toxice, chiar superficiale și prezentate drept modele feminine. Pe piața de carte românească, și nu mă refer acum la traduceri, sunt foarte puține cărți care să prezinte poveștile de succes ale unor persoane feminine autohtone. M-am lovit de lucrul ăsta când, la 20 de ani, mi-am dat seama că nu știu la ce femei să mă raportez, că nu știu femei care să mă inspire. Așa am început să caut și ulterior să descopăr anumite influencerițe precum Aluziva, Daria Jane, Maria Popovici, Marilu Dobrescu, scriitoare ca Nora Iuga, Ligia Pârvulescu sau Anastasia Gavrilovici, pictorițe ca Anca Ciofîrlă, actrițe ca Ada Galeș, femei de afaceri ca Rusanda Davideanu și Adina Foldager și lista continuă. Și cum nu exista un astfel de produs în România, mi-am zis că merită să-l concep eu.

nora iuga
Nora Iuga

Ce criterii ai folosit când ai ales femeile ale căror povești le putem citi în carte?

Am selectat în carte femeile pe care eu le urmăream pentru că îmi doream să am șansa să le cunosc mai bine, să discut cu ele despre traseul lor în viață, despre feminitate și puterea lor. Mi-am dorit să acopăr o paletă cât mai largă când vine vorba de ocupația lor, de la scriitoare, jurnaliste, artiste, antreprenoare, profesoare, actrițe până la influencerițe. Apoi, al doilea și ultimul criteriu, a fost vârsta. Am conversat cu femei cu vârste cuprinse între 23 și 91 de ani.

daria jane
Daria Jane

Idei cu care ai rămas după ce ai citit răspunsurile femeilor incluse în carte?

Lucrând la această carte, am ajuns să învăț foarte multe lecții. De la Aluziva am învățat să nu mă mulțumesc niciodată cu puțin, de la Gilda Comârzan, femeia pe care o auzi în fiecare dimineață la Radio Guerrilla, am învățat că în viață e bine să nu te compari niciodată cu alții, nici măcar cu tine, de la Nora Iuga am învățat să nu-mi pierd niciodată feminitatea și tot așa. Dar cea mai importantă lecție a fost că citind, descoperindu-mi pasiunea și prin terapie pot ajunge pe drumul meu.

Ce înseamnă feminismul pentru tine?

Feminismul e important pentru mine pentru că sunt femeie și îmi doresc șanse egale, o cale cu mai puține abuzuri. Cred că mișcarea asta e importantă pentru mine așa cum e și pentru alte doamne și domnișoare. Cartea ”Zenobistele” a pornit și din dorința mea de a susține alte femei fără nicio urmă de invidie, ci, din contră, pentru a învăța de la ele mai multe lucruri despre feminitate.

Related Posts

5 motive pentru care abia așteptăm să-l vedem pe Paolo Nutini la festivalul Fall in Love

Aflat la cea de-a doua ediție, festivalul Fall in Love îl aduce în premieră pe Paolo Nutini în…

Jane Fonda lansează o colecție de haine sport și își împărtășește filosofia de viață la 84 de ani

La 84 de ani, Jane Fonda nu dă semne că ar vrea să se retragă din lumina reflectoarelor…

Serena Williams se retrage din tenis. Ce planuri are campioana

După o carieră sportivă impresionantă de 25 de ani, Serena Williams, una dintre cele mai bune jucătoare de…

Tot ce trebuie să știi înainte să ajungi la Summer Well 2022

Mai sunt doar câteva zile până la Summer Well. La doar 30 de minute distanță de București, peste…

Nunta între vedete: Rita Ora s-a căsătorit cu un regizor laureat cu Oscar

Cântăreața de origine kosovară Rita Ora (31 de ani) s-a căsătorit cu logodnicul ei, regizorul de origine neo-zeelandeză…

3 trucuri de beauty de la vedete

Ne cuceresc cu fiecare apariție și ne inspiră cu alegerile lor. Jennifer Lopez, Jessica Alba și Kim Kardashian…

Olivia Newton-John a murit la vârsta de 73 de ani

Olivia Newton-John, cântăreața și actrița de origine australiană, cunoscută mai ales datorită filmului Grease (1978), în care a…

Andra Gogan a strălucit pe covorul roșu la premiera serialului High School Musical, de la Los Angeles

Andra Gogan (24 de ani) și fratele ei, Răzvan, au fost prezenți de curând pe covorul roșu la…

Penelope Cruz, schimbare de look, pentru rolul soției fondatorului Ferrari

Vești bune pentru fanii actriței! Penelope Cruz, acum în vârstă de 48 de ani, apare din nou în…

Care sunt cele 12 celebrități care intră în jungla – ”Sunt celebru, scoate-mă de aici!” (PRO TV)

”Sunt celebru, scoate-mă de aici!” (PRO TV) este show-ul de televiziune care supune celebritățile la provocări extreme și…