Monica Cismaru ∙ July 28, 2022 ∙ 5 min read

Ce este feminitatea și în ce constă forța unei femei? Pot ele supraviețui împreună? Autoarea cărții ”Zenobistele”, Cristiana Pantici, a pornit în căutarea răspunsurilor la aceste întrebări și a stat de vorbă cu 27 de femei de succes din România, cunoscute publicului larg – scriitoare, jurnaliste, artiste, antreprenoare, profesoare, actrițe, personalități social media. Femeile ale căror povești le puteți descoperi în cartea ”Zenobistele” vorbesc cu sinceritate despre ce înseamnă pentru ele puterea, libertatea și cum a reușit fiecare să atingă succesul, indiferent de câte obstacole au avut de întâmpinat.

Între copertele cărții le puteți descoperi pe: Zara Serinella, Gilda Comârzan, ALUZIVA, Melinda Teohari, Petronela Rotar, Daria Jane, Oana Maria Zaharia, Simina Cernat, Anca Dumitrescu, Bogdana Goea, Maria Popovici, Marilu Dobrescu, Rusanda Davideanu, Camelia Cavadia, Layal Murad, Ligia Pârvulescu, Anca Maria Ciofîrlă, Lorena Șerban, Adina Foldager, Bianca Adam, Ligia-Verkin Keșișian, Anastasia Gavrilovici, Raisa Beicu, Luisa Ene, Andreea Rusu, Ada Galeș și Nora Iuga.

Am discutat cu autoarea, Cristiana Pantici, pentru a descoperi ce a mânat-o în realizarea acestei cărți și de ce ar trebui să o citim.

zenobistele

Cine este Cristiana Pantici?

În primul rând, sunt o cititoare de 23 de ani. În al doilea rând, așa cum zice Holly Golightly din Mic Dejun la Tiffany, sunt o călătoare. Până la această vârstă am locuit în 5 orașe și de-a lungul copilăriei și adolescenței am schimbat atât de multe școli încât le-am pierdut numărul. La scurt timp după ce am terminat facultatea, mi-am zis că nu vreau să lucrez o zi în domeniul turismului, specializarea pe care am studiat-o. Voiam să mă orientez către zona de carte, spre pasiunea mea. Am început ca PR la Editura Hyperliteratura, brand de care am ajuns să mă atașez atât de tare încât și unde, doi ani și jumătate de mai târziu, am publicat Zenobistele, prima mea carte. În paralel cu asta, am început să scriu la Vice, revistă pe care am început să o citesc de la 15 ani. În octombrie 2021, am demarat proiectul Zenobisme.ro, inspirată de personajul Zenobia a lui Gellu Naum, unde spun povești ale femeilor pe care eu le consider o inspirație.

cristiana pantici
Cristiana Pantici

De ce avea nevoie România de o astfel de carte?

De-a lungul timpului, în mass media, am văzut promovate tot felul de femei toxice, chiar superficiale și prezentate drept modele feminine. Pe piața de carte românească, și nu mă refer acum la traduceri, sunt foarte puține cărți care să prezinte poveștile de succes ale unor persoane feminine autohtone. M-am lovit de lucrul ăsta când, la 20 de ani, mi-am dat seama că nu știu la ce femei să mă raportez, că nu știu femei care să mă inspire. Așa am început să caut și ulterior să descopăr anumite influencerițe precum Aluziva, Daria Jane, Maria Popovici, Marilu Dobrescu, scriitoare ca Nora Iuga, Ligia Pârvulescu sau Anastasia Gavrilovici, pictorițe ca Anca Ciofîrlă, actrițe ca Ada Galeș, femei de afaceri ca Rusanda Davideanu și Adina Foldager și lista continuă. Și cum nu exista un astfel de produs în România, mi-am zis că merită să-l concep eu.

nora iuga
Nora Iuga

Ce criterii ai folosit când ai ales femeile ale căror povești le putem citi în carte?

Am selectat în carte femeile pe care eu le urmăream pentru că îmi doream să am șansa să le cunosc mai bine, să discut cu ele despre traseul lor în viață, despre feminitate și puterea lor. Mi-am dorit să acopăr o paletă cât mai largă când vine vorba de ocupația lor, de la scriitoare, jurnaliste, artiste, antreprenoare, profesoare, actrițe până la influencerițe. Apoi, al doilea și ultimul criteriu, a fost vârsta. Am conversat cu femei cu vârste cuprinse între 23 și 91 de ani.

daria jane
Daria Jane

Idei cu care ai rămas după ce ai citit răspunsurile femeilor incluse în carte?

Lucrând la această carte, am ajuns să învăț foarte multe lecții. De la Aluziva am învățat să nu mă mulțumesc niciodată cu puțin, de la Gilda Comârzan, femeia pe care o auzi în fiecare dimineață la Radio Guerrilla, am învățat că în viață e bine să nu te compari niciodată cu alții, nici măcar cu tine, de la Nora Iuga am învățat să nu-mi pierd niciodată feminitatea și tot așa. Dar cea mai importantă lecție a fost că citind, descoperindu-mi pasiunea și prin terapie pot ajunge pe drumul meu.

Ce înseamnă feminismul pentru tine?

Feminismul e important pentru mine pentru că sunt femeie și îmi doresc șanse egale, o cale cu mai puține abuzuri. Cred că mișcarea asta e importantă pentru mine așa cum e și pentru alte doamne și domnișoare. Cartea ”Zenobistele” a pornit și din dorința mea de a susține alte femei fără nicio urmă de invidie, ci, din contră, pentru a învăța de la ele mai multe lucruri despre feminitate.

Related Posts

7 bestsellere internaționale care îți fac vara mai frumoasă

Destine imprevizibile, revelate progresiv și uimitor, vor transpune cititorii în universuri încărcate de tensiune și dorință, în timpuri…

6 lecturi ușoare, de plajă

Din geanta de plajă nu trebuie să lipsească, pe lângă loțiunea SPF, o carte în paginile căreia să…

Cum gestionăm greutatea în vacanță? Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates oferă sfaturi pentru mese echilibrate și activități benefice

Vacanța este un momentul perfect pentru relaxare și distracție, dar majoritatea oamenilor își exprimă adesea îngrijorarea cu privire…

Vedete prezente la nunta anului, din India

O mulțime vedete au fost invitate la nunta anului, dacă nu a secolului, din India, dintre Anant Ambani…

Gazpacho de mango. Rețetă recomandată de Adi Hădean

Gazpacho de Mango e o variantă exotică la clasica supă rece spaniolă-Gazpacho. Dulceața și aromele tropicale se împletesc…

Sting, cu soția în vacanță. Ce țară din Europa au ales pentru această vară

Sting și Trudie au una dintre cele mai longevive căsnicii din showbiz. Trudie Styler este căsătorită cu celebrul…

Cum arată „dieta” ta financiară? Faci excese sau te uiți atent la Gogoașa de Cheltuieli? 

„Ei bine… eu cred că nici nu-ți dai seama cât de mulți bani cheltuiești pe cafea și pe…

Charlize Theron își deschide studio de dans

Charlize Theron (48 de ani) a făcut recent un anunț surprinzător, după ce, timp de câteva săptămâni, a…

Christina Applegate, actrița care suferă de scleroză multiplă, își scrie memoriile

Christina Applegate, 52 de ani, actrița cunoscută mai ales datorită serialului Familia Bundy, în care a interpretat rolul…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca in fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările importante. Iată ce ne-a atrat atenția!…