Raluca Leafu ∙ May 20, 2021 ∙ 4 min read

jane fonda aerobic

Te-ai întrebat vreodată cum arăta fitness-ul în anul în care te-ai născut? Care erau trendurile atunci şi cum a evoluat această industrie? Cum am ajuns de la Jane Fonda şi caseta de aerobic la programe personalizate de antrenament, aflate la un click distanţă?

Dacă la începutul anilor 1900 sportul se practica în pantofi cu toc și costumele de baie nu se ridicau mai sus de linia genunchilor, astăzi, studiourile de sport sunt o destinație obișnuită în rutina zilnică.

Dar să pornim cu începutul: în perioada anilor 1920, femeile nu aveau echipamente sportive dedicate, ci se antrenau în rochii și în hainele de stradă. Dacă vă uitați în fotografiile epocii, vedeți cum se juca tenis în cardigane, fuste plisate și pălăriuțe cochete. În plus, trebuie să ne amintim că activitatea sportivă nu era chiar încurajată, de vreme ce transpiratul în public nu era chiar… de bonton. Cu toate acestea, în sportul profesionist, apar primele competiții la care participă femeile (atletism, hockey pe iarbă, tenis), chiar și o primă Olimpiadă dedicată lor, în 1921 în Monaco.

jane fonda aerobic

Cât despre aparate de sport… deși la final de secol XIX existau deja în uz niște utilaje greoaie – precursoarele bicicletelor de fitness de astăzi -, la început de secol XX abia, odată cu invenția medicului suedez Gustav Zander aparatele de sport devin suficient de complexe încât să permită activarea musculatorii întregului corp. Practic, ele marchează începuturile exercițiilor Pilates pe aparate, așa cum le cunoaștem noi astăzi.

În anii 1930, atenția asupra formelor și îngrijirii corporale este susținută intens de către Elizabeth Arden și Helena Rubinstein, care spuneau că aspectul fizic stă în controlul femeilor – „nu există femei urâte, doar leneșe”, ar fi spus Rubinstein, o afirmație care n-ar fi posibilă azi, în era political correctness. Cele două fondatoare ale imperiilor ce le poartă numele (rivale, de altfel, în lupta pentru supremația cosmeticelor) au creat, în acei ani, o comunitate de femei care susțineau „înfrumusețarea” – prin tratamente cosmetice, dar și prin sport făcut cu regularitate – stretching , Yoga, mișcări care susțineau postura, dans. În aceeași ani, franțuzoaicele Marguerite Mareuse și Odette Siko sunt primele femei care ajung să concureze în celebra 24 Hours of Le Mans, terminând pe locul 7.

aerobic

În 1940 a apărut termenul de „reducing”, un eufemism pentru pierderea în greutate. Iar în 1950, prezentatorul de televiziune și fitness guru al acelor ani, Jack LaLanne – cel care deschide una dintre primele săli de fitness din America – le sfătuiește pe doamnele de pretutindeni „să lase fierul de călcat și să-l înlocuiască cu stretching și exerciții sportive” Jack LaLanne introduce unele dintre primele aparate cu greutăți și cabluri pentru antrenament.

În 1960 a transpira a devenit sexy. Kenneth Cooper, medic, folosește pentru prima dată termenul de „aerobic”, în cartea sa publicată în 1968, și susține că a face sport, în mod constant, este benefic pentru sănătate. La sfârșitul anilor ’60, a fost inventat și primul aparat electronic de fitness – o bicicletă care afișa pulsul și media caloriilor arse într-o oră. Banda de alergat, inspirată din benzile rulante din fabrici, a fost folosită pentru prima oară în anii ’50, în teste medicale.

aerobic

Abia în 1970 a fost inventată bustiera pentru sport și tot atunci apare o formă de mișcare numită jazzercise , exerciții de aerobic în ritm de dans, inspirate din mișcări de jazz. Este momentul în care apare și conceptul de antrenament în grup, iar banda de alergat devine populară pentru cei care voiau să facă mișcare acasă. Billie Jean King câștigă „Bătălia sexelor” în meciul de tenis împotriva lui Bobby Riggs în America, în 1973, iar Nadia Comăneci marchează primul 10 din istoria olimpiadelor la gimnastică și câștigă trei medalii de aur la Olimpiada din Montreal.

În 1980 idealul de frumsețe ajunsese să fie asociat cu un corp bine lucrat, dar cu forme feminine. Iar Jane Fonda este figura reprezentativă a acestor ani: cine nu-și aduce aminte de casetele ei cu aerobic sau de costumele lycra în culori neon? Anii 1990 aduc cu ei moda antrenamentelor individualizate, cu antrenori personali și studiouri mici. Anii 2000 au înregistrat o explozie a sălilor de fitness, sub formă de cluburi pe baza de card de membru. Diversitatea antrenamentelor de care dispuneai – de la cycling, Yoga, clase de Zumba, pump, hiit (high intensity interval training) a făcut ca sportul să ajungă la cât mai multe tipologii de oameni.

Astăzi, a face sport a trecut la următorul nivel pentru multe dintre noi; nu este vorba doar despre un corp armonios, ci și despre un psihic sănătos. În completarea sălilor de sport au venit aplicațiile, conturile de Instagram, social media și lumea largă a internetului, acolo unde găsești o multitudine de informații și de unde îți poți alege tipul de antrenament care ți se potrivește. Dacă ar fi să alegi, ție în ce perioada ți-ar fi plăcut să te antrenezi? Mie una… știu că mi-ar fi plăcut să le cunosc pe Elizabeth Arden și pe Helena Rubinstein.

Foto: Hepya

Related Posts

Balcicul artistic interbelic se întoarce la Balcic 

În jurul aniversării a 100 de ani de la începerea construcției la palatul de la Balcic al Reginei…

Cum sună cea mai nouă piesă semnată Irina Rimes: ,,Dulce amară”

Irina Rimes lansează piesa ,,Dulce amară”, o poveste despre o femeie legendară, o apariție la fel de spectaculoasă ca…

Fără telefoane la concertele lui Bob Dylan

Celebrul Bob Dylan vrea să revină la vremurile în care oamenii veneau la concerte doar pentru muzică. Pentru…

Chef Cătălin Scărlătescu gătește în această seară pentru tine, la MEDUSA

Cătălin Scărlătescu vă așteaptă în această seară cu cele mai gustoase preparate mediteraneene, la una dintre cele mai…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările importante. Iată ce ne-a atras atenția,…

Cum arată Elle Macpherson la 60 de ani

Modelul australian Elle Macpherson pare că întinerește. La 60 de ani, modelul pozează în bikini și se laudă…

Cine este noua iubită a lui Johnny Depp?

După un divorț public și traumatizant, care l-a ținut în șah timp de câțiva ani, Johnny Depp (61…

O mulțime de vedete în tribunele de la Wimbledon

Turneul de Grand Slam Wimbledon, cea mai veche competiție de acest fel din lume, s-a încheiat recent. La…

Nu mă feresc să spun că m-am îndrăgostit de noile căști Sonos Ace

Sonos lansează primele căști ale companiei, Sonos Ace, marcând astfel intrarea mult așteptată a brand-ului în această zonă…

Shannen Doherty a lăsat instrucțiuni clare cu privire la funeraliile ei

Actrița Shannen Doherty s-a stins sâmbătă, 13 iulie, la vârsta de 53 de ani, din cauza cancerului, după…