Raluca Leafu ∙ May 20, 2021 ∙ 4 min read

jane fonda aerobic

Te-ai întrebat vreodată cum arăta fitness-ul în anul în care te-ai născut? Care erau trendurile atunci şi cum a evoluat această industrie? Cum am ajuns de la Jane Fonda şi caseta de aerobic la programe personalizate de antrenament, aflate la un click distanţă?

Dacă la începutul anilor 1900 sportul se practica în pantofi cu toc și costumele de baie nu se ridicau mai sus de linia genunchilor, astăzi, studiourile de sport sunt o destinație obișnuită în rutina zilnică.

Dar să pornim cu începutul: în perioada anilor 1920, femeile nu aveau echipamente sportive dedicate, ci se antrenau în rochii și în hainele de stradă. Dacă vă uitați în fotografiile epocii, vedeți cum se juca tenis în cardigane, fuste plisate și pălăriuțe cochete. În plus, trebuie să ne amintim că activitatea sportivă nu era chiar încurajată, de vreme ce transpiratul în public nu era chiar… de bonton. Cu toate acestea, în sportul profesionist, apar primele competiții la care participă femeile (atletism, hockey pe iarbă, tenis), chiar și o primă Olimpiadă dedicată lor, în 1921 în Monaco.

jane fonda aerobic

Cât despre aparate de sport… deși la final de secol XIX existau deja în uz niște utilaje greoaie – precursoarele bicicletelor de fitness de astăzi -, la început de secol XX abia, odată cu invenția medicului suedez Gustav Zander aparatele de sport devin suficient de complexe încât să permită activarea musculatorii întregului corp. Practic, ele marchează începuturile exercițiilor Pilates pe aparate, așa cum le cunoaștem noi astăzi.

În anii 1930, atenția asupra formelor și îngrijirii corporale este susținută intens de către Elizabeth Arden și Helena Rubinstein, care spuneau că aspectul fizic stă în controlul femeilor – „nu există femei urâte, doar leneșe”, ar fi spus Rubinstein, o afirmație care n-ar fi posibilă azi, în era political correctness. Cele două fondatoare ale imperiilor ce le poartă numele (rivale, de altfel, în lupta pentru supremația cosmeticelor) au creat, în acei ani, o comunitate de femei care susțineau „înfrumusețarea” – prin tratamente cosmetice, dar și prin sport făcut cu regularitate – stretching , Yoga, mișcări care susțineau postura, dans. În aceeași ani, franțuzoaicele Marguerite Mareuse și Odette Siko sunt primele femei care ajung să concureze în celebra 24 Hours of Le Mans, terminând pe locul 7.

aerobic

În 1940 a apărut termenul de „reducing”, un eufemism pentru pierderea în greutate. Iar în 1950, prezentatorul de televiziune și fitness guru al acelor ani, Jack LaLanne – cel care deschide una dintre primele săli de fitness din America – le sfătuiește pe doamnele de pretutindeni „să lase fierul de călcat și să-l înlocuiască cu stretching și exerciții sportive” Jack LaLanne introduce unele dintre primele aparate cu greutăți și cabluri pentru antrenament.

În 1960 a transpira a devenit sexy. Kenneth Cooper, medic, folosește pentru prima dată termenul de „aerobic”, în cartea sa publicată în 1968, și susține că a face sport, în mod constant, este benefic pentru sănătate. La sfârșitul anilor ’60, a fost inventat și primul aparat electronic de fitness – o bicicletă care afișa pulsul și media caloriilor arse într-o oră. Banda de alergat, inspirată din benzile rulante din fabrici, a fost folosită pentru prima oară în anii ’50, în teste medicale.

aerobic

Abia în 1970 a fost inventată bustiera pentru sport și tot atunci apare o formă de mișcare numită jazzercise , exerciții de aerobic în ritm de dans, inspirate din mișcări de jazz. Este momentul în care apare și conceptul de antrenament în grup, iar banda de alergat devine populară pentru cei care voiau să facă mișcare acasă. Billie Jean King câștigă „Bătălia sexelor” în meciul de tenis împotriva lui Bobby Riggs în America, în 1973, iar Nadia Comăneci marchează primul 10 din istoria olimpiadelor la gimnastică și câștigă trei medalii de aur la Olimpiada din Montreal.

În 1980 idealul de frumsețe ajunsese să fie asociat cu un corp bine lucrat, dar cu forme feminine. Iar Jane Fonda este figura reprezentativă a acestor ani: cine nu-și aduce aminte de casetele ei cu aerobic sau de costumele lycra în culori neon? Anii 1990 aduc cu ei moda antrenamentelor individualizate, cu antrenori personali și studiouri mici. Anii 2000 au înregistrat o explozie a sălilor de fitness, sub formă de cluburi pe baza de card de membru. Diversitatea antrenamentelor de care dispuneai – de la cycling, Yoga, clase de Zumba, pump, hiit (high intensity interval training) a făcut ca sportul să ajungă la cât mai multe tipologii de oameni.

Astăzi, a face sport a trecut la următorul nivel pentru multe dintre noi; nu este vorba doar despre un corp armonios, ci și despre un psihic sănătos. În completarea sălilor de sport au venit aplicațiile, conturile de Instagram, social media și lumea largă a internetului, acolo unde găsești o multitudine de informații și de unde îți poți alege tipul de antrenament care ți se potrivește. Dacă ar fi să alegi, ție în ce perioada ți-ar fi plăcut să te antrenezi? Mie una… știu că mi-ar fi plăcut să le cunosc pe Elizabeth Arden și pe Helena Rubinstein.

Foto: Hepya

Related Posts

Interviu: Inteligența artificială în dialog cu Iulia Ionescu

De această dată, Iulia Ionescu, realizatoarea celei mai urmărite emisiune de tehnologie din România, a stat de vorbă…

Ce filme și seriale vedem în decembrie pe platformele de streaming

Cel mai bun plan pentru decembrie? Filme bune, seriale noi, ciocolată caldă, lumânări parfumate, zăpadă, turtă dulce și…

Horoscopul lunii decembrie 2023

Astrologul Anca Stoica ne prezintă previziunile astrale pentru luna decembrie 2023. Capricornii acordă timp relaxării, iar Taurii se…

Vacanța de vis, așa cum o vede echipa A List

La ce visează fetele din redacția A List Magazine pentru ziua când bugetul de călătorie va fi fără…

Bucură-te împreună cu întreaga familie, în mini-vacanța de 1 Decembrie, de super filme și seriale de la Disney+!

Începutul lunii decembrie reprezintă startul perioadei festive, când totul este îmbrăcat în sărbătoare, când poveștile magice și decorurile…

Jennifer Lopez își lansează un nou album după o pauză de zece ani

La o distanță de zece ani de la lansarea ultimului ei album, Jennifer Lopez revine în peisajul muzical…

Heidi Klum și Leni, mamă și fiică, în lenjerie intimă festivă

Heidi Klum (50 de ani) și fiica e în vârstă de 19 ani, Leni, revin cu noi imagini…

Cele mai bune destinații de Revelion din Europa. Tu unde petreci noaptea dintre ani?

Vrei să începi un an nou, într-un loc cu totul și cu totul nou? Îți prezentăm lista cu…

Rămâi în formă peste iarnă! Iată 5 obiceiuri care duc la creșterea în greutate în sezonul rece

Iată care sunt lucrurile pe care ar trebui să le eviți pentru a nu câștiga în greutate peste…

S-a deschis oficial expoziția-manifest Monica Lovinescu, ”Vocea care ni s-a dat”

Expoziția „Monica Lovinescu.Vocea care ni s-a dat”, creată pentru a celebra 100 de ani de la nașterea celei…