4 mituri legate de fitness – ce funcționează și ce nu

fitness mituri

Sfaturile legate de sport și de scăderea în greutate prin efort fizic îi pot dezorienta de multe ori pe cei încă nefamiliarizați cu aceste proceduri. Iată ce funcționează și ce nu când vrei să adopți o rutină de fitness.

Febra musculară e un semn bun, înseamnă că efortul depus a fost eficient

Chiar dacă doare și de-abia te miști a doua zi după o sesiune intensă de fitness, parcă simți un sentiment de satisfacție de la febra musculară, îți reamintește de efortul depus la sala de sport. Totuși, intensitatea durerii nu e neapărat un semn de progres, deoarece există exerciții de fitness care nu provoacă febră musculară, dar care sunt la fel de eficiente – cum ar fi cele care nu solicită întinderea mușchilor, dar care necesită, totuși, o doză mare de efort.

Ridicarea de greutăți te poate transforma într-un pachet de mușchi

Acest lucru e posibil, dar cu metode special concepute pentru creșterea masei musculare – exerciții cu greutăți mari și cu o dietă cu conținut crescut de calorii și de proteine. Așadar, nu există niciun pericol să te trezești peste noapte cu o masă musculară nedorită, nu există accidente prin care să te trezești aratând ca Hulk.

Cântăritul e inutil

Mulți dintre instructorii de fitness susțin că eficiența exercițiilor fizice nu se traduce neapărat prin scăderea numarului de kilograme de pe cântar, deoarace fluctuațiile de greutate sunt date și de cantitatea de apă reținută sau eliminată de organism sau de masa musculară câștigată. Totuși, aceste aspecte nu ar trebuie să te facă sa uiți de cântar. Flucțuatiile pe termen scurt sunt un lucru obișnuit, dar rata cu care se pierde din grăsimea corporală este mai mare decât cea cu care se câștiga masa musculară. Satisfacția nu trebuie să depindă de cântar, dar nici nu scăpa din vedere că acesta îți poate arăta dacă ești pe drumul cel bun în demersul de remodelare corporală.

Exercițiile fizice îți afectează genunchii

Din contră, exercițiile făcute corespunzător îți vor întări și stabiliza mușchii din jurul încheieturilor de la genunchi și te vor apăra împotriva accidentărilor. În ceea ce privește alergatul, studiile arată că alergătorii cu ștate vechi prezintă riscuri mai scăzute de a dezvolta boli precum artrita și de afecțiuni ale șoldului, dovadă că mișcarea este esențială pentru sănătate.

Foto: Hepta

Categorii Lifestyle