freddie mercury documentar

Un nou documentar despre viața lui Freddie Mercury relevă ultimele cuvinte rostite de celebrul artist înainte să moară. Freddie Mercury: The Final Act va fi difuzat de BBC Two pe data de 27 noiembrie. Pe data de 24 noiembrie se împlinesc 30 de ani de la moartea marelui artist. 

Freddie Mercury: The Final Act este un documentar britanic realizat de BBC Two despre Freddie Mercury, componentul trupei Queen, și oferă mai multe amănunte despre sfârșitul celebrului artist. Freddie Mercury a murit în 1991 din cauza complicațiilor provocate de SIDA, iar producția aduce în atenție perioada în care Freddie își aștepta sfârșitul, dar și felul în care trupa Queen a organizat unul dintre cele mai mari concerte din istorie, pe stadionul Wembley, în care l-a omagiat pe rock starul care s-a stins prematur. De asemenea, trupa Queen a vrut să tragă și un semnal de alarmă asupra prejudecăților față de cei care suferă de virusul HIV/SIDA, cel care i-a provocat moartea lui Freddie. 

freddie mercury documentar

Documentarul cuprinde mai multe mărturii ale prietenilor apropiați ai starului rock, care rememorează momentul în care Freddie a părăsit această lume. Filmul cuprinde mărturia Anitei Dobson, soția chitaristului Queen Brian May, care povestește despre ultima ei întâlnire cu Mercury, în care artistul era deja foarte slăbit din cauza bolii. ”Îmi amintesc că a zia așa: ”Draga mea, când n-o să mai pot cânta deloc, o să mor. O să cad lat”.  

Peter Freestone și Joe Fanelli, doi dintre cei mai buni prieteni ai cântărețului, care l-au îngrijit până în ultima sa clipă de viață, au afirmat că starea lui Freddie era atât de gravă, încât acesta a refuzat să mai ia tratamentul prescris de doctori. ”Nu mai lua decât calmante și începea să ne părăsească încet, încet”, a spus Freestone. ”Într-o zi, Joe m-a sunat la 5.30 dimineața, Freddie intrase în comă, iar noi n-am încercat decât să-i alinăm trecerea. Am vazut cum mi se oprește respirația când îi schimbam cămașa”, povestesc apropiați lui.   

 

freddie mercury documentar

Freddie Mercury: The Final Act mai conține și amintirile relatate de Brian May legate de mărturisirea lui Freddie despre boala sa către colegii lui de trupă, în 1987. ”Ne-a rugam să ne așezăm și a spus: ”OK, probabil că deja știți ce se întâmplă cu mine. Știți cu ce mă confrunt. Nu vreau să vorbesc despre asta, nu vreau să se afle despre starea mea și despre ceea ce sunt. Vrea să continui să fac muzică până când n-o să mai fiu în stare de nimic”. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Freddie Mercury (@freddiemercury)

În filmul documentar figurează și artiștii care au luat parte la concertul  Freddie Mercury Tribute Concert de pe wembley, dintre care fac parte Gary Cherone (Extreme), Roger Daltrey (The Who), Joe Elliott (Def Leppard), Lisa Stansfield sau Paul Young. 

Pentru prima dată, povestea lui Freddie Mercury este spusă în paralel cu mărturiile unor persoane testate pozitiv cu HIV sau care au pierdut persoane dragi din aceeași cauză în perioada în care s-a stins Freddie. Medici, supraviețuitori și activiști pentru drepturile omului povestesc cum a fost să trăiască în perioada pandemiei de SIDA și panica de ordin moral care s-a creat la acel moment în jurul bolii. 

Foto: Hepta

Related Posts