Adriana Moscu ∙ March 16, 2020 ∙ 6 min read

Criza coronavirusului ne-a izolat în casă și ne-a trezit pofta de citit. Și ce altceva mai bun decât genul polițist?

“Cui pe cui scoate”, se spune. Ca să mai uitați un pic de starea de urgență decretată azi pe întreg teritoriul României, vă propunem să vă cufundați în lectura unor scenarii pline de adrenalină. Iată zece titluri polițiste care au ținut de-a lungul timpului cu sufletul la gură pasionații de lectură din toată lumea.

Numele trandafirului – Umberto Eco

Polirom, 2017

Și aici se moare pe capete, însă dușmanul este unul nevăzut. În anul 1327, într-o mănăstire izolată de lume, un asasin misterios omoară călugării unul după altul.

Ca să descopere făptașul, fratele Guglielmo, alături de ajutorul sau, Adso, încearcă să deslușească simboluri secrete și manuscrise codificate.

“Numele trandafirului” vine din chiar țara europeană cel mai greu încercată de pandemia de coronavirus zilele acestea: Italia.

Celebrul titlu este considerat de critici atât roman polițist, cât și o parabolă despre adevăr, văzut din perspectivă teologică, filosofică, scolastică și istorică. 

A fost tradus în peste 35 de limbi și ecranizat de Jean-Jacques Annaud în 1986, cu Sean Connery, Christian Slater și F. Murray Abraham în rolurile principale.

 

 

 

Piatra Lunii – Wilkie Collins

Corint, 2015

“Lumea zugrăvită în această carte este atât de bogată, încât pare scrisă sub influența opiumului”, îmi spunea, cu ani în urmă, un prieten. Un amestec strălucit între realitate şi misticism, scrisă în 1868, “Piatra Lunii” era semnalată încă de la apariţie de către TS Eliot ca fiind „prima, cea mai amplă şi mai bună carte englezească modernă de investigaţii”. Unii au mers chiar mai departe, considerând-o „cea mai bună carte poliţistă scrisă vreodată”, care contină să inspire şi azi.

Romanul are toate reperele unei poveşti „detectivistice”: o infracţiune misterioasă se petrece într-o reşedinţă englezească de provincie – lui Rachel Verinder i se fură diamantul prețios și, ca urmare, se întocmește un grup mare de suspecţi. După un an, cazul este rezolvat de către un personaj cu o inteligență sclipitoare, după ce pune cap la cap în mod genial o serie de indicii.

 

Șoimul maltez – Dashiell Hammett

Paladin, 2018

Detectivul Sam Spade se confruntă cu un nou caz provocator. El intră în legătură cu trei aventurieri fără scrupule, toți în căutarea unei statuete neprețuite, încrustată cu bijuterii, care dă și numele romanului. 

Cartea a fost ecranizată de patru ori, iar versiunea din 1941 (cu Humphrey Bogart) este considerată un clasic al filmului noir.

 

Zece negri mititei – Agatha Christie

Litera, 2018

Romanul polițist-cult al inegalabilei Agatha Christie este considerat capodopera acesteia și este, totodată, cea mai bine vândută carte a scriitoarei, cu peste 100 milioane de exemplare vândute.

Rupți de lume din cauza unei furtuni violente și urmăriți de versurile unei vechi poezii pentru copii, care numără descrescător de la zece la zero, oaspeții misteriosului U.N. Owen încep, unul câte unul, să moară.

Care dintre ei este criminalul? Oare va supraviețui cineva?

 

 

Aventurile lui Sherlock Holmes – Arthur Conan Doyle

Litera, 2017

 

 

Sir Arthur Conan Doyle (1859–1930), scriitor si medic scoțian, este creatorul celebrului personaj Sherlock Holmes – primul detectiv care apare într-o serie de romane și povestiri polițiste.

Holmes este cunoscut pentru raționamentul logic, abilitățile sale de deghizare și îndemânarea sa ieșită din comun în rezolvarea crimelor greu de elucidat.

O estimare a publicației The Times susține că, după 1964, vânzările în întreaga lume a povestirilor cu Sherlock Holmes au trecut pe locul doi după Biblie – cea mai vândută carte a tuturor timpurilor.

 

39 de trepte – John Buchan

Crime Scene Press, 2018

Este considerată cartea care a deschis drumul romanului de spionaj. În mai 1914, Europa este cuprinsă de febra Primului Război Mondial.

Generalul maior Sir Richard Hannay se întoarce în Londra, unde este contactat de un american care pretinde că are informații despre un complot menit să destabilizeze întreaga Europă. Primul pas: asasinarea premierului grec Constantin Karolides. Romanul a fost ecranizat în 1935 de Alfred Hitchcock.

 

 

 

 

 

Fata dispărută – Gillian Flynn

Trei, 2013

E o dimineață caldă de vară, în Cartagena de Nord, Missouri, iar soții Nick și Amy Dunne se pregătesc să serbeze 5 ani de căsnicie.

Însă soția lui Nick dispare pe neașteptate, iar el devine principalul suspect. Deși își susține nevinovăția, dovezile împotriva lui nu încetează să apară. Și nici atitudinea lui nu-l ajută prea mult.

Iar jurnalul lui Amy, descoperit de poliție, dezvăluie că mariajul lor era departe de a fi perfect. Cartea a fost ecranizată în 2014, cu Ben Afleck și Rosamund Pike în rolurile principale.

 

Colecționarul – John Fowles

Polirom, 2011

Romanul a inspirat o ecranizare de succes, în regia lui William Wyler, de trei ori nominalizată la premiile Oscar și câștigătoare a Globului de Aur.

“Colecționarul” este primul roman al lui John Fowles și vorbește despre pasiunea unui funcționar obișnuit, un tânăr nu foarte sociabil, introvertit, care colecționează obiecte. Intrat în posesia unei moșteniri nesperate, mica lui plăcere ia proporții și ajunge să-i domine viața.

Destinul sau capătă o întorsătură neobișnuită atunci când răpește și sechestrează o studentă la Arte Frumoase, încercând să stabilească astfel o legătură afectivă imposibilă între el și victimă.

 

 

Bărbați care urăsc femeile Stieg Larson

Trei, 2008

“The Girl with the Dragon Tattoo” (“Fata cu un dragon tatuat”, titlul original și mult mai cunoscut din suedeză, datoritp ecranizării de succes), cartea de față este un thriller psihologic publicat postum în 2005 și devenit bestseller internațional. Este prima carte din seria Millennium.

Jurnalistul Mikael Blomkvist investighează un caz ieșit din comun. Însă când acesta face legătură între dispariția Harrietei și un lanț de crime terifiante, săvârșite cu 40 de ani în urmă, misiunea lui devine imposibil de finalizat fără ajutorul unui asistent. Lisbeth Salander, o tânără de 24 de ani, cu o înfățișare de hacker și o inteligență de geniu, devine ajutorul său indispensabil.

 

Poștașul sunǎ întotdeauna de douǎ ori – James M. Cain

Paladin Black Pocket, 2016

Romanul a avut un succes uriaș încă de la publicarea lui în 1934 și este considerat unul dintre cele mai importante scrieri polițiste ale secolului XX.

Amestecul de sexualitate și violență a fost considerat scandalos la vremea sa și a făcut ca acesta să fie interzis în Boston.

Romanul a fost adaptat de opt ori pentru marele ecran. Versiunea din 1946 este probabil cea mai cunoscută și este considerată un film noir de referință.

 

 

Foto: PR; Pexels.com

Related Posts

Horoscopul săptămânii 6-12 mai 2024

Astrologul Anca Stoica ne prezintă horoscopul săptămânii 6-12 mai 2024. Berbec Situații controversate în plan financiar! Este vorba…

Cum a fost Met Gala, cel mai important eveniment fashion al anului

O nouă ediție Met Gala a avut loc aseară la New York, iar celebritățile și-au dat doctoratul în…

Coffee Time! Interviu cu Andrei Cristian Stoica

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Vlad Huidu o ia la întrebări pe soția lui, Giulia

Cum arată o discuție tête-à-tête, între doi soți? Dar între doi soți celebri, care au și participat la…

Eroii României la Jocurile Olimpice

Ediția de la Paris de anul acesta se desfășoară în perioada 26 iulie – 11 august. Un moment…

Savantele (reale ale) României

La nivel global, în prezent, doar 33% dintre cercetători sunt femei. Acestora li se acordă mai puține finanțări…

Premierele lunii mai: filme noi la cinema

Blockbustere mult așteptate, comedii și povești pentru întreaga familie: iată care sunt premierele lunii mai la cinema. Kingdom…

Coffee Time! Interviu cu Bogdan Georgescu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

3 ani pe o platformă de networking: ce-am învățat din 254 de întâlniri (cu mulți experți și câțiva ciudați)

Totul a început cu un text de la clienta mea ucraineancă londoneză, coach pentru executivi proaspăt promovați. „Știu…

Călătorește în România!

Asta îți recomandă #AlistGirls. Primăvara aceasta, descoperă frumusețile României în cinci locuri de poveste – perfecte pentru orice…