Bianca Sterie ∙ December 20, 2021 ∙ 7 min read

Un toast pentru zilele festive de Crăciun! Ne plac atât de mult! Până la urmă, în ce alt moment al anului putem justifica tortul și cozonacul la micul dejun, paharele de vin aproape din oră în oră, dar și abundența de cadouri pe care le primim și le dăruim? De această dată, însă, îți dăm și noi o mână de ajutor. Alături de somelierul Virgil Dumitrașcu, ți-am pregătit un scurt ghid de asortare a mâncărurilor festive și a vinurilor de Crăciun, în fruntea cărora se află Prince Matei, un vin roșu sec, prețios, care va pune în valoare toate preparatele delicioase ale sezonului. Crăciun fericit!

Mit sau adevăr: vinul alb merge doar cu preparatele pește/pui, în timp ce vinul roșu este asociat cu cele pe bază de carne roșie?

„În principiu, am putea spune că așa ar funcționa idea de pairing între vinuri și preparate. Carnea de pește/pui are o textură mai lejeră, fiind totodată și mai ușor de digerat, iar vinurile albe sunt în general mai lejere din punct de vedere al corpolenței, fără tanini și cu o concentrație alcoolică medie. Astfel, pentru preparate lejere pe baza de pește/pui putem recomanda vinuri albe cu aciditate moderată. Când ne gândim la preparate pe bază de carne roșie, implicit ar trebui să ne gândim la un preparat mai greu de digerat, iar pentru asta avem nevoie de un vin roșu în care regăsim o concentrație alcoolică medie spre mare și tanini. Însă, dacă luăm în considerare schimbările din gastronomie, întrebarea poate să tindă în a deveni un mit. La final, trebuie să ținem cont de complexitatea preparatului gastronomic, indiferent dacă el conține la bază carne de pește/pui sau carne roșie și să alegem un vin care să nu domine preparatul, astfel încât experiența să fie una echilibrată.”

  1. Inele pentru șervete, H&M Home, 29,99 lei
  2. Brad decorativ, Simona’s, 595 lei
  3. Set decantor și două cupe din Bohemia Crystal, Zara Home, 99,90 lei

De ce Prince Matei este un vin special? Care este ritualul de servire pe care-l implică acest vin?

„Prince Matei este printre primele vinuri din gama super-premium din România, care a câștigat gusturile clienților încă din anul lansării lui pe piață, în 1998. Constanța calității acestui vin de la an la an, cât și evoluția lui ulterioară îmbutelierii la sticlă sunt rezultatul unei combinații reușite dintre soiul de struguri Merlot, atent selecționați și vinificați, soi plantat într-un areal viticol cu potențial enorm și plantații viticole vechi de peste 40 ani de ani, care cresc și se dezvoltă în continuare pe două dealuri binecuvântate de la Zorești și Zorilor. Toate cele de mai sus împreună cu măiestria oenologului au ca rezultat un vin complex și intens din toate punctele de vedere, care apare, de obicei, în piața de consum după cel puțin trei ani de maturare în cramă, având potențial de învechire și păstrare de minimum 10 ani. Ritualul servirii unui astfel de vin implică decapișonarea sticlei (înlăturarea foliei de protecție a dopului), debușonarea sticlei (scoaterea dopului – un moment care necesită atenție, dar și un tirbușon de calitate, care să elimine riscul ca particulele din dop să ia contact cu vinul). De asemenea, în funcție de anul de recoltă, vinul se lasă obligatoriu la aerat și/sau decantat în sticlă sau decantor cu 2-3 ore înainte de a fi servit la masă, la o temperatura ambientală de 14-16 grade Celsius. La momentul servirii lui se vor folosi pahare adecvate pentru vin roșu.”

Cu ce preparate tipice mesei de Crăciun ar fi cel mai bine să combinăm un vin roșu? Ce recomandări ne poți face în materie de vin roșu?

„Tradiția spune că pregătirile pentru masa de Crăciun implică timp alocat gătitului. Și cum majoritatea preparatelor sunt pe bază de carne roșie (la cuptor sau la grătar), în astfel de momente este ideal să deschizi și să te bucuri de un vin roșu pe măsură. Spre exemplu, Prince Matei de la Domeniile Prince Matei, un vin care implică un anumit ritual pentru a se pune în valoare și a fi un bun companion la masa de Crăciun. Astfel, se recomandă ca vinul să fie deschis cu 2-3 ore înainte de a fi servit. Dacă este un an de recoltă tânăr, el poate fi lăsat la aerat în sticlă, dar dacă avem un Prince Matei mai vechi, atunci este indicat să folosim un decantor (pentru aerare și, în cazul în care vinul prezintă sedimente organice, pentru decantarea acestora). Un alt aspect important este temperatura la care ținem vinul pe toată această perioadă – la 14-16 grade Celsius. Acest ritual al pregătirii și servirii unui vin Prince Matei de la Domeniile Prince Matei vine să întregească, să completeze și să amplifice experiența și momentele unice ale unui Crăciun de neuitat.”

  1. Pahare (set 4) din cristal Winewings Tasting Clear, Riedel, somproduct.ro, 511 lei
  2. Farfurie mare Rudolph, Blop.ro, 118 lei
  3. Pahar Goblet pentru vin roșu, Fantasy by Gerald Gulotta, Simona’s, 415 lei

Ce tipuri de pahare trebuie să alegem pentru fiecare vin în parte la masa festivă?

„Da, paharele fac diferența! Și toate paharele folosite în servirea vinului au picior, indiferent că vorbim de vinuri efervescente, vinuri albe, rozé sau roșii sau vinuri de desert, iar sticla din care se obțin este una de foarte bună calitate! Astfel, pentru vinurile efervescente se folosesc, în general, pahare tip flute (înalte și subțiri), cu un volum total cuprins între 175-200 ml, pentru vinurile albe se folosesc pahare cu un volum total de aproximativ 360 ml, iar pentru vinurile roșii se folosesc pahare cu un volum total de aproximativ 450 ml. Nu fiți surprinși de volumele menționate mai sus, în special pentru vinurile albe și roșii, pentru că în pahare se recomandă a se turna maximum o treime din volumul acestora. De asemenea, în momentul în care degustăm vinul din pahar, acesta trebuie ținut de picior, niciodată de cupă!”

Glam Christmas Table Setting

1. Alege paleta de culori pentru piesele și accesoriile de pe masă. Poți merge pe o variantă monocromă (all white) sau poți încerca o combinație de culori în ton cu sezonul Crăciunului (roșu și verde, auriu și roșu / alb, argintiu și navy).

2. Așază farfuriile, tacâmurile și paharele în mod corect. În partea stângă a farfuriei, vei pune furculița (sau furculițele), iar în dreapta farfuriei, vei așeza cuțitul (cu partea ascuțită spre farfurie) și lingura (în dreapta cuțitului). De asemenea, lingurița de desert va fi așezată pe orizontală deasupra farfuriei, cu partea adâncită orientată spre stânga, în timp ce furculița de desert va fi pusă tot deasupra farfuriei, imediat sub lingurița de desert, dar cu partea ascuțită orientată spre dreapta. Pe masă ar trebui să existe trei pahare – unul de apă, unul de vin alb și unul de vin roșu, așezate în dreapta farfuriei, deasupra cuțitului, în forma unui triunghi.

3. Pregătește cartonașe de masă cu numele invitaților. Dacă îți place să bricolezi, le poți face chiar tu: ai nevoie doar de un carton, o foarfeca, o sfoară și câteva creioane de colorat sau carioci.

4. Nu uita de lumânări parfumate! Îți poți face niște sfeșnice simpatice din paharele pe care deja le ai: folosește câteva ramuri de brad, vâsc sau eucalipt, pe care să le pui în paharul întors cu gura-n jos, apoi așază lumânările deasupra lor.

5. Adaugă un element central. Fie că este o vază cu un aranjament floral de sezon sau o coroniță de brad împodobită cu globuri, conuri și batoane de scorțișoară, o etajeră cu prăjituri sau fructe ori un bol imens cu salată, decorul mesei de Crăciun.

Related Posts

Actrița Anne Heche a fost declarată decedată în mod oficial

Actrița Anne Heche, în vârstă de 53 de ani, se află în moarte cerebrală și, conform legilor din…

Frigărui picante la grătar. Recomandarea lui Chef Adi Hădean

Adrian Hădean ne propune să încercăm frigărui picante, servite în lipie de casă, cu sos de usturoi și…

Bucharest International Dance Film Festival la a VIII-a ediție: 8 – 11 septembrie 2022

În perioada 8 – 11 septembrie, Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) revine pentru a VIII-a ediție cu…

Johnny Depp devine Ludovic al XV-lea în producția ”Jeanne du Barry”

Johnny Depp (59 de ani) începe să-și revină încet și sigur după scandalul divorțului de Aber Heard din…

Paul Negoescu (O lună în Thailanda, Două lozuri, Povestea unui pierde-vară) revine cu un nou film: Oameni de treabă/ Men of Deeds

Oameni de treabă/ Men of Deeds, al patrulea lungmetraj semnat de Paul Negoescu, are premiera mondială în cadrul…

Cu cine a înlocuit-o pe Shakira Gerard Piqué

La două luni de la despărțirea de Shakira (45 de ani), mama celor doi copii ai lor, fotbalistul…

Eva Longoria va interpreta rolul principal într-un nou serial

Eva Longoria revine într-un nou serial produs de Apple TV+, intitulat Land of Women, inspirat de romanul best-seller…

5 trucuri de care ar trebui să ținem seama pentru a fi în formă

Slăbește în mod sănătos, fără dietă, urmând câteva sfaturi recomandate de specialiștii din domeniu. Pe lângă mișcare în…

All White Party – A List Magazine, magie albă!

Revenim cu noi imagini de la cea de-a doua petrecere organizată de A List Magazine la Cluj-Napoca, în…

E scris în stele, zodia A List înseamnă distracție!

V-am mai spus și se poate observa și cu ochiul liber că ne place să ne distrăm alături…