Alina Burlacu ∙ September 5, 2022 ∙ 2 min read

Dacă ai dat vreodată vina pe părinți pentru alegerile tale alimentare, într-un fel ai avut dreptate. Dar nu pentru ce ți-au pus în farfurie, ci pentru moștenirea genetică transmisă din generație în generație. 

Motivul pentru care oamenii aleg și adoră anumite alimente și le resping și urăsc pe altele ar părea că se leagă nu de obișnuințe sau cultură. De fapt, ultimele studii științifice arată că mâncatul este legat de genetică. Exact! De ADN-ul fiecăruia.

Un studiu publicat de Nature Communications arată că există sute de variații genetice care sunt legate de anumite alimente, inclusiv cele care vă pot influența decisiv alegerea unor mâncăruri precum peștele gras sau ardeiul iute.

În cadrul unui studiu genetic al preferințelor alimentare, cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au analizat răspunsurile a peste 160.000 de participanți de la Biobank din Marea Britanie despre alegerea a 139 de alimente și băuturi diferite, folosind o scară de nouă puncte.

Pe baza rezultatelor, cercetătorii au creat o „hartă a alimentelor” cu trei grupuri de alimente legate de genetică: alimente foarte gustoase, cele cu un conținut scăzut de calorii și alimentele cu gust intens.

În timp ce unii au ales alimente foarte gustoase (precum carnea, lactatele și dulciurile), alții au preferat gustul intens (alcoolul sau condimentele ori ardeii iuți), iar alții au preferat fructele și legumele (alimente care au un conținut scăzut de calorii).

Și, dacă erai și în căutarea unei explicații pentru lipsa ta de chef atunci când prietenii sau copiii îți propun să faci mișcare, află că tot genetica dictează și atunci când este vorba despre preferința pentru mișcare și sport.

Același studiu arată că persoanele care aleg, în mod repetat, mâncarea gustoasă sunt predispuși la un nivel mai scăzut de activitate și au un risc de obezitate mai mare.

Pe de altă parte, cei care preferă aromele intense au un nivel scăzut de colesterol și aleg să facă o activitate fizică mai frecvent, dar au și preferințe mai accentuate pentru alcool sau fumat.

Deși aleg alimente cu un conținut scăzut de calorii, consumatorii de fructe și legume se pare că sunt predispuși genetic să facă mai multă activitate fizică. 

Foto: Hepta.

Related Posts

Cine este noul iubit al Selenei Gomez?

Selena Gomez (31 de ani) a păstrat secretă relația pe care o are de șase luni cu producătorul…

Grace Couture Cakes lansează colecția de Crăciun Nordic Lights

Grace Couture Cakes deschide sezonul sărbătorilor de iarnă prin dezvăluirea colecției festive ”Nordic Lights”, inspirată de designul scandinav…

The Timeless Pirelli

Sfârșitul anului a adus cu el și lansarea iconicului calendar Pirelli, a 50-a ediție, lansare care a avut…

Corina Olaru, designerul de interior care a transformat Room 12 în „acasă”

Ediția print de iarnă Alist Magazine este o bucurie estetică de la prima până la ultima pagină. Pentru…

Cozonacul lui Scărlătescu, secretul desertului-vedetă de pe Masa de Crăciun

Ai intrat deja în febra Sărbătorilor? De la cadouri până la preparatele cu care îi surprinzi pe cei…

Taylor Swift a fost desemnată Personalitatea Anului de publicația Time

Nu e nicio surpriză în alegerea publicației Time pentru Personalitatea Anului 2023. Taylor Swift (33 de ani) primește…

De Crăciun, Stella Artois continuă să aducă prietenii și familiile împreună

Îmi amintesc cu claritate Crăciunurile copilăriei, cea mai așteptată și frumoasă perioada a anului, când găseam dimineața bradul…

Angelina Jolie revine în Maleficent, partea a treia

Angelina Jolie (48 de ani) anunță că revine în rolul ei de succes, Maleficent, partea a treia, după…

Peste 140 000 de vizitatori în weekend-ul prelungit de deschidere al “WEST SIDE CHRISTMAS MARKET”, târgul de Crăciun organizat de UNTOLD UNIVERSE

Spectacol cu focuri de artificii, zeci de mii de luminițe de Crăciun și concerte Fuego și Gașca Zurli…

Cele mai bune filme ale anului 2023

Cele mai importante publicații internaționale au realizat clasamente cu cele mai bune filme ale anului 2023. Anul care…