Alina Burlacu ∙ September 5, 2022 ∙ 2 min read

Dacă ai dat vreodată vina pe părinți pentru alegerile tale alimentare, într-un fel ai avut dreptate. Dar nu pentru ce ți-au pus în farfurie, ci pentru moștenirea genetică transmisă din generație în generație. 

Motivul pentru care oamenii aleg și adoră anumite alimente și le resping și urăsc pe altele ar părea că se leagă nu de obișnuințe sau cultură. De fapt, ultimele studii științifice arată că mâncatul este legat de genetică. Exact! De ADN-ul fiecăruia.

Un studiu publicat de Nature Communications arată că există sute de variații genetice care sunt legate de anumite alimente, inclusiv cele care vă pot influența decisiv alegerea unor mâncăruri precum peștele gras sau ardeiul iute.

În cadrul unui studiu genetic al preferințelor alimentare, cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au analizat răspunsurile a peste 160.000 de participanți de la Biobank din Marea Britanie despre alegerea a 139 de alimente și băuturi diferite, folosind o scară de nouă puncte.

Pe baza rezultatelor, cercetătorii au creat o „hartă a alimentelor” cu trei grupuri de alimente legate de genetică: alimente foarte gustoase, cele cu un conținut scăzut de calorii și alimentele cu gust intens.

În timp ce unii au ales alimente foarte gustoase (precum carnea, lactatele și dulciurile), alții au preferat gustul intens (alcoolul sau condimentele ori ardeii iuți), iar alții au preferat fructele și legumele (alimente care au un conținut scăzut de calorii).

Și, dacă erai și în căutarea unei explicații pentru lipsa ta de chef atunci când prietenii sau copiii îți propun să faci mișcare, află că tot genetica dictează și atunci când este vorba despre preferința pentru mișcare și sport.

Același studiu arată că persoanele care aleg, în mod repetat, mâncarea gustoasă sunt predispuși la un nivel mai scăzut de activitate și au un risc de obezitate mai mare.

Pe de altă parte, cei care preferă aromele intense au un nivel scăzut de colesterol și aleg să facă o activitate fizică mai frecvent, dar au și preferințe mai accentuate pentru alcool sau fumat.

Deși aleg alimente cu un conținut scăzut de calorii, consumatorii de fructe și legume se pare că sunt predispuși genetic să facă mai multă activitate fizică. 

Foto: Hepta.

Related Posts

Julia Roberts, în următorul film al lui Luca Guadagnino

Regina comediilor romantice revine cu un nou proiect surprinzător, semnat de Luca Guadagnino, autorul recentului succes Challengers. Julia…

Se pregătește un nou serial marca Game of Thrones

Fanii serialului Game of Thrones au motive de bucurie, deoarece o nouă producție care are legătură cu acțiunea…

Jennifer Love Hewitt își lansează cartea de memorii, Inheriting Magic

Actrița Jennifer Love Hewitt (45 de ani) își lansează cartea de memorii Inheriting Magic, iar pe copertă apare…

UNDA lansează “Spring Dining Experience” un concept fresh, de primăvară, cu experiențe pentru toate simțurile

Restaurantul UNDA Open Cuisine revitalizează scena culinară din nordul Bucureștiului cu lansarea conceptului de “Spring Dining Experience”. Acest…

The Motans și Andra sunt noile voastre personaje preferate în videoclipul piesei ,,Înapoi în viitor”

V-a plăcut, v-a rămas pe buze, iar acum puteți urmări povestea de iubire a piesei ,,Înapoi în viitor”,…

Care sunt cele mai căutate destinații în 2024?

Îți prezentăm topul celor mai căutate destinații din 2024, potrivit rezultatelor comunicate de platforma de turism Airbnb. La câțiva…

Victoria Beckham, la 50 de ani – Iată 12 lucruri mai puțin cunoscute despre vedetă

Victoria Beckham împlinește pe 17 aprilie vârsta de 50 de ani. Fosta componentă Spice Girls, actual antreprenor și…

Cine a fost partenera lui Roberto Cavalli- Modelul suedez Sandra Nilsson (38 de ani)

Celebrul creator de modă italian Roberto Cavalli a decedat pe 12 aprilie, la vârsta de 83 de ani,…

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la MasterChef România – PRO TV

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV, la emisiunea care i-a consacrat, MasterChef România,…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutăți și lansări de tot felul. Iată ce ne-a…