Alina Burlacu ∙ September 5, 2022 ∙ 2 min read

Dacă ai dat vreodată vina pe părinți pentru alegerile tale alimentare, într-un fel ai avut dreptate. Dar nu pentru ce ți-au pus în farfurie, ci pentru moștenirea genetică transmisă din generație în generație. 

Motivul pentru care oamenii aleg și adoră anumite alimente și le resping și urăsc pe altele ar părea că se leagă nu de obișnuințe sau cultură. De fapt, ultimele studii științifice arată că mâncatul este legat de genetică. Exact! De ADN-ul fiecăruia.

Un studiu publicat de Nature Communications arată că există sute de variații genetice care sunt legate de anumite alimente, inclusiv cele care vă pot influența decisiv alegerea unor mâncăruri precum peștele gras sau ardeiul iute.

În cadrul unui studiu genetic al preferințelor alimentare, cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au analizat răspunsurile a peste 160.000 de participanți de la Biobank din Marea Britanie despre alegerea a 139 de alimente și băuturi diferite, folosind o scară de nouă puncte.

Pe baza rezultatelor, cercetătorii au creat o „hartă a alimentelor” cu trei grupuri de alimente legate de genetică: alimente foarte gustoase, cele cu un conținut scăzut de calorii și alimentele cu gust intens.

În timp ce unii au ales alimente foarte gustoase (precum carnea, lactatele și dulciurile), alții au preferat gustul intens (alcoolul sau condimentele ori ardeii iuți), iar alții au preferat fructele și legumele (alimente care au un conținut scăzut de calorii).

Și, dacă erai și în căutarea unei explicații pentru lipsa ta de chef atunci când prietenii sau copiii îți propun să faci mișcare, află că tot genetica dictează și atunci când este vorba despre preferința pentru mișcare și sport.

Același studiu arată că persoanele care aleg, în mod repetat, mâncarea gustoasă sunt predispuși la un nivel mai scăzut de activitate și au un risc de obezitate mai mare.

Pe de altă parte, cei care preferă aromele intense au un nivel scăzut de colesterol și aleg să facă o activitate fizică mai frecvent, dar au și preferințe mai accentuate pentru alcool sau fumat.

Deși aleg alimente cu un conținut scăzut de calorii, consumatorii de fructe și legume se pare că sunt predispuși genetic să facă mai multă activitate fizică. 

Foto: Hepta.

Related Posts

Anca Dinicu a fost în cel mai tare Teambuilding

A ajuns actriță din întâmplare, dar pune tot sufletul și toată dăruirea în rolurile sale. Anca Dinicu își…

Pamela Anderson își lansează cartea de memorii, intitulată ”Love, Pamela”

Pamela Anderson (55 de ani) își lansează cartea de memorii ”Love, Pamela”, în care își va prezenta povestea…

Actrița Hilary Swank e însărcinată cu gemeni la 48 de ani

Hilary Swank a anunțat că așteaptă gemeni la vârsta de 48 de ani. Actrița va deveni mamă pentru…

8 motive să mergi în vacanță în Ras Al Khaimah, perla Emiratelor Arabe Unite

Octombrie este o lună cât se poate de potrivită pentru o vacanță care să ne  încarce bateriile și…

Probleme în paradis pentru Gisele Bündchen și Tom Brady. Cuplul de aur divorțează

Se pare că Gisele Bündchen (42 de ani) și Tom Brady (45 de ani), cuplul de aur dintre…

Adevăruri și mituri despre proteine

Dacă și tu te numeri printre persoanele care au crezut până acum că dacă mănânci toată carnea din…

Delice Waffle: de la desertul din familie la franciză

Am gustat deliciosele waffles de la Delice Waffle și am vrut să aflăm cum se transformă un desert…

Cum ne ajută detoxifierea să avem un sistem imunitar mai bun, în sezonul rece

Un regim de detoxifiere poate fi urmat și la începutul toamnei, deoarece ne ajută să avem un sistem…

Andreea Esca și Dana Păun, în croaziera Goop-Celebrity Beyond, a 10-a zi

Jurnal de bord: Roma, ultima zi din croazieră Mulțumesc! Și înapoi, la treabă Roma, ultima zi din croazieră…

Duelul fotografiilor: Familia regală britanică vs Meghan și Harry

La nici două zile după ce familia regală britanică- Regele Charles al III-lea, Regina consoartă Camilla, Prințul de…