Monica Cismaru ∙ June 16, 2022 ∙ 3 min read

”Persuasion” este ultimul roman scris de Jane Austen, publicat postum, în 1817, la șase luni de la moartea prematură autoarei britanice.

Romanul se bucură de prima sa ecranizare, realizată de Netflix, iar în rolul principal o regăsim pe Dakota Johnson, care îi dă viață eroinei Anne Elliot. Abordarea pentru ecrane a volumului ”Persuasion” este cel puțin neconvențională, scrie presa internațională, iar acest lucru se poate observa și din trailerul lansat zilele acestea. Filmul va fi lansat pe platforma de streaming în data de 15 iulie.

persuasion
Frederick Wentworth (Cosmo Jarvis)

”Persuasion” este considerat a fi unul dintre cele mai mature și mai sofisticate romane semnate de Jane Austen, alături de ”Emma” și de ”Mândrie și prejudecată”. Povestea se învârte în jurul lui Anne Elliot, o ”fată bătrână” (conform normelor epocii) de 27 de ani, care nu poate trece nici după opt ani peste despărțirea de iubirea vieții ei, chipeșul Frederick Wentworth (Cosmo Jarvis), din cauză că acesta nu dispunea nici de avere și nici de un titlu, lucruri esențiale pentru o căsătorie reușită la acea vreme, iar presiunea familiei își spune cuvântul în cazul ingenuei Anne.

Iată că roata se întoarce și rolurile se inversează. Familia lui Anne este scăpătată acum, iar în peisaj reapare Wentworth, de data aceasta bogat și la fel de atrăgător. Sora lui Wentworth și soțul ei închiriază casa familiei Elliot, fapt ce îi aduce din nou împreună pe foștii iubiți. Totuși, reînnodarea relației dintre cei doi nu este atât de ușoară pe cât ar părea.

persuasion dakota johnson
Anne Elliot (DAkota Johnson) și William Elliot (Henry Golding)

Anne se regăsește peste noapte prinsă într-un triunghi amoros, deoarece în peisaj apare și William Elliot (Henry Golding), vărul ei, cel care va moșteni averea familiei. Familia și prietenii o încurajează pe Anne sa răspundă gesturilor curtenitoare ale lui Elliot, dar ea încă suspină după prima ei dragoste.

Chiar dacă trailerul filmului arată că acesta urmează firul poveștii originale îndeaproape, lasă să se întrevadă o abordare nouă și mai jucăușă a operei lui Austen. Dakota Johnson vorbește către cameră, scenariul este scris în manieră comică și adus în actualitate, mai ales prin manifestările personajului lui Johnson, care spune răspicat la un moment dat: ”Nu lăsa pe nimeni să-ți spună cum să trăiești sau pe cine să iubești”.

Dacă noua abordare a unei opere clasice scrise de Austen este reușită sau nu și dacă Dakota Johnson reușește să convingă în rolul eroinei puternice, integre, dar și romantice, în același timp, rămâne de vazut, începând cu data de 15 iulie.

Foto: Netflix

Related Posts

Sharon Stone povestește că pierdut nouă sarcini de-a lungul vieții

Sharon Stone (64 de ani) face consfesiuni dureroase despre cele nouă sarcini pe care le-a pierdut de-a lungul…

Rupert Murdoch, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, divorțează de Jerry Hall

Nu există vârstă limită pentru mariaj sau pentru divorț, iar acest lucru e demonstrat cel mai bine Rupert…

Primul tablou oficial cu Ducii de Cambridge, Prințul William și Kate Middleton

Ducii de Cambridge, Prințul William și Kate Middleton, au parte începând de acum de un tablou oficial, făcut…

Irina Rimes lansează noul album, intitulat „Acasă”

Irina Rimes lansează cel de-al patrulea album „Acasă”, compus într-un drum de redescoperire al artistei, care a călătorit…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu lansările și noutățile din toate domeniile. Top Line a…

INNA prezintă single-ul ”Magical Love”

După ce a cucerit topurile muzicale din Europa cu hitul „Up”, regina muzicii dance, INNA, revine cu un…

Barack și Michelle Obama – onorariu de aproximativ 20 de milioane de dolari pentru un podcast

Barack și Michelle Obama au încheiat un contract de 20 de milioane de dolari pentru un podcast de…

Cum să ne amenajăm apartamenul? Irina Pătășanu (arhitect) ne arată un ghid în 7 pași

Vara este perioada în care alegem cel mai des să dăm un alt aer locuinței, să mai schimbăm…

Așa mamă, așa fiu – Aurélien Enthoven calcă pe urmele celebrei lui mame, Carla Bruni

Aurélien Enthoven (21 de ani) este fiul Carlei Bruni, fosta primă doamnă a Franței și model de succes….

Anca Alungulesei: “Sportul poate bloca procesul de slăbire! Mintea te îngrașă, mintea te slăbește”

Anca Alungulesei, terapeut în nutriție și creatoarea Psiho-Dietei, proces integrativ de slăbit, cu rezultate pe viață, explică felul…