Monica Cismaru ∙ April 22, 2019 ∙ 4 min read

marele gatsby

Indiferent de nenumăratele avantaje pe care ți le aduce cititul, un lucru e sigur – să te pierzi într-o carte bună e una dintre marile plăceri ale vieții. Așa că, dacă tot te așteaptă niște zile libere cu ocazia Sărbătorilor, îți enumerăm câteva cărți pe care nu trebuie să le ratezi într-o viață. Poate pe unele le-ai citit, iar altele ți-au scăpat. Iată care sunt volumele care nu trebuie să lipsească din colecția niciunui cititor avid, dornic să aibă o cultură generală solidă. 

 

Mândrie și prejudecată, de Jane Austen

mandrie si prejudecata

Romanul de căpătâi al scriitoarei britanice, care a murit nemăritată, descrie viața din mica burghezie și din înalta societate din Era Georgiană. Protagonista Elizabeth Bennett este una dintre cele mai reușite eroine ale literaturii universale și, împreună cu Mr Darcy, a continuat să fascineze cititorii de-a lungul veacurilor. Romanul a fost scris în 1813 și, de-a lungul timpului, au fost făcute o mulțime de ecranizări.

 

1984, de George Orwell

1984 george orwell

Ficțiunea distopică supremă arată intenția lui Orwell de a prezenta mecanismul totalitarismului dintr-o unei societate paranoică. Protagonistul Winston încearcă să facă față unei realități cenușii, în care fiecare mișcare a oamenilor este urmărită printr-un ecran, iar răzvrătirea devine inutilă când sistemul începe să lucreze ca un vierme în creierul individului.

 

Marile speranțe, de Charles Dickens

marile sperante

Autorul e descris ca fiind vocea conștiintei din era victoriană. Romanul spune povestea orfanului Pip, a adorabilei Estella și a ciudatei doamne Havisham. Răsturnările de situație imaginate de Dickens îi ating cele mai sensibile resorturi cititorului.

 

Sa ucizi o pasăre cântătoare, de Harper Lee

sa ucizi o pasare cantatoare

La momentul apariției, romanul lui Lee a creat valuri – mai ales prin mesajul de luptă pentru dreptate în sudul rasist al Americii. Autoarea îi face pe cititori să privească lumea prin ochii unui băiat de șase ani, Jean Louise Finch, al cărui tată este este avocatul unui bărbat de culoare acuzat pe nedrept de violarea unei femei albe. Aceasta este singura carte scrisă de Harper Lee, datorită căreia autoarea a și câștigat premiul Pulitzer.

 

Jane Eyre, Charlotte Brontë

jane eyre

Jane Eyre, eroina cărții, este una dintre cele mai puternice descrise de literatura universală. În ciuda cruzimii trăite în copilăria instituționalizată prin școli și internate, aparent ștearsa și banala Jane devine guvernanta care îndrăznește să ceară să fie auzită și iubită. O poveste de dragoste atipică, dintre Jane Eyre și Mr. Rochester.

 

La răscruce de vânturi, de Emily Brontë

la rascurce de vanturi

 

Nu poate exista un roman în care pasiuneaa să ardă cu mai multă intensitate ca în acesta. Forțele care îi aduc împreună pe Catherine Earnshaw și pe crudul Heathcliff sunt de neîmblânzit, ba chiar violente, dar înrădăcinate într-un devotement dezvoltat încă din copilăria lor.

 

Middlemarch, de George Eliot

middlemarch

Cartea prezintă viața și poveștile de dragoste alei societății dintr-un mic oraș englez , iar întâmplările se derulează în perioada 1829-1832. Istețimea ascuțită folosită în descriere și adevărurile general valabile prezentate de autoare (Mary Anne Evans, care a publicat sub pseudonimul unui bărbat, din cauza prejudecăților vremii) fac din Middlemarch opera unui geniu.

 

Marele Gatsby, de F Scott Fitzgerald

marele gatsby

O descriere perfectă a iluziei speranței, a ambiției, a cinismului și a dorinței născute chiar din esența Visului American. Enigmaticul Gatsby e în mijlocul evenimentelor. O carte care evocă iubirea neîmplinită, indiferența oamenilor bogați și dezamăgirea autorului față de societatea în care trăiește.

 

Lolita, de Vladimir Nabokov

lolita

Cartea a fost interzisă spre comercializare în Marea Britanie la momentul apariției, în 1955. Controversata operă a lui Nabokov prezintă povestea profesorului Humbert Humbert, care se însoară cu văduva Charlotte Haze doar pentru a avea acces la compania fiicei acesteia. Dolores, de 12 ani, alintată Lo de mama ei și Lolita de tatăl vitreg, devine centrul atenției și, în final, obiectul obsesiei bolnave a lui Humbert Humbert, „Păcatul, meu sufletul meu“, cum o numește personajul.

 

De veghe în lanul de secară, de JD Salinger

de veghe in lanul de secara

E nevoie de o singură frază din carte , scrisă la persoana întâi, pentru ca personajul Holden Caulfield să se impună ca figura adolescentului nihilist. „De veghe în lanul de secară“ e romanul ce prezintă chintesența trăirilor adolescentine, capturate în această capodopera.

 

 

Related Posts

Eva Longoria va interpreta rolul principal într-un nou serial

Eva Longoria revine într-un nou serial produs de Apple TV+, intitulat Land of Women, inspirat de romanul best-seller…

5 trucuri de care ar trebui să ținem seama pentru a fi în formă

Slăbește în mod sănătos, fără dietă, urmând câteva sfaturi recomandate de specialiștii din domeniu. Pe lângă mișcare în…

All White Party – A List Magazine, magie albă!

Revenim cu noi imagini de la cea de-a doua petrecere organizată de A List Magazine la Cluj-Napoca, în…

E scris în stele, zodia A List înseamnă distracție!

V-am mai spus și se poate observa și cu ochiul liber că ne place să ne distrăm alături…

Naomi Osaka promovează noua colecție de genți Louis Vuitton

Casa de modă de lux prezintă o nouă colecție de genți Twist pentru această vară, având-o ca ambasador…

Concursul Miss Universe își schimbă regulile și devine mai permisiv

Pentru prima dată în istoria sa de 70 de ani, competiția Miss Universe își schimbă regulile și devine…

5 motive pentru care abia așteptăm să-l vedem pe Paolo Nutini la festivalul Fall in Love

Aflat la cea de-a doua ediție, festivalul Fall in Love îl aduce în premieră pe Paolo Nutini în…

Jane Fonda lansează o colecție de haine sport și își împărtășește filosofia de viață la 84 de ani

La 84 de ani, Jane Fonda nu dă semne că ar vrea să se retragă din lumina reflectoarelor…

Serena Williams se retrage din tenis. Ce planuri are campioana

După o carieră sportivă impresionantă de 25 de ani, Serena Williams, una dintre cele mai bune jucătoare de…

Tot ce trebuie să știi înainte să ajungi la Summer Well 2022

Mai sunt doar câteva zile până la Summer Well. La doar 30 de minute distanță de București, peste…