Monica Cismaru ∙ November 16, 2022 ∙ 3 min read

Nothing Compares se intitulează documentarul despre viața lui Sinéad O’Connor (55 de ani), o femeie înaintea vremurilor ei, cea care a provocat un scandal imens când a rupt în bucăți o fotografie de-ale Papei Ioan Paul al II-lea în timpul reprezentației ei din cadrul Saturday Night Live, de la începutul anilor ’90, una dintre cele mai de succes și urmărite emisiuni de televiziune.

Cântăreața de origine irlandeză, care a dat lovitura și s-a impus în topurile din întreaga lume cu piesa Nothing Compares 2 U, este protagonista unui documentar realizat de Kathryn Ferguson, un portret tragic și complex al artistei, care s-a confruntat de-a lungul timpului cu probleme serioase de natură emoțională și mentală; acestea au culminat cu sinuciderea fiului ei, Nevi’im Nesta Ali Shane O’Connor, la începutul acestui an, la vârsta de doar 17 ani.

Sinéad O’Connor

Încă de când a apărut în prim-plan, Sinéad O’Connor a făcut notă distinctă și a creat controverse în diverse medii- cu aspectul ei androgin, cu capul ras și cu privirea ei fixă din acei ochi imenși. Nimic nu prevedea succesul ei major cu balada tristă care cutremură ascultătorii și astăzi, Nothing Compares 2 U. Potrivit documentarului Nothing Compares, Sinéad, care l-a idolatrizat dintotdeauna pe Bob Dylan, s-a văzut, mai întai de toate, o protestatară și mai apoi artistă și și-a folosit celebritatea și vocea pentru a-și impune viziunea socio-politică.

Sinéad O’Connor

Copilăria traumatizantă a transformat-o într-o susținătoare a celor vulnerabili și fără o voce, dar, în același timp, a făcut-o și victima criticilor îndreptate asupra ei. Sinéad n-a ezitat să-și pericliteze cariera, pe care oricum nu și-a dorit-o niciodată, pentru crezurile ei, care i-au adus oprobriul public.

Documentarul explorează felul în care femei vocale și mai mult de atât, precum Sinéad O’Connor , au fost ”executate”, reduse la poante nesărate în emisiuni umoristice sau au fost obiectificate sexual și tratate cu condescendență, în cel mai fericit caz.

Documentarul redă un portret al acelor vremuri în care Sinead a refuzat să joace rolul cântăreței drăguțe care doar interpretează melodii triste de dragoste, a fost dintotdeauna opusul a ceea ce se așteptau oamenii de la ea și a luptat până la capăt pentru convingerile ei. Subiecte pe care unii oameni le luau atunci în derâdere sunt susținute cu tărie astăzi și, astfel, producția relevă ipocrizia din lume. În anii 90, oamenii nu aveau la dispoziție platforme de exprimare cum sunt cele de astăzi, ci erau dependenți de aparițiile în media- radio, tv etc pentru a-și expune ideile, iar curajul ei de a-și face auzite convingerile a fost neegalat.

Foto: Hepta

Related Posts

Cum arată casa de vacanță a lui Ellen Pompeo (Grey’s Anatomy) din Malibu

Ellen Pompeo, actrița care a interpretat timp de aproape 20 de ani personajul iconic Meredith Grey din serialuld…

Meghan Markle și Printul Harry își lansează trailerul documentarului lor de pe Netflix

Sincronizare perfectă, neintenționată sau un plan bine pus la punct de a umbri vizita Prinților de Wales în…

Viva Magenta, Viva 2023!

Viva Magenta este culoarea anului 2023: „o culoare exuberantă care promovează optimismul și bucuria”. Institutul Pantone a anunțat…

Cele mai întâlnite afecțiuni care îi aduc pe români la dermatolog

Deși există corelări între apariția anumitor simptome ale afecțiunilor și sezon, iar unele tipuri de tratament se pretează…

Emma Răducanu, decorată de Regele Charles al III-lea la Castelul Windsor

Jucătoarea de tenis de origine română a reuşit performanţa de-a aduce primul trofeu US Open pentru Marea Britanie,…

Ce filme și seriale noi vedem în decembrie pe platformele de streaming

Filme de Crăciun, sezoane noi din serialele noastre preferate, povești numai bune pentru serile de iarnă: iată care…

Ciocolată caldă în trei variante, rețete by Chef Adi Hădean

Ce poate fi mai plăcut în sezonul rece decât o cană de ciocolată caldă, servită pe canapeaua de…

Zi de bine, România! – De 1 Decembrie, la PRO TV

  PRO TV a pregătit un program special de 1 Decembrie. Cătălin Măruță, Lili Sandu, Shurubel și Bogdan…

Cel mai bine tăinuit secret de la Palat, despre Regina Elisabeta, a fost dezvăluit

Suveranul cu cea mai îndelungată domnie din istoria Marii Britanii, Regina Elisabeta a II-a, a încetat din viață…

Nicola Peltz, nora Victoriei Beckham, în rol de vedetă Playboy în fimul ”Welcome to Chippendales”

Nicola Peltz Beckham, nora Victoriei Beckham și soția lui Brooklyn Beckham, a primit rolul vieții ei (de până…