Monica Cismaru ∙ November 16, 2022 ∙ 3 min read

Nothing Compares se intitulează documentarul despre viața lui Sinéad O’Connor (55 de ani), o femeie înaintea vremurilor ei, cea care a provocat un scandal imens când a rupt în bucăți o fotografie de-ale Papei Ioan Paul al II-lea în timpul reprezentației ei din cadrul Saturday Night Live, de la începutul anilor ’90, una dintre cele mai de succes și urmărite emisiuni de televiziune.

Cântăreața de origine irlandeză, care a dat lovitura și s-a impus în topurile din întreaga lume cu piesa Nothing Compares 2 U, este protagonista unui documentar realizat de Kathryn Ferguson, un portret tragic și complex al artistei, care s-a confruntat de-a lungul timpului cu probleme serioase de natură emoțională și mentală; acestea au culminat cu sinuciderea fiului ei, Nevi’im Nesta Ali Shane O’Connor, la începutul acestui an, la vârsta de doar 17 ani.

Sinéad O’Connor

Încă de când a apărut în prim-plan, Sinéad O’Connor a făcut notă distinctă și a creat controverse în diverse medii- cu aspectul ei androgin, cu capul ras și cu privirea ei fixă din acei ochi imenși. Nimic nu prevedea succesul ei major cu balada tristă care cutremură ascultătorii și astăzi, Nothing Compares 2 U. Potrivit documentarului Nothing Compares, Sinéad, care l-a idolatrizat dintotdeauna pe Bob Dylan, s-a văzut, mai întai de toate, o protestatară și mai apoi artistă și și-a folosit celebritatea și vocea pentru a-și impune viziunea socio-politică.

Sinéad O’Connor

Copilăria traumatizantă a transformat-o într-o susținătoare a celor vulnerabili și fără o voce, dar, în același timp, a făcut-o și victima criticilor îndreptate asupra ei. Sinéad n-a ezitat să-și pericliteze cariera, pe care oricum nu și-a dorit-o niciodată, pentru crezurile ei, care i-au adus oprobriul public.

Documentarul explorează felul în care femei vocale și mai mult de atât, precum Sinéad O’Connor , au fost ”executate”, reduse la poante nesărate în emisiuni umoristice sau au fost obiectificate sexual și tratate cu condescendență, în cel mai fericit caz.

Documentarul redă un portret al acelor vremuri în care Sinead a refuzat să joace rolul cântăreței drăguțe care doar interpretează melodii triste de dragoste, a fost dintotdeauna opusul a ceea ce se așteptau oamenii de la ea și a luptat până la capăt pentru convingerile ei. Subiecte pe care unii oameni le luau atunci în derâdere sunt susținute cu tărie astăzi și, astfel, producția relevă ipocrizia din lume. În anii 90, oamenii nu aveau la dispoziție platforme de exprimare cum sunt cele de astăzi, ci erau dependenți de aparițiile în media- radio, tv etc pentru a-și expune ideile, iar curajul ei de a-și face auzite convingerile a fost neegalat.

Foto: Hepta

Related Posts

Cine este noul iubit al Selenei Gomez?

Selena Gomez (31 de ani) a păstrat secretă relația pe care o are de șase luni cu producătorul…

Grace Couture Cakes lansează colecția de Crăciun Nordic Lights

Grace Couture Cakes deschide sezonul sărbătorilor de iarnă prin dezvăluirea colecției festive ”Nordic Lights”, inspirată de designul scandinav…

The Timeless Pirelli

Sfârșitul anului a adus cu el și lansarea iconicului calendar Pirelli, a 50-a ediție, lansare care a avut…

Corina Olaru, designerul de interior care a transformat Room 12 în „acasă”

Ediția print de iarnă Alist Magazine este o bucurie estetică de la prima până la ultima pagină. Pentru…

Cozonacul lui Scărlătescu, secretul desertului-vedetă de pe Masa de Crăciun

Ai intrat deja în febra Sărbătorilor? De la cadouri până la preparatele cu care îi surprinzi pe cei…

Taylor Swift a fost desemnată Personalitatea Anului de publicația Time

Nu e nicio surpriză în alegerea publicației Time pentru Personalitatea Anului 2023. Taylor Swift (33 de ani) primește…

De Crăciun, Stella Artois continuă să aducă prietenii și familiile împreună

Îmi amintesc cu claritate Crăciunurile copilăriei, cea mai așteptată și frumoasă perioada a anului, când găseam dimineața bradul…

Angelina Jolie revine în Maleficent, partea a treia

Angelina Jolie (48 de ani) anunță că revine în rolul ei de succes, Maleficent, partea a treia, după…

Peste 140 000 de vizitatori în weekend-ul prelungit de deschidere al “WEST SIDE CHRISTMAS MARKET”, târgul de Crăciun organizat de UNTOLD UNIVERSE

Spectacol cu focuri de artificii, zeci de mii de luminițe de Crăciun și concerte Fuego și Gașca Zurli…

Cele mai bune filme ale anului 2023

Cele mai importante publicații internaționale au realizat clasamente cu cele mai bune filme ale anului 2023. Anul care…