Editor Alistmagazine.ro ∙ October 24, 2021 ∙ 4 min read

Majoritatea oamenilor apelează la medicul ortodont din considerente estetice și doresc o simplă aliniere dentară. Marea problemă apare în momentul în care pacientul vede doar zâmbetul și medicul vede sistemul în care acesta este angrenat, de cele mai multe ori, pozițiile dinților noștri fiind doar un camuflaj pentru problemele osoase. Medicul ortodont va privi mereu până acolo, pentru că își dorește ca la final, să aveți nu doar un zâmbet frumos, ci și sănătos și stabil. Iată câteva mituri, întrebări și răspunsuri legate de aparatul dentar, de la Dr. Cristiana Samoilă, medic stomatolog, specialist ortodonție ți ortopedie dento-facială.

Trebuie să aștept să schimb toți dinții ca să îmi pot pune aparat dentar?

Aceasta este o întrebare frecventă ridicată de părinți atunci când micuții lor par a avea probleme dentare ortodontice și este foarte importantă. Un aparat dentar se poate purta si în perioada dinților de lapte și este chiar foarte recomandat, deoarece la această vârstă copilul este în creștere, oasele maxilare sunt în creștere, și atunci când observăm că direcția acestora nu este corectă, putem ghida prin aparatele noastre creșterea și dezvoltarea armonioasă și putem pregăti baza pentru viitorii dinți, pentru a putea erupe pe poziții corecte, tratamentul fiind, astfel, mai ușor.

La cealaltă extremă, apare altă întrebare: ”Sunt prea mare ca să îmi mai îndrept dinții?”

Greșit. Chiar dacă oasele sunt dezvoltate și poate, între timp, ne-am confruntat cu alte probleme dentare, cum ar fi tratamente ale cariilor, unele chiar prin lucrări protetice sau poate chiar extracții dentare, există mijloace pentru corectarea mușcăturii și în aceste cazuri. Și ceea ce ne ajută foarte mult astăzi este faptul că avem variante diverse de aparate, pentru a putea veni în sprijinul tuturor. În zilele noastre, aparatul dentar nu mai reprezintă o problemă estetică pentru nimeni. Din contră, este o adevărată plăcere să alegi elasticele în culorile preferate și să le combini în funcție de perioada anului. Sau dacă preferi să treacă neobservat, poți alege ușor variante mai puțin vizibile, cum sunt bracketii de ceramică sau de safir, sau chiar invizibile, care se aplică pe partea internă a dinților (spre limbă/cerul gurii), astfel că numai tu vei ști că îl porți.

Cât trebuie purtat aparatul dentar și ce limitări voi avea pe durata tratamentului?

Mulți pacienți vin la noi cu teama aceasta, că tratamentul va fi lung si anevoios, că nu vor mai putea mânca ce își doresc, că vor simți doar disconfort și că vor apărea carii sau alte probleme dentare. Tratamentul este diferit în cazul fiecărui pacient, în funcție de vârstă, situația inițială și planul de tratament, care este individualizat, dar tratamentul ortodontic necesită răbdare.

Cât despre limitări, mereu le spun pacienților mei că este vorba doar despre obișnuință. Atât copiii, cât și adulții care poartă aparate dentare pot mânca orice, dar cu mai multă grijă, pentru a nu risca desprinderea bracketilor. Desigur, e de preferat să se evite alimentele foarte dure sau lipicioase, dar asta nu înseamnă că trebuie să se renunțe la unele dintre alimentele preferate.

Cât despre igiena dentară, se poate realiza corect și cu aparat dentar, chiar dacă necesită puțin mai multă atenție, astfel ca la finalul tratamentului, dinții să fie și frumoși și sănătoși.

Ce urmează după finalizarea tratamentului ortodontic?

O altă teamă este că după tratamentul cu aparat dentar dinții se vor întoarce la poziția inițială. Acesta este unul dintre motivele pentru care medicul ortodont nu face doar o aliniere a dinților, ci dorește să rezolve problemele care au condus la pozițiile greșite ale lor. La finalul tratamentului ortodontic, mușcătura trebuie să fie stabilă și funcțională. Exemplul pe care îl dau pacienților mei sunt piesele de puzzle. Fiecare piesă, implicit dinte, trebuie să aibă locul lui și să se potrivească perfect cu dinții de pe maxilarul opus, astfel ca la finalul tratamentului să existe o contenție naturală. În plus, după îndepărtarea aparatului, pacientul va purta o gutieră transparentă sau va avea un fir subțire pe dinți, dar pe fața interioară, pentru a nu se observa, pentru a stabiliza noua poziție a dinților în osul și gingia care îi inconjoară.

Deși pare dificil, fiecare pacient se obișnuiește repede cu aparatul dentar și e o bucurie, pentru noi, medicii ortodonți, să vedem evoluția tratamentului nu doar prin ochii noștri, ci și prin ochii fiecăruia dintre ei. Să vedem cum înflorește un zâmbet, acesta este motivul pentru care ne-am ales să facem ceea ce facem.

 

 

 

Related Posts

Dua Lipa, pe cale să devină una dintre cele mai bogate celebrități din Marea Britanie

Cu un câștig de 1 milion de lire sterline pe săptămână, Dua Lipa este pe cale să devină…

Vedete la Jocurile Olimpice de la Paris (2024)

Salma Hayek, Snoop Dogg, Priyanka Chopra Jonas, Lady Gaga și Ryan Reynolds sunt doar câțiva dintre fanii olimpici…

Cele mai longevive cupluri de la Hollywood

În timp ce pentru majoritatea cuplurilor de la Hollywood, dragostea durează maxim trei ani, pentru câțiva norocoși iubirea…

Reddysh a.k.a Irina Simion, creatoare de conținut de gaming: „Am construit o comunitate internațională foarte frumoasă datorită pasiunii mele pentru gaming.”

Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările săptămânii! Iată ce ne-a atras atenția!…

Filmul Ca fetele se lansează în cinema, pe 15 septembrie

Pe 13 septembrie se lansează în cinematografele din toată țara filmul Ca fetele, o producție cu o distribuție…

Pepco & Better Cotton: produse din bumbac provenit din surse ecologice și sustenabile

Pepco, unul dintre cei mai mari value retailers din Europa, a devenit membru al programului Better Cotton în…

Jennifer Lopez, aniversare cu tematica ”Bridgerton”

Jennifer Lopez s-a hotărât să-și sărbătorească împlinirea a 55 de ani cu fast și a organizat o petrecere…

Vocea Irinei Rimes a răsunat la Tomorrowland, cel mai mare festival de muzică electronică din lume

Weekendul acesta, la Tomorrowland, festivalul care adună peste jumătate de milion de oameni la fiecare ediție, piesa “Dudadu”…

Prințul George a împlinit 11 ani

Prințul George, primul născut al Prințului și Prințesei de Wales, William și Kate, a împlinit pe 22 iulie…