Editor Alistmagazine.ro ∙ October 24, 2021 ∙ 4 min read

Majoritatea oamenilor apelează la medicul ortodont din considerente estetice și doresc o simplă aliniere dentară. Marea problemă apare în momentul în care pacientul vede doar zâmbetul și medicul vede sistemul în care acesta este angrenat, de cele mai multe ori, pozițiile dinților noștri fiind doar un camuflaj pentru problemele osoase. Medicul ortodont va privi mereu până acolo, pentru că își dorește ca la final, să aveți nu doar un zâmbet frumos, ci și sănătos și stabil. Iată câteva mituri, întrebări și răspunsuri legate de aparatul dentar, de la Dr. Cristiana Samoilă, medic stomatolog, specialist ortodonție ți ortopedie dento-facială.

Trebuie să aștept să schimb toți dinții ca să îmi pot pune aparat dentar?

Aceasta este o întrebare frecventă ridicată de părinți atunci când micuții lor par a avea probleme dentare ortodontice și este foarte importantă. Un aparat dentar se poate purta si în perioada dinților de lapte și este chiar foarte recomandat, deoarece la această vârstă copilul este în creștere, oasele maxilare sunt în creștere, și atunci când observăm că direcția acestora nu este corectă, putem ghida prin aparatele noastre creșterea și dezvoltarea armonioasă și putem pregăti baza pentru viitorii dinți, pentru a putea erupe pe poziții corecte, tratamentul fiind, astfel, mai ușor.

La cealaltă extremă, apare altă întrebare: ”Sunt prea mare ca să îmi mai îndrept dinții?”

Greșit. Chiar dacă oasele sunt dezvoltate și poate, între timp, ne-am confruntat cu alte probleme dentare, cum ar fi tratamente ale cariilor, unele chiar prin lucrări protetice sau poate chiar extracții dentare, există mijloace pentru corectarea mușcăturii și în aceste cazuri. Și ceea ce ne ajută foarte mult astăzi este faptul că avem variante diverse de aparate, pentru a putea veni în sprijinul tuturor. În zilele noastre, aparatul dentar nu mai reprezintă o problemă estetică pentru nimeni. Din contră, este o adevărată plăcere să alegi elasticele în culorile preferate și să le combini în funcție de perioada anului. Sau dacă preferi să treacă neobservat, poți alege ușor variante mai puțin vizibile, cum sunt bracketii de ceramică sau de safir, sau chiar invizibile, care se aplică pe partea internă a dinților (spre limbă/cerul gurii), astfel că numai tu vei ști că îl porți.

Cât trebuie purtat aparatul dentar și ce limitări voi avea pe durata tratamentului?

Mulți pacienți vin la noi cu teama aceasta, că tratamentul va fi lung si anevoios, că nu vor mai putea mânca ce își doresc, că vor simți doar disconfort și că vor apărea carii sau alte probleme dentare. Tratamentul este diferit în cazul fiecărui pacient, în funcție de vârstă, situația inițială și planul de tratament, care este individualizat, dar tratamentul ortodontic necesită răbdare.

Cât despre limitări, mereu le spun pacienților mei că este vorba doar despre obișnuință. Atât copiii, cât și adulții care poartă aparate dentare pot mânca orice, dar cu mai multă grijă, pentru a nu risca desprinderea bracketilor. Desigur, e de preferat să se evite alimentele foarte dure sau lipicioase, dar asta nu înseamnă că trebuie să se renunțe la unele dintre alimentele preferate.

Cât despre igiena dentară, se poate realiza corect și cu aparat dentar, chiar dacă necesită puțin mai multă atenție, astfel ca la finalul tratamentului, dinții să fie și frumoși și sănătoși.

Ce urmează după finalizarea tratamentului ortodontic?

O altă teamă este că după tratamentul cu aparat dentar dinții se vor întoarce la poziția inițială. Acesta este unul dintre motivele pentru care medicul ortodont nu face doar o aliniere a dinților, ci dorește să rezolve problemele care au condus la pozițiile greșite ale lor. La finalul tratamentului ortodontic, mușcătura trebuie să fie stabilă și funcțională. Exemplul pe care îl dau pacienților mei sunt piesele de puzzle. Fiecare piesă, implicit dinte, trebuie să aibă locul lui și să se potrivească perfect cu dinții de pe maxilarul opus, astfel ca la finalul tratamentului să existe o contenție naturală. În plus, după îndepărtarea aparatului, pacientul va purta o gutieră transparentă sau va avea un fir subțire pe dinți, dar pe fața interioară, pentru a nu se observa, pentru a stabiliza noua poziție a dinților în osul și gingia care îi inconjoară.

Deși pare dificil, fiecare pacient se obișnuiește repede cu aparatul dentar și e o bucurie, pentru noi, medicii ortodonți, să vedem evoluția tratamentului nu doar prin ochii noștri, ci și prin ochii fiecăruia dintre ei. Să vedem cum înflorește un zâmbet, acesta este motivul pentru care ne-am ales să facem ceea ce facem.

 

 

 

Related Posts

Actrița Anne Heche a fost declarată decedată în mod oficial

Actrița Anne Heche, în vârstă de 53 de ani, se află în moarte cerebrală și, conform legilor din…

Frigărui picante la grătar. Recomandarea lui Chef Adi Hădean

Adrian Hădean ne propune să încercăm frigărui picante, servite în lipie de casă, cu sos de usturoi și…

Bucharest International Dance Film Festival la a VIII-a ediție: 8 – 11 septembrie 2022

În perioada 8 – 11 septembrie, Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) revine pentru a VIII-a ediție cu…

Johnny Depp devine Ludovic al XV-lea în producția ”Jeanne du Barry”

Johnny Depp (59 de ani) începe să-și revină încet și sigur după scandalul divorțului de Aber Heard din…

Paul Negoescu (O lună în Thailanda, Două lozuri, Povestea unui pierde-vară) revine cu un nou film: Oameni de treabă/ Men of Deeds

Oameni de treabă/ Men of Deeds, al patrulea lungmetraj semnat de Paul Negoescu, are premiera mondială în cadrul…

Cu cine a înlocuit-o pe Shakira Gerard Piqué

La două luni de la despărțirea de Shakira (45 de ani), mama celor doi copii ai lor, fotbalistul…

Eva Longoria va interpreta rolul principal într-un nou serial

Eva Longoria revine într-un nou serial produs de Apple TV+, intitulat Land of Women, inspirat de romanul best-seller…

5 trucuri de care ar trebui să ținem seama pentru a fi în formă

Slăbește în mod sănătos, fără dietă, urmând câteva sfaturi recomandate de specialiștii din domeniu. Pe lângă mișcare în…

All White Party – A List Magazine, magie albă!

Revenim cu noi imagini de la cea de-a doua petrecere organizată de A List Magazine la Cluj-Napoca, în…

E scris în stele, zodia A List înseamnă distracție!

V-am mai spus și se poate observa și cu ochiul liber că ne place să ne distrăm alături…