A List Magazine ∙ November 6, 2023 ∙ 10 min read

De Roxana Popescu

Cu inima plină de emoții și sufletul îmbogățit de aventuri, mă întorc cu bucurie să împărtășesc povestea unei săptămâni extraordinare petrecute într-un colț magic al lumii: Marocul. La invitația  Christian Tour, am avut privilegiul de a descoperi minunile și misterul acestei țări fermecătoare, în cadrul circuitului “Maroc – Once in a Lifetime”.

O călătorie ce a fost mai mult decât o simplă călătorie turistică; a fost o incursiune într-o lume de basm, unde trecutul și prezentul se împletesc într-un dans fascinant al culturii și tradițiilor. Marocul ne-a întâmpinat cu brațele deschise, dezvăluindu-și secretele într-un mod spectaculos.  

Aventura  a început cu o impresionantă călătorie în inima Casablancăi, cel mai mare oraș al acestei țări fascinante. Am fost pur și simplu uimiți de frumusețea și măreția Moscheei Hassan II, o capodoperă arhitecturală care impresionează prin dimensiunile sale impunătoare și detalii rafinate. Cu minaretele sale înalte până la cer și fațada sa ornamentală, moscheea este o comoară a arhitecturii islamice și o dovadă a măiestriei meșteșugarilor marocani. Am avut privilegiul de a păși în interiorul acestei bijuterii și de a admira splendoarea sălii de rugăciune, decorată cu mozaicuri impresionante și lustre sclipitoare.

Seara, am avut privilegiul de a asista la unul dintre cele mai frumoase apusuri de soare pe care le-am văzut vreodată, de la malul Oceanului Atlantic. Când soarele își lăsa ultimele raze peste valurile mărețe ale oceanului, cerul se aprindea în nuanțe de aur, creând un peisaj ireal și fermecător. Atmosfera magică a acestei seri ne-a captivat inimile și ne-a făcut să ne simțim parte dintr-un tablou pictat cu măiestrie de mâna naturii.

Ziua următoare ne-am îndreptat spre Rabat, capitala Marocului, un oraș plin de viață și istorie, care ne-a întâmpinat cu farmecul său autentic și moștenirea culturală bogată. În mijlocul acestui oraș cosmopolit, am avut privilegiul de a admira mozaicurile complexe care sunt caracteristice Marocului, unde culorile vii și modelele intricate ne-au purtat înapoi în timp, în lumea artei și a tradițiilor locale.

Una dintre opririle noastre memorabile a fost la Fortăreața Kasbah des Udayas, o cetate veche situată pe malul fluviului Bou Regreg. Cu zidurile sale albe ca zăpada și grădinile parfumate, această fortăreață a păstrat atmosfera de basm a trecutului. Am avut ocazia să explorăm labirintul străduțelor înguste, să admirăm arhitectura maură și să ne pierdem privirea în priveliștea panoramică asupra orașului și a oceanului învolburat.

Însă, una dintre cele mai impresionante opere arhitecturale pe care le-am descoperit în Rabat a fost Mausoleul lui Mohammad al V-lea. Această construcție uimitoare, în stilul arhitectural al dinastiei Merinidelor, ne-a captivat privirea cu detalii fascinante și decoruri elaborate. De la cupolele sale aurite și coloanele impunătoare, până la mozaicurile fine și gravurile sofisticate, fiecare element al mausoleului a reflectat măiestria și rafinamentul meșteșugarilor marocani. Am simțit o liniște solemnă în aceste locuri sfinte, iar poveștile istoriei Marocului păreau să prindă viață în fața ochilor noștri.

Călătoria noastră ne-a purtat apoi către Fes, un adevărat tezaur cultural și istoric al Marocului, unde am avut privilegiul de a explora Medina, unul dintre cele mai înfloritoare centre medievale din lume, cunoscut sub numele de Fes el-Bali și înscris în patrimoniul UNESCO. Acest oraș vechi este un labirint fascinant de peste 9.000 de străzi înguste și întortocheate, fiecare având propria sa poveste și farmec. Ne-am aventurat în această lume labirintică, unde am fost captivați de mirosurile îmbietoare ale bazarurilor, de culorile vii ale mărfurilor și de sunetele vii ale negustorilor și artizanilor locali.

maroc

În timpul șederii noastre în Fes, am avut ocazia să descoperim și cea mai veche universitate din oraș, Universitatea Al Quaraouiyine. Fondată în anul 859 de către Fatima al-Fihri, această instituție de învățământ superior este considerată cea mai veche universitate funcțională din lume conform Guinness World Records și UNESCO. Cu o istorie impresionantă și o arhitectură magnifică, universitatea a fost un centru de excelență academică și spirituală timp de mai mult de un mileniu. Ne-am plimbat prin curțile sale pline de mister și am admirat detaliile intricate ale clădirilor, unde studenți pasionați și învățați se dedică cunoașterii și culturii. Această experiență ne-a oferit o perspectivă profundă asupra moștenirii academice și intelectuale bogate ale Marocului și ne-a inspirat să apreciem și mai mult însemnătatea acestui oraș istoric în panorama culturală mondială.

maroc

Drumul nostru fascinant prin Maroc a continuat să ne poarte prin istorie și cultură, dezvăluind comorile ascunse ale acestei țări uimitoare. Am pornit către Volubilis, o bijuterie arheologică și monument UNESCO, care reprezintă ruinele impresionante ale unui oraș roman din secolul I. Cu fiecare pas, am pătruns în trecutul îndepărtat al Marocului, admirând arhitectura avansată a vremurilor antice și remarcând detalii uimitoare precum mozaicurile bine conservate și colonadele înalte. Ruinele ne-au oferit o privire captivantă în viața și cultura romană, lăsându-ne imaginația să zboare printre coloanele rămase și clădirile prăbușite.

Apoi, ne-am îndreptat către Meknes, unul dintre cele patru orașe imperiale ale Marocului, care ne-a întâmpinat cu o viață plină de culoare și energie. Orașul era o explozie de arome și sunete, iar medina sa, cu piețele sale aglomerate și străzile întortocheate, era o bucurie pentru simțuri. Ne-am pierdut printre magazinele mici, unde negustorii pasionați își prezentau mărfurile artizanale, și am admirat palatele și porțile ornate care păstrau amintirea vremurilor de glorie ale Marocului.

Ultima noastră oprire din acea zi a fost la Essaouira, un oraș pitoresc de pe litoralul Marocului, cunoscut pentru tui-ul său din lemn, arhitectura originală și atmosfera artistică. Plimbându-ne pe străzile sale pavate, am fost învăluiți într-o aură boemă și creativă. Artiștii și meseriașii locali își expuneau creațiile în atelierele lor mici, iar aroma sărată a mării se simțea în fiecare colț al orașului. Portul Essaouira era plin de ambarcațiuni colorate și pescari harnici, iar plajele sale întinse ne-au oferit momente de relaxare și contemplare.

Ultima zi a călătoriei noastre în Maroc ne-a adus în Marrakech, numit și „Perla Munților Atlas“, un oraș care și-a păstrat farmecul și autenticitatea de-a lungul secolelor. Am fost întâmpinați de un tărâm fermecător, învăluit în arome orientale și plin de culori exotice și ritmuri africane. Unul dintre locurile care ne-au lăsat o amprentă profundă în suflete a fost Palatul Bahia, o capodoperă arhitecturală ce ne-a captivat privirea și imaginația. Cu grădinile sale cu mozaicuri deosebite, în care culorile predominante erau albastrul și verdele, palatul părea să fie desprins dintr-un vis oriental. Detaliile intricate ale mozaicurilor și designul sofisticat au reflectat măiestria meșteșugarilor marocani și ne-au oferit o privire în lumea luxului și eleganței regale.

Vizita noastră în Marrakech nu ar fi fost completă fără oprire la faimoasa Piața Djemaa el Fna, situată în centrul vechi al orașului. Aici, am fost cuceriți de atmosfera vibrantă și plină de viață. Piața era un conglomerat de tarabe colorate, pline cu produse de tot felul, de la țesături și bijuterii, până la mirodenii și obiecte de artizanat. Era locul perfect pentru a achiziționa suveniruri autentice, lucrate manual, și pentru a experimenta adevărata inimă a culturii marocane. Sunetele muzicii tradiționale, mirosurile îmbietoare ale bucatelor locale și priveliștea excepțională a artiștilor stradali au creat o ambianță de basm și ne-au oferit o experiență autentică a vieții de zi cu zi din Marrakech.

maroc

Așadar, călătoria în Maroc a fost o aventură desprinsă din basme, o experiență care mi-a schimbat perspectiva și mi-a umplut inima de bucurie. Descoperind orașele pline de istorie, ruinele antice și peisajele spectaculoase ale acestei țări, am fost captivat de frumusețea și diversitatea Marocului. Fiecare moment petrecut în Casablanca, Rabat, Fes și Marrakech a fost o lecție de cultură și o incursiune în tradițiile și obiceiurile autentice ale acestei lumi fascinante.

Dacă și tu simți că această aventură în Maroc ar fi o experiență de neuitat, îți recomand să te alături circuitului “Maroc – Once in a Lifetime” alături de Christian Tour. Cu ghiduri pasionați și profesioniști, vei avea parte de o călătorie confortabilă și autentică, care îți va  permite să descoperi frumusețea și bogăția acestei țări într-un mod cu totul special. Te invit să îți deschizi inima și mintea către minunile Marocului, să te lași purtat de atmosfera magică a caselor albe din Kasbah of the Udayas, să explorezi străduțele înguste ale Medina din Fes și să te pierzi în farmecul vibrant al Piaței Djemaa el Fna din Marrakech.  

Related Posts

Julia Roberts, în următorul film al lui Luca Guadagnino

Regina comediilor romantice revine cu un nou proiect surprinzător, semnat de Luca Guadagnino, autorul recentului succes Challengers. Julia…

Se pregătește un nou serial marca Game of Thrones

Fanii serialului Game of Thrones au motive de bucurie, deoarece o nouă producție care are legătură cu acțiunea…

Jennifer Love Hewitt își lansează cartea de memorii, Inheriting Magic

Actrița Jennifer Love Hewitt (45 de ani) își lansează cartea de memorii Inheriting Magic, iar pe copertă apare…

UNDA lansează “Spring Dining Experience” un concept fresh, de primăvară, cu experiențe pentru toate simțurile

Restaurantul UNDA Open Cuisine revitalizează scena culinară din nordul Bucureștiului cu lansarea conceptului de “Spring Dining Experience”. Acest…

The Motans și Andra sunt noile voastre personaje preferate în videoclipul piesei ,,Înapoi în viitor”

V-a plăcut, v-a rămas pe buze, iar acum puteți urmări povestea de iubire a piesei ,,Înapoi în viitor”,…

Care sunt cele mai căutate destinații în 2024?

Îți prezentăm topul celor mai căutate destinații din 2024, potrivit rezultatelor comunicate de platforma de turism Airbnb. La câțiva…

Victoria Beckham, la 50 de ani – Iată 12 lucruri mai puțin cunoscute despre vedetă

Victoria Beckham împlinește pe 17 aprilie vârsta de 50 de ani. Fosta componentă Spice Girls, actual antreprenor și…

Cine a fost partenera lui Roberto Cavalli- Modelul suedez Sandra Nilsson (38 de ani)

Celebrul creator de modă italian Roberto Cavalli a decedat pe 12 aprilie, la vârsta de 83 de ani,…

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la MasterChef România – PRO TV

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV, la emisiunea care i-a consacrat, MasterChef România,…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutăți și lansări de tot felul. Iată ce ne-a…