Monica Cismaru ∙ September 9, 2022 ∙ 5 min read

Marea Britanie e în doliu național după moartea Reginei Elisabeta a II-a, care a domnit timp de 70 de ani, devenind cel mai longeviv suveran din istoria regatului.

Palatul Buckingham a impus o perioadă de 10 zile de doliu, iar procesiunile de înmormântare vor fi demarate imediat după ce noul monarh al Marii Britanii, Charles III, va fi desemnat oficial rege.

regina elisabeta regele charles

Numele de cod al funeraliilor Reginei Elisabeta a II-a poarta titulatura de ”London Bridge Is Down” , relatează presa engleză. Derularea perioadei de doliu și a înmormântării reginei capătă o amploare imensă și implică o desfășurare de forțe care nu a mai avut loc până acum. Presa britanică mai scrie că detaliile pentru înmormântarea unui suveran sunt puse la punct de ani de zile, iar totul demarează de la D Day sau ziua morții.

Iată cum se vor desfășura funeraliile Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care s-a stins la vârsta de 96 de ani, la castelul Balmoral, din Scoția.

Vineri, 9 septembrie

Charles și Camilla revin la Londra, unde vor intra în audiență cu prim-ministrul Liz Truss. Sicriul Reginei, acoperit cu steagul regalității și de o coroană din florile ei preferate, va rămâne la Balmoral timp de două zile.

După-amiază, Regele Charles se va adresa națiunii. Se vor trage focuri de tun de Regimentul Regal în Hyde Park, iar un alt foc de tun va fi tras la Tower of London.

Vor bate clopotele de înmormântare la Westminster Abbey, la Catedrala Sf Paul și la Castelul Windsor.

Sâmbătă, 10 septembrie

Charles este proclamat rege și va ține o cuvântare oficială legată de moartea fostului suveran. La ora 11.00 am, ora locală, vor cânta trompetele și va fi citită proclamația oficială prin care Charles devine rege, de la balconul Palatului St. James.

Duminică, 11 septembrie

Sicriul Reginei va fi mutat de la Balmoral la Palatul Holyroodhouse din Edinburgh, fosta ei reședință oficială din Scoția. Sicriul va fi mutat cu mașina, pe un drum de cinci ore, care va trece printr-o mulțime de orășele și sate, iar locuitorii vor putea lua parte la ultimul drum al Reginei lor. Peste noapte, sicriul va rămâne în Camera Tronului. Cărți de condoleanțe vor fi puse la dispoziția publicului.

Luni, 12 septembrie

Regele Charles va demara un turneu al celor patru națiuni britanice, începând din Scoția, de la Palatul Holyroodhouse, unde se va întâlni cu preotul.

Încă o procesiune funerară va avea loc pe ruta Royal Mile și până la St Giles Cathedral. Slujbă și priveghi pentru membrii Familiei Regale.

Camera Comunelor și Camera Lorzilor se reunesc la Westminster pentru condoleanțe, la care ar putea lua parte și regele.

Regele Charles III își va continua turneul în Irlanda de Nord și în Țara Galilor.

Marți, 13 septembrie

Siciriul Reginei va fi adus la Londra cu avionul și va fi depus la Buckingham Palace. Aceasta nu va fi o procesiune oficială, dar este de așteptat ca supușii să vină în pelerinaj.

Membrii familiei regale se vor ruga lângă sicriul Reginei, care va fi mutat apoi în Camera Tronului, unde angajații cu care suveranul a lucrat îndeaproape își vor putea lua rămas bun.

Miercuri, 14 septembrie

Sicriul reginei va fi depus la Catedrala Westminster, unde va rămâne timp de patru zile și unde Arhiepiscopul de Canterbury va ține o slujbă. Mii de oameni sunt așteptați să vină să-și prezinte condoleanțele și să-și ia rămas bun de la Regina Elisabeta a II-a. Mai mulți membri ai familiei regale sunt așteptați la priveghi.

Joi, 15 septembrie

Va avea loc o repetiție a înmormântării

Vineri, 16 septembrie, sâmbătă 17 septembrie

Președinți de stat și capete încoronate sunt așteptați să sosească la înmormântare.

Duminică, 18 septembrie

Seara, va avea loc o recepție la Lancaster House pentru cei prezenți la înmormântare – președinți, guvernatori, prim-miniștri și alte prezențe regale, care, probabil, vor merge la Westminster Abbey.

Regele va avea încă o întâlnire oficială cu primul-ministru.

Luni, 19 septembrie

Va avea loc înmormântarea Reginei la Westminster Abbey, Londra.

Sicriul va fi amplasat pe un car de tun, tras cu sfori de un echipaj din forțele navale, iar membrii familiei regale vor merge în urma sicriului.

Armata se va alătura procesiunii. La slujba de la Westminster sunt așteptați președinti, regi și regine și alte personalități publice de rang înalt. Catedrala poate adăposti 2000 de persoane. Funeraliile vor fi transmise la televizor și se vor ține două minute de reculegere.

Foto: Hepta

Related Posts

Milla Jovovich a dat școala copiilor pe Veneția

Celebrul model și actriță Milla Jovovich a înlocuit prima zi de școală a copiilor cu o vacanță la…

Filme și seriale noi de neratat în octombrie pe platformele de streaming

Un documentar despre David Beckham, sezoane noi din serialele tale preferate și multe alte titluri numai bune de…

Filmul lui Beyoncé: 6-7 milioane de dolari, doar în prima zi de presales

Filmul turneului Renaissance, susținut de Beyoncé, are deja estimări pentru presales care depășesc 6 milioane de dolari. Iar…

Dramatica poveste de viață a lui Michele Morrone, vedeta din 365 Days

Michele Morrone, actorul care a frânt inimile celor care au urmărit drama erotică 365 Days de pe Netflix,…

Doctorul din Social Media

La 36 de ani, Alexandra Mircea este cel mai urmărit medic dentist român din social media. Clipurile video…

Actrița Anya Taylor-Joy, mireasă la Veneția

Actrița Anya Taylor-Joy (27 de ani) s-a căsătorit zilele acestea la Veneția cu logodnicul ei, muzicianul Malcolm MacRae…

PLOOM X: DESIGN ELEGANT, EXPERIENȚĂ UNICĂ, GUST AUTENTIC

Ploom X, cel mai nou produs din portofoliul JTI România, vine pe piață cu o experiență unică a…

Dezvăluirile intime ale lui David Beckham, într-un documentar pe Netflix

Cele mai intime amănunte din viața fostului fotbalist britanic David Beckham (48 de ani) vor fi dezvăluite într-un…

Mădălina Ghenea, apariție strălucitoare la Scala din Milano

Mădălina Ghenea a avut o apariție marcantă la Teatrul Scala din Milano, la gala CNMI Sustainable Fashion Awards…

Horoscopul săptămânii 2-8 octombrie 2023

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în perioada…