Monica Cismaru ∙ September 9, 2022 ∙ 4 min read

Suveranul cu cea mai îndelungată domnie din istoria Marii Britanii, Regina Elisabeta a II-a, s-a stins ieri la Palatul Balmoral din Scoția, având-i lângă ea pe doi dintre copiii ei, Prințul Charles, actualul rege, și pe Prințesa Anne, unica ei fiică. Ceilalți membri ai familiei regale nu au reușit să ajungă la timp pentru a prinde ultimele clipe din viața Reginei, care a murit la vârsta de 96 de ani, la un an și jumătate după decesul soțului ei, Ducele de Edinburgh, Philip.

Charles (73 de ani), cel care moștenește tronul de la Regina Elisabeta, va ține o cuvântare azi în onoarea mamei lui.

Prințesa Elizabeth Alexandra Mary a devenit Regină pe 6 februarie 1952, la doar 25 de ani, după moartea tatălui ei, Regele George VI.

regina elisabeta a II-a

Trupul neînsuflețit al Reginei Elisabeta va fi adus la Londra, unde va fi depus la Catedrala Westminster, timp de patru zile, înainte de a fi înmormântată. În acest timp, supușii vor putea veni să-și ia rămas-bun de la suveran.

regina elisabeta a II-a
Regina Elisabeta a II-a, alături de Prințul Philip și de doi dintre copiii lor, Prințul Charles și Prințesa Anne

Sicriul Reginei va fi depus pe un catafalc amplasat sub cupola catedralei Westminster, ce datează din secolul 11. Cele patru colțuri ale catafalcului vor fi vegheate de soldați din garda reginei. Sicriul va fi adus la Westminster de la Palatul Buckingham într-o procesiune funerară, acompaniată de o paradă militara, la care vor participa și membrii familiei regale. Procesiunea funerară va fi urmărita de sutele de mii de oameni care vor ieși pe străzile Londrei și va fi difuzată pe ecrane imense amplasate în parcurile metropolei. Sicriul va fi acoperit cu steagul regalității, cu coroana imperială, cu globul și cu sceptrul regal.

Data exactă a înmormântării n-a fost anunțată încă.

regina elisabeta a II-a
Palatul Buckingham

În timpul domniei sale, Regina Elisabeta a prins mandatele a 14 prim-miniștri britanici, de la Winston Churchill la Liz Truss, pe care a întâlnit-o doar cu câteva zile înainte să moară.

Pe 9 septembrie 2015, Regina a devenit monarhul cu cea mai îndelungată domnie pe tronul Marii Britanii, după ce a depășit-o pe Regina Victoria.

Ceilalți membri ai familiei regale- Prințul Andrew, Prințul Edward și soția lui, Sophie, dar și Prințul William au zburat ieri din Berkshire cu un avion privat către Aberdeen, după ce doctorii au anunțat că starea reginei se înrăutățește de la un moment la altul, dar nu au reușit să ajungă pentru a o mai prinde în viață. Kate Middleton, Ducesa de Cambridge, a rămas în Windsor, pentru a avea grijă de cei trei copii.

Nici Prințul Harry și nici Meghan Markle, care se aflau în Londra pentru a participa la un eveniment, nu au mai ajuns la timp pentru a-și lua rămas bun de la suveran. Prințul Harry au ajuns la Balmoral la o oră și jumătate după declararea decesului, fără Meghan.

Întreaga lume deplânge moartea unuia dintre cei mai iubiți suverani.

Supușii Reginei s-au strâns ieri în număr mare la Palatul Buckingham, dar și la alte reședințe regale pentru a-și aduce omagiul și au fredonat imnul Marii Britanii, God Save The Queen, și au scandat apoi Trăiască Regele!

regele charles III
Regele Charles III

Și la Castelul Windsor s-au strâns oamenii, care au depus flori. Castelul Windsor a fost locul în care Regina și-a petrecut cea mai mare parte din timp în ultimul an și jumătate, după moartea soțului ei, Prințul Philip, din aprilie 2021.

Primul născut al Reginei Elisabeta, Charles, fost Prinț de Wales, devine regele Charles III, iar fiul său, Prințul William, moștenește titlul tatălui său și devine Duce de Cornwall și de Cambridge, dar și primul în linia succesiunii la tron, după Regele Charles.

Camilla, Ducesa de Cornwall, devine de-acum Regina Consoartă.

Moartea Reginei Elisabeta a II-a a fost anunțată la ora 6.32 pm, ora locală a Marii Britanii, pe 8 septembrie, printr-un comunicat scurt. ”Regina a murit în pace la Balmoral în această după-amiază. Regele și Regina Consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară și vor reveni la Londra mâine.”

Foto: Hepta

Related Posts

Taylor Swift și-a lansat un nou album- The Tortured Poets Department

Taylor Swift (34 de ani) nu ia nicio pauză și lansează cel de-al 11-lea ei album de studio,…

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Julia Roberts, în următorul film al lui Luca Guadagnino

Regina comediilor romantice revine cu un nou proiect surprinzător, semnat de Luca Guadagnino, autorul recentului succes Challengers. Julia…

Se pregătește un nou serial marca Game of Thrones

Fanii serialului Game of Thrones au motive de bucurie, deoarece o nouă producție care are legătură cu acțiunea…

Jennifer Love Hewitt își lansează cartea de memorii, Inheriting Magic

Actrița Jennifer Love Hewitt (45 de ani) își lansează cartea de memorii Inheriting Magic, iar pe copertă apare…

UNDA lansează “Spring Dining Experience” un concept fresh, de primăvară, cu experiențe pentru toate simțurile

Restaurantul UNDA Open Cuisine revitalizează scena culinară din nordul Bucureștiului cu lansarea conceptului de “Spring Dining Experience”. Acest…

The Motans și Andra sunt noile voastre personaje preferate în videoclipul piesei ,,Înapoi în viitor”

V-a plăcut, v-a rămas pe buze, iar acum puteți urmări povestea de iubire a piesei ,,Înapoi în viitor”,…

Care sunt cele mai căutate destinații în 2024?

Îți prezentăm topul celor mai căutate destinații din 2024, potrivit rezultatelor comunicate de platforma de turism Airbnb. La câțiva…

Victoria Beckham, la 50 de ani – Iată 12 lucruri mai puțin cunoscute despre vedetă

Victoria Beckham împlinește pe 17 aprilie vârsta de 50 de ani. Fosta componentă Spice Girls, actual antreprenor și…

Cine a fost partenera lui Roberto Cavalli- Modelul suedez Sandra Nilsson (38 de ani)

Celebrul creator de modă italian Roberto Cavalli a decedat pe 12 aprilie, la vârsta de 83 de ani,…