Monica Cismaru ∙ September 9, 2022 ∙ 4 min read

Suveranul cu cea mai îndelungată domnie din istoria Marii Britanii, Regina Elisabeta a II-a, s-a stins ieri la Palatul Balmoral din Scoția, având-i lângă ea pe doi dintre copiii ei, Prințul Charles, actualul rege, și pe Prințesa Anne, unica ei fiică. Ceilalți membri ai familiei regale nu au reușit să ajungă la timp pentru a prinde ultimele clipe din viața Reginei, care a murit la vârsta de 96 de ani, la un an și jumătate după decesul soțului ei, Ducele de Edinburgh, Philip.

Charles (73 de ani), cel care moștenește tronul de la Regina Elisabeta, va ține o cuvântare azi în onoarea mamei lui.

Prințesa Elizabeth Alexandra Mary a devenit Regină pe 6 februarie 1952, la doar 25 de ani, după moartea tatălui ei, Regele George VI.

regina elisabeta a II-a

Trupul neînsuflețit al Reginei Elisabeta va fi adus la Londra, unde va fi depus la Catedrala Westminster, timp de patru zile, înainte de a fi înmormântată. În acest timp, supușii vor putea veni să-și ia rămas-bun de la suveran.

regina elisabeta a II-a
Regina Elisabeta a II-a, alături de Prințul Philip și de doi dintre copiii lor, Prințul Charles și Prințesa Anne

Sicriul Reginei va fi depus pe un catafalc amplasat sub cupola catedralei Westminster, ce datează din secolul 11. Cele patru colțuri ale catafalcului vor fi vegheate de soldați din garda reginei. Sicriul va fi adus la Westminster de la Palatul Buckingham într-o procesiune funerară, acompaniată de o paradă militara, la care vor participa și membrii familiei regale. Procesiunea funerară va fi urmărita de sutele de mii de oameni care vor ieși pe străzile Londrei și va fi difuzată pe ecrane imense amplasate în parcurile metropolei. Sicriul va fi acoperit cu steagul regalității, cu coroana imperială, cu globul și cu sceptrul regal.

Data exactă a înmormântării n-a fost anunțată încă.

regina elisabeta a II-a
Palatul Buckingham

În timpul domniei sale, Regina Elisabeta a prins mandatele a 14 prim-miniștri britanici, de la Winston Churchill la Liz Truss, pe care a întâlnit-o doar cu câteva zile înainte să moară.

Pe 9 septembrie 2015, Regina a devenit monarhul cu cea mai îndelungată domnie pe tronul Marii Britanii, după ce a depășit-o pe Regina Victoria.

Ceilalți membri ai familiei regale- Prințul Andrew, Prințul Edward și soția lui, Sophie, dar și Prințul William au zburat ieri din Berkshire cu un avion privat către Aberdeen, după ce doctorii au anunțat că starea reginei se înrăutățește de la un moment la altul, dar nu au reușit să ajungă pentru a o mai prinde în viață. Kate Middleton, Ducesa de Cambridge, a rămas în Windsor, pentru a avea grijă de cei trei copii.

Nici Prințul Harry și nici Meghan Markle, care se aflau în Londra pentru a participa la un eveniment, nu au mai ajuns la timp pentru a-și lua rămas bun de la suveran. Prințul Harry au ajuns la Balmoral la o oră și jumătate după declararea decesului, fără Meghan.

Întreaga lume deplânge moartea unuia dintre cei mai iubiți suverani.

Supușii Reginei s-au strâns ieri în număr mare la Palatul Buckingham, dar și la alte reședințe regale pentru a-și aduce omagiul și au fredonat imnul Marii Britanii, God Save The Queen, și au scandat apoi Trăiască Regele!

regele charles III
Regele Charles III

Și la Castelul Windsor s-au strâns oamenii, care au depus flori. Castelul Windsor a fost locul în care Regina și-a petrecut cea mai mare parte din timp în ultimul an și jumătate, după moartea soțului ei, Prințul Philip, din aprilie 2021.

Primul născut al Reginei Elisabeta, Charles, fost Prinț de Wales, devine regele Charles III, iar fiul său, Prințul William, moștenește titlul tatălui său și devine Duce de Cornwall și de Cambridge, dar și primul în linia succesiunii la tron, după Regele Charles.

Camilla, Ducesa de Cornwall, devine de-acum Regina Consoartă.

Moartea Reginei Elisabeta a II-a a fost anunțată la ora 6.32 pm, ora locală a Marii Britanii, pe 8 septembrie, printr-un comunicat scurt. ”Regina a murit în pace la Balmoral în această după-amiază. Regele și Regina Consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară și vor reveni la Londra mâine.”

Foto: Hepta

Related Posts

Filosofia de viață și de frumusețe a lui Anne Hathaway

Anne Hathaway este una dintre cele mai apreciate actrițe de la Hollywood. La 40 de ani, vedeta a…

Colecția de artă a lui Gérard Depardieu, scoasă la licitație

În septembrie, aproape 250 de lucrări (sculpturi, picturi și desene) din colecția de artă a lui Gérard Depardieu…

Cindy Crawford povestește cum a schimbat-o mariajul cu Richard Gere

Cindy Crawford (57 de ani) s-a căsătorit cu Richard Gere (74 de ani) la vârsta de doar 22…

Power Couples – Regele Charles și Camilla, alături de Emmanuel și Brigitte Macron

Regele Charles III, alături de Regina Camilla, se află zilele acestea într-o vizită oficială în Franța, unde îl…

„Obiectivul ar trebui să fie găsirea unui echilibru în care designerii și AI-ul conclucrează”, spune Isabel Regino, Senior Brand Strategist & Marketing Manager

„AI nu este un substitut pentru creativitatea umană, imaginație și gândire critică” crede Isabel Regino, Senior Brand Strategist…

10 lucruri pe care nu le știai despre Sophia Loren (în afară de faptul că azi împlinește 89 de ani)

Câștigătoarea premiului Oscar, celebra actriță Sophia Loren a împlinit 89 de ani, astăzi, pe 20 septembrie. După lansarea,…

Jennifer Aniston: ”Arăt mai bine acum decât la 20 de ani!”

Jennifer Aniston a acordat un interviu despre rutina ei de fitness, pe care o compară cu cea din…

Shannen Doherty, Brenda din Beverly Hills, 90210, în lacrimi

O parte dintre vedetele serialului pentru adolescenți extrem de popular în anii ’90, Beverly Hills, 90210 s-au reunit…

Upgrade Education, consiliere educațională pentru elevii care vor să studieze la universități de top din străinătate (P)

Upgrade Education este o firma de consiliere educațională care oferă sprijin elevilor care își doresc să studieze la…

Irina Bossy Ghica: Anul acesta, Karpatia Horse Show aduce puncte de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

Irina Bossy Ghica, stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino, este moștenitoarea domeniului Cantacuzino de…