A List Magazine ∙ January 1, 2021 ∙ 5 min read

Creșterea părului nedorit poate fi o adevărată problemă pentru mulți dintre noi. Este inestetic, uneori dificil de îndepărtat și de multe ori poate afecta chiar și stima de sine. Pentru a scăpa de această „problemă”, este firesc ca oamenii sa încerce tot felul de metode, de la ceară, aparat electric/de ras, cremă depilatoare până la epilatul cu zahăr. Dar din păcate, toate aceste proceduri nu sunt poate cea mai bună soluție dacă ne dorim rezultate permanente. Cum putem obține rezultate permanente, explică dr Irina Cudritchi, medic specialist dermato-venerologie la Clinica Illuma.

Una dintre cele mai de succes opțiuni de tratament pentru îndepărtarea părului este epilarea cu laser deoarece principiul acestor aparate este de distrugere a foliculilor piloși utilizând flash-uri de lumină cu o anumită lungime de undă și intensitate, asigură specialiștii. Totuși, această metodă, relativ nouă, având în vedere că se practică din 1996, vine cu o mulțime de mituri. Despre ele am discutat cu medicul Irina Cudritchi, specialist dermato-venerologie.

Mit: Reducerea părului cu laser provoacă arsuri și este foarte dureroasă

Este unul dintre cele mai răspandite mituri; cu toate acestea este exact opusul, asigură specialistul. Este un tratament precis, deoarece există un plan de tratament bine consolidat, setări ale laserului personalizate, fără a afecta pielea din jur. În general această procedură nu este dureroasă. Majoritatea pacienților au declarat că durerea este resimțită în principal la prima ședință, simțind mai degrabă înțepături și nu o durere intensă. Epilarea definitivă cu laser nu doare mai mult decât folosirea aparatului electric sau a benzilor de ceară.

Sistemul inovator de răcire în timp real de care dispune echipamentul de epilare definitivă Venus Velocity disponibil la Illuma Clinique, monitorizează permanet temperatura aplicatorului pentru siguranța și confortul fără precedent al pacientului. Cu răcirea de contact, temperatura este menținută pe întreaga durată a sesiunii și oferă o experiență confortabilă pentru pacient, a explicat medicul Irina Cudritchi, specialist dermato-venerologie.

Mit: Epilarea cu laser necesită o singură ședinta sau sesiune

Un alt mit despre reducerea părului cu laser este acela că necesită o singură sesiune. Creșterea părului este un ciclu compus din trei faze: anagenă, catagenă si telogenă. Astfel, știind că lumina device-ului va ținti pigmentul din firul de păr, iar caldura generată va distruge foliculul pilos, vor fi necesare mai multe tratamente pentru a ne asigura că toate firele de păr vor fi îndepărtate în faza anagenă, dar și tratamente de întreținere o dată la 6 respectiv 12 luni pentru a îndepărta firele de păr ce erau în stare latentă și au inceput să crească. Pentru pacienții Illuma Clinique au fost suficiente un număr de 6-8 tratamente distanțate la aproximativ 6 săptămâni pentru eliminarea firelor de păr nadorite, a mai precizat Irina Cudrițchi.

Mit: Epilarea laser este costisitoare

Atunci când comparăm costurile epilării cu ceara, an de an,  costul unei proceduri cu laser este, de fapt, accesibilă.

Prețurile variază în funcție de zona ce trebuie epilată și de numărul de ședințe necesare pentru eliminarea părului nedorit din zona respectivă. De exemplu, prețurile pot porni de la 300 lei pentru conturul bărbii sau eliminarea părului de pe ceafa bărbatilor, ajustandu-se in functie de zonă.

Mit: Epilarea laser este doar pentru femei

Acest lucru este departe de adevar. Deși este mai frecvent folosită de femei, poate fi tratamentul ideal și pentru bărbați, fiind deja  foarte mulți domni ce apelează la această metodă, mai spune medicul Irina Cudrițchi, specialist dermato-venerologie.

Modul de acționare și distrugere al foliculilor de păr funcționează la fel atât pentru femei, cât și pentru bărbati. Mai mult decât atât, domnii pot folosi acest tratament și pentru a oferi un aspect ingrjit în mod constant al zonelor faciale pe care folosesc de obicei lama de ras, cum ar fi conturul bărbii sau ceafa.

Mit: Reducerea părului cu ajutorul laserului nu funcționează pe pielea închisă la culoare

Se putea spune acest lucru acum mulți ani, dar odată cu avansarea tehnologiei laser, acum nu este altceva decât un mit. Utilizand un tip de laser potrivit, putem utiliza această metodă pentru toate fototipurile de piele. De pildă, la Illuma Clinique utilizăm laserul diodă pentru eliminarea firelor de păr nedorite.  Dioda opereaza la lungimea de undă de 800 nm, această lungime de undă permțând o penetrare mai adâncă în piele, astfel evitându-se melanina din epiderm si targetând direct foliculul de păr, a mai precizat specialistul. Astfel, ne asteptam la evitarea leziunilor, inclusiv pe o piele inchisă la culoare și la scăderea riscului de pigmentare și arsuri.

Mit: Epilarea definitivă poate provoca cancer

Știm că epilarea definitivă cu laser țintește pigmentul din firele de păr, iar caldura generată va distruge foliculul pilos, ceea ce înseamnă că laserul se focalizează exclusiv pe firele de păr. Țesuturile din jur nefiind afectate, multe studii susținând gradul ridicat de siguranță al procedurii.

Mit: Părul va crește mai gros și mai des

Aceasta procedură de fotoepilare  nu va face părul de pe corp să crească mai des. Din contră, prin fiecare ședință de tratament se va reduce densitatea si desimea, astfel încât părul ce va crește ulterior, va fi mult mai fin și mult mai deschis la culoare. Am observat la pacienții mei o reducere progresivă de la sedință la sedință cu 15-20% din firele de păr existente, urmând ca după aproximativ 4 sedințe pacienții să observe o diminuare a 80-90% din firele de păr, a mai spus Irina Cudrițchi.

Mit: Se poate folosi ceara inainte de epilarea cu laser

Este absolut interzisă orice formă de smulgere a firului de păr cu cel puțin 4 săptămâni înainte, deoarece epilarea cu ceară smulge rădăcina foliculului pilos, caz în care epilarea cu laser nu ar  mai fi eficientă pentru sedința respectivă. Folosirea lamei de ras înainte și intre tratamente  este metoda cea mai indicată, a conchis dr Cudritchi Irina, medic specialist dermato-venerologie.

Related Posts

Prințul William și Kate Middleton aniversează azi 13 ani de la nuntă

S-au scurs 13 ani de la nunta Prințului William cu Kate Middleton, eveniment urmărit de sute de milioane…

Haddaway lansează alături de Creator Records „Lift Your Head Up”, o piesă despre speranța în față adversității

Haddaway, artistul internațional cunoscut pentru hiturile sale care au definit generații, se alătură Creator Records într-o colaborare de…

Nicole Kidman, celebrată de Institutul American de Film

Nicole Kidman (56 de ani) a fost celebrată zilele acestea la Los Angeles de Institutul American de Film,…

Cele mai importante momente din istoria Jocurilor Olimpice

Când și cum au apărut Jocurile Olimpice, care au fost cele mai importante momente ale istoriei? În așteptarea…

De ce ne este greu să renunțăm? Arta de a renunța

Nu e ușor să renunți. Pentru că orice proces de renunțare este un proces de pierdere, iar acesta…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Ioana Bortan, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Russell Crowe va juca în remake-ul ”Exorcistul”

Filmul clasic de groază Exorcistul, lansat în 1973, are parte de un remake, ce va aparea în cinematografe…

Andrei Bănuță: „Pentru mine contează ce spun și ce simt atunci când cânt”

Melodiile lui se transformă instantaneu în hituri, ba chiar devin virale pe TikTok. Iar versurile și vocea lui…

Tartă cu lămâie și busuioc. Rețetă recomandată de Adrian Hădean

Această tartă cu lămâie și busuioc este alegerea perfectă pentru zilele de primăvară. Gustul curajos al lămâilor este…

Ce aduce nou Gala Premiilor Gopo 2024. Cine sunt vedetele așteptate pe covorul roșu luni, 29 aprilie

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție…