Monica Cismaru ∙ January 10, 2022 ∙ 4 min read

sidney poitier bob saget

Sidney Poitier – primul actor de culoare care a primit un Oscar, și Bob Saget, vedeta serialului de succes din anii ’80-’90 Full House, au decedat săptămâna trecută.

Două dintre numele cunoscute la Hollywood s-au stins săptămâna trecută: Sidney Poitier, primul actor de culoare care a primit un premiu Oscar, a murit la vârsta de 94 de ani. Vedeta s-a stins joi, iar anunțul a fost făcut de Clint Watson, purtătorul de cuvânt al primului-ministru al Bahamasului.

sidney poitier

Sidney Poitier a fost, pe lângă un apreciat actor, și un diplomat și activist pentru drepturile omului. Acesta a câștigat premiul Oscar în 1963 pentru Cel mai bun actor, datorită rolului din filmul Lilies of the Field.

Sidney Poitier s-a născut la Miami, dar a crescut la o fermă din Bahamas și s-a mutat la New York la vârsta de 16 ani. Actorul a fost unul dintre primii care au spart barierele rasiale de la Hollywood. În 1958, primea prima sa nominalizare la Oscar pentru rolul din The Defiant Ones – o performanță istorică la acea vreme pentru un actor de culoare.

ghici cine vine la cina
Ghici cine vine la cina

Acesta a jucat în mai multe filme de succes care au atins probleme de natură rasială – Patch of Blue (1965), Heat of the Night (1966) sau Guess Who’s Coming to Dinner (Ghici cine vine la cină), în care joacă rolul unui bărbat de culoare cu o logodnică albă.

Printre filmele în care a mai jucat Poitier se mai numără he Blackboard Jungle și A Raisin in the Sun.

Sidney Poitier a devenit și primul actor de culoare care a primit trofeul pentru întreaga sa carieră din partea Institutului American de Film, în 1992. În 1997, a fost desemnat ambasador al statului Bahamas în Japonia și a primit titlul de cavaler din partea Reginei Elizabeta a II-a în 1974.

sidney poitier
Sidney Poitier și soția lui, Joanna Shimkos

Actorul a fost căsătorit de două ori și a avut șase fiice- Beverly, Pamela, Sherri, Anika și Sydney. Una dintre fiicele sale, Gina Poitier, a murit în 2018.

Bob Saget, cunoscut mai ales datorită serialului de succes din anii ’80-’90 Full House, a avut parte de o moarte fulgerătoare duminică, la vârsta de 65 de ani. Actorul și comediantul a fost găsit mort duminică după-amiază în camera sa de la hotelul Ritz-Carlton din Orlando, Florida, după ce avusese o reprezentație în Jacksonville sâmbătă seara. Polițiștii chemați la fața locului au declarat că nu s-au găsit urme de agresiune sau de consum de droguri.

bob saget

Bob Saget era căsătorit de trei ani cu actrița Kelly Rizzo și avea trei fiice povenite din prima sa căsătorie, cu Sherri Kramer- Aubrey, Lara și Jennifer.

full house
Full House

Actorul era născut în Philadelphia și a devenit cunoscut datorită serialului sitcom Full House; acesta a mai jucat în producțiile de succes How I Met Your Mother, America’s Funniest Home Videos, dar și în continuarea serialului care l-a făcut celebru – Fuller House.

fuller house
Fuller House

Vedeta susținea cu succes si spectacole de stand-up comedy. Imediat după aflarea veștii morții sale, distribuția din Full House a emis un comunicat prin care își exprimă regretul față de dispariția colegului lor.

”Sunt îndurerați de moartea iubitului nostru Bob. Însemna totul pentru noi și am vrea să știți că și-a iubit foarte mult fanii, că adora reprezentațiile live, prin care aducea laolaltă oamenii prin râs.”

Foto: Hepta

Related Posts

La aniversarea de 25 de ani, „Titanic” este din nou în cinematografe, remasterizat, disponibil în format 3D HFR

Acum 25 de ani, scriitorul și regizorul James Cameron, câștigător al Premiului Oscar, a schimbat cursul istoriei odată…

Managerii viitorului sunt, deja, aici?

În contextul post-pandemie, al instabilității economice și politice, se conturează tot mai clar o nouă generație de lideri…

Marion Cotillard și Meryl Streep, într-un serial apocaliptic despre schimbările climatice

Două mari actrițe, una din cinematografia europeană și cealaltă din cinematografia americană, se întâlnesc pentru prima dată într-un…

15 cărți pe care trebuie să le citești într-o viață

”Citim ca să știm că nu suntem singuri”, spunea autorul britanic C.S. Lewis, iar J.K. Rawling, autoare contemporană…

Dolly Parton: ”Înțelepciunea vine odată cu vârsta și nu poți opri trecerea timpului”

Dolly Parton, legenda muzicii country, a împlinit luna trecută vârsta de 77 de ani, ocazie cu care a…

Nadia Comăneci, la gala Gold Meets Golden, în Beverly Hills

Gimnasta de zece, Nadia Comăneci, a luat parte zilele acestea la cea de-a zecea ediție a evenimentului Gold…

Nicole Kidman, în adaptarea unui roman horror de Leïla Slimani

Nicole Kidman acceptă proiect după proiect și cea mai recentă provocare profesională este interpretarea rolului principal într-o adaptare…

Ce decizie a luat Kate Middleton

Kate Middleton şi-a lansat, zilele acestea, propriul cont de Instagram. Prinţesa de Wales dedică acest proiect unei cauze…

Recorduri doborâte la Grammy Awards 2023. Care au fost aparițiile serii

Cea de-a 65-a ediție a Premiilor Grammy a avut loc duminică seara la Crypto.com Arena din Los Angeles,…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica ne spune în cele ce urmează ce ne rezervă astrele pentru această perioadă. Iată cum…