Monica Cismaru ∙ August 26, 2020 ∙ 3 min read

filme horror oscar

Filmele horror au succes la public, dar prea puțin în fața criticilor și mai ales a membrilor Academiei Americane de Film, care au sărit în fiecare an din schema nominalizărilor producțiile reprezentative ale acestui gen cinematografic. Doar 6 filme au reușit, de a lungul timpului, să fie nominalizate la categoria Cel mai bun film la Oscar și doar unul a câștigat mult doritul trofeu.

Tăcerea mielilor (1992)

Genul horror este puțin forțat pentru această producție, care poate fi descrisă mai degrabă ca thriller. Totuși, publicația Hollywood Reporter, cea care a realizat trecerea în revistă a acestor filme, îl include la genul horror. Indiferent de categorie, Tăcerea mieilor rămâne o capodoperă cinematografică, în care au jucat Anthony Hopkins și Jodie Foster. Filmul a bifat premii pentru Cel mai bun film, Cel mai bun actor în rol principal, Cea mai bună actriță, Cel mai bun scenariu și Cea mai bună regie.

 

Exorcistul (1975)

exorcistul

Filmul prezintă povestea unei fetițe de 12 ani a cărei mamă încearcă s-o elibereze de demonii care o posedă. ”Exorcistul” a primit 10 nominalizări la Oscar și a figurat mult timp în topul celor mai profitabile filme din istorie.

Fălci (1973)

falci

Filmul regizat de Steven Spielberg are în centru un rechin uriaș și ucigaș care atacă oameni în apele plajei Amity Island. Producția a câștigat trei dintre cele patru Oscaruri la care a fost nominalizată – pentru muzică, editare și sunet. Când a realizat filmul, Spielberg a fost convins că va fi luat în considerare la Oscaruri și chiar a aranjat să fie filmat exact în momentul în care a aflat de nominalizări.

Al șaselea simț (1999)

al saselea simt

Povestea băiețelului de opt ani Cole Sear, care poate vedea și comunica cu oamenii morți, a câștigat șase premii Oscar și a devenit cel mai profitabil film al anului 1999. Haley Joel Osment, interpretul rolului Cole, avea 11 ani la acea vreme și a fost nominalizat pentru Cel mai bun actor în rol secundar. Filmul a mai fost nominalizat la categoriile Cel mai bun film, Cea mai bună regie și Cel mai bun scenariu, pe care nu le-a caștigat.

Black Swan (2010)

black swan

Și această producție cu greu poate fi încadrată la categoria horror, este mai degrabă un thriller psihologic despre viața unor balerine ale căror tulburări emoționale duc la degradarea lor mentală. Drama psihologică regizată de Aron Aronofsky i-a adus lui Natalie Portman un Oscar pentru interpretare.

Get Out (2017)

get out

Socio-horror-thrillerul a primit patru nominalizări la Oscar și a câștigat un premiu doar pentru Cel mai bun scenariu original (Jordan Peele). Filmul prezintă povestea unui fotograf britanic, Chris Washington, interpertat de Daniel Kaluuya, care îi cunoaște pe părinții iubitei lui, Rose (Allison Williams). Scenele horror încep să se deruleze când mama lui Rose, Missy, insistă să-l hipnotizeze pe Chris pentru ca acesta să renunțe la fumat. Filmul a mai primit nominalizări la Cel mai bun film, Cel mai bun actor, Cea mai bună regie.

Related Posts

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Julia Roberts, în următorul film al lui Luca Guadagnino

Regina comediilor romantice revine cu un nou proiect surprinzător, semnat de Luca Guadagnino, autorul recentului succes Challengers. Julia…

Se pregătește un nou serial marca Game of Thrones

Fanii serialului Game of Thrones au motive de bucurie, deoarece o nouă producție care are legătură cu acțiunea…

Jennifer Love Hewitt își lansează cartea de memorii, Inheriting Magic

Actrița Jennifer Love Hewitt (45 de ani) își lansează cartea de memorii Inheriting Magic, iar pe copertă apare…

UNDA lansează “Spring Dining Experience” un concept fresh, de primăvară, cu experiențe pentru toate simțurile

Restaurantul UNDA Open Cuisine revitalizează scena culinară din nordul Bucureștiului cu lansarea conceptului de “Spring Dining Experience”. Acest…

The Motans și Andra sunt noile voastre personaje preferate în videoclipul piesei ,,Înapoi în viitor”

V-a plăcut, v-a rămas pe buze, iar acum puteți urmări povestea de iubire a piesei ,,Înapoi în viitor”,…

Care sunt cele mai căutate destinații în 2024?

Îți prezentăm topul celor mai căutate destinații din 2024, potrivit rezultatelor comunicate de platforma de turism Airbnb. La câțiva…

Victoria Beckham, la 50 de ani – Iată 12 lucruri mai puțin cunoscute despre vedetă

Victoria Beckham împlinește pe 17 aprilie vârsta de 50 de ani. Fosta componentă Spice Girls, actual antreprenor și…

Cine a fost partenera lui Roberto Cavalli- Modelul suedez Sandra Nilsson (38 de ani)

Celebrul creator de modă italian Roberto Cavalli a decedat pe 12 aprilie, la vârsta de 83 de ani,…

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la MasterChef România – PRO TV

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV, la emisiunea care i-a consacrat, MasterChef România,…