Top 10 filme de Oscar de văzut într-o viață

V-am pregătit o selecție de 10 filme de Oscar geniale, care concurează cu vremea de afară. Stăm în casă pentru că ne pasă!

Știm, știm, soarele vă îmbie să ieșiți la o plimbare, autoizolarea între cei patru pereți ai casei nu e ușor de îndurat, mai ales când e de durată. Ei, bine, încercați să identificați toate acele lucruri care fac șederea prelungită în casă mai plăcută: gătiți, iubiți-vă sau… uitați-vă la filme împreună. Mai jos, 10 dintre cele pe care le îndrăgim și care au scris istorie la Oscaruri.

Parasite/Parazit (2019)

Eu, una, m-aș uita iar și iar și iar la acest film de Oscar. Câtigătorul ediției de anul acesta vorbește despre diferențele dintre clasele sociale într-un mod care te pune pe gânduri și e de un lirism greu de egalat. “Parazit” este și primul film într-o limbă străină, alta decât engleza, care a câștigat premiul Oscar pentru Cel mai bun film. Un thriller dark, o satiră socială presărată cu violență extremă și glume pe cât de bune, pe atât de amare. O capodoperă cinematografică!

The Artist/Artistul (2011)

Regizorul francez Michel Hazanavicius a colaborat cu actorul Jean Dujardin la câteva parodii de duzină înainte să facă echipă pentru această bijuterie atipică epocii în care a fost lansată și care și-a atins scopul: câștigarea mult râvnitei statuete. “Artistul” a relansat trendul poveștilor de iubire siropoase, puterea dragostei și a multor alte clișee – toate livrate aici în alb negru și dominate de șarmul zeflemitor al personajului principal.

A Beautiful Mind/O minte sclipitoare (2001)

Bazat pe viața lui John Nash, un matematician genial care se confruntă cu schizofrenie paranoică, filmul lui Ron Howard îl are în rolul principal pe charismaticul Russell Crowe. Dar ceea ce impresionează cel mai mult la această transpunere cinematografică este povestea de dragoste dintre Nash și Alice, soția sa, al cărei ajutor neprețuit îl determină să-și reia activitatea, să iasă triumfător din lupta cu boala și să primească premiul Nobel în 1994. 

Green Book/Green Book: O prietenie pe viață (2018)

Ediția cu numărul 91 a Oscarurilor va rămâne în istorie pentru felul în care a onorat diversitatea la mai multe categorii, dar și pentru premiul cel mare acordat filmului “Green Book” – o ecranizare spumoasă a prieteniei dintre un alb și o persoană de culoare. Viggo Mortensen și Mahershala Ali se achită magistral de rolurile care le-au fost încredințate.

Slumdog Millionaire/Vagabondul milionar (2008)

Danny Boyle, cunoscut mai degrabă pentru filme cu subiecte apocaliptice, a câtigat în mod surprinzător Oscarul cu filmul său dătător de speranță în umanitate. Faith in humanity restored! “Vagabondul milionar” spune povestea lui Jamal (Dev Patel), un adolescent sărac din Mumbai, care câștigă versiunea indiană a show-lui “Vrei să fii milionar?”. Dar cum de știe atât de multe? Ei, bine, dragostea e răspunsul și aici.

Out of Africa/Departe de Africa (1985)

Robert Redford și Meryl Streep creează magie în fiecare cadrul al acestei povești de dragoste în care apar împreună. Regizorul John Barry a mizat pe peisajele incredibile ale Africii și a creat decoruri memorabile, în care povestea romantică se încadrează perfect. Dacă  simțiți nevoia să contrabalansați avalanșa de vești amare care curg peste voi zilele acestea, “Departe de Africa” e borcanul cu miere care-și va face de minune treaba. Unde mai pui că nu îngrașă!

Forrest Gump (1994)

Tom Hanks îi dă viață lui Forrest, un tânăr a cărui boală mintală îl ajută să vadă și cele mai crunte orori ale lumii cu naivitate și inocență.  Un film cu milioane de adoratori, pe care nu-l poți vedea altfel decât cu un bax de șervețele alături și o cutie mare de bomboane cu ciocolată în poală. Cunoscătorii știu de ce!

The Sound of Music/Sunetul muzicii (1965)

So long, farewell, auf Wiedersehen, goodbye! Fanii probabil că știu întreaga coloană sonoră a acestui musical de Oscar regizat cu măiestrie de Robert Wise, care a avut ideea genială de a-i încredința rolul principal lui Julie Andrews – actrița a avut o interpretare efervescentă și îndelung aclamată. Vizionează acest film împreună cu cei mici din familie și așteptați-vă să fredonați vreme îndelungată cântecele care l-au făcut atât de îndrăgit.

Casablanca (1943)

Fundalul războiului, două vedete de film de un șarm ucigător, o poveste de iubire imposibilă, citate nemuritoare și un final perfect – “Casablanca” a avut încă de la început toate datele care să-l transforme în filmul-cult, preferat de îndrăgostiții din toată lumea. Humphrey Bogart și Ingrid Bergman au oferit cinefililor o interpretare nemuritoare și un vârf al perfecțiunii către care tind toate filmele de dragoste de atunci încoace.

Kramer vs. Kramer/Kramer contra Kramer (1979)

Dacă ai încercat o senzație de déjà vu când ai vizionat mult mai recentul “Marriage story”, nu ți s-a părut. Pentru că este versiunea mai nouă și mai modernă a filmului “Kramer contra Kramer” (cu Dustin Hoffman și Meryl Streep în rolurile principale), unde cei doi duc o luptă dureroasă pentru custodia copilului lor. Un film din care toți avem de învățat ce se întâmălă atunci când dragostea cedează în fața orgoliilor personale. E tot ceea ce nu trebuie să facă cineva vreodată.

Foto: PR

Categorii Lifestyle