10 filme cult pentru amatorii genului horror

film-horror

Dacă îți plac horror movies și adrenalina aventurilor de noapte, nu rata şansa de a strânge toţi prietenii pentru câteva movie-night cu filme horror şi thrillere realizate de regizori multi-premiaţi.

PSYCHO (1960) Puteam să ȋncep lista cu filme „de sărit inima” fără celebrul Psycho al lui Alfred Hitchcock? Păi, era imposibil. Am ezitat mult ȋntre Păsările şi Psycho, dar a câştigat cel din urmă pentru că a revoluţionat genul thriller-horror cu scena ȋnjunghierii la duş (şi nu numai).

psycho

ERASERHEAD (1977) Un film-cult al genului horror, Eraserhead al lui David Lynch mai face şi acum cărţile ȋn topurile oricărui critic de film. Te vei agăţa de colegul de canapea ȋn timp ce vei urmări cu sufletul la gură cum protagonistul se autodistruge ȋn timp ce ȋntregul său univers este distorsionat de paranoia şi anxietatea ajunse la cote paroxistice.

eraserhead

L’UCCELLO DALLE PIUME DI CRISTALLO (1970) Dacă de Lynch sunt aproape sigură că ai auzit şi „gustat”, am câteva dubii privind cât de bine eşti familiarizat cu regizorului unora dintre cele mai apreciate producţii horror, italianul Dario Argento. Pasărea cu Pene de Cristal este pelicula de debut a lui Argento şi una de mare clasă, cu o intrigă inteligentă şi intesă care te va face să uiţi că ai ȋn poală un ditamai castronul cu popcorn.

luccello-dalle-piume-di-cristallo

THE SHINING (1980) Un clasic atât al literaturii, cât şi al genului horror, The Shining este un must-read& see. Redarea vizuală a celebrului roman al lui Stephen King este realizată de nu mai puţin cunoscutul regizor Stanley Kubrick care a fost destul de inspirat pentru a-l pune pe versatilul actor Jack Nicholson ȋn rolul protagonistului, un om comun care se pierde ȋntr-un complex labirint al nebuniei.

the-shining-1980

NOSFERATU: PHANTOM DER NACHT (1979) Cu o distribuţie care-l recomandă ȋn orice zi, sezon sau eveniment (Klaus Kinski, Isabelle Adjani şi Bruno Ganz), pelicula Nosferatu a regizorului german Werner Herzog este considerată chiar şi acum după atâţia ani una dintre cele mai bune producţii cinematografice horror din istorie. Nosferatu: Fantoma Nopţii este un remake al filmului lui Murnau din 1922, o capodoperă a filmului mut pe care de asemenea ar merita s-o savurezi ca să vezi ce poate face mâna unui artist chiar dacă nu beneficiază de toate artificiile high-tech pe care le oferă acum producţia cinematografică.

nosferatu-phantom-der-nacht-1979

THE FLY (1986) The Fly din 1986 este remake-ul lui Cronenberg după filmul cu acelaşi nume din ’58, o producţie care până şi acum mai ȋntoarce stmacuri pe dos şi dă fiori pe şira spinării. Pelicula lui David Cronenberg este definitorie pentru genul gore – vei asista ȋnfricoşat la procesul de transformare a omului de ştiinţă ȋntr-un monstru terifiant.

the-fly-1986

ROSEMARY’S BABY (1968) Rosemary’s Baby este un clasic al genului horror şi primul film american al lui Roman Polanski. Cu toate că au trecut atâţia ani, iar efectele speciale sunt cu mult mai impresionante ȋn acest moment, pelicula lui Polanski va reuşi să te ţină cu sufletul la gură datorită imaginilor impactante şi a actriţelor talentate Mia Farrow şi Ruth Gordon.

rosemarys-baby-1968

RINGU (1998) Dacă ai tremurat ȋntr-un colţ al canapelei ȋn timp ce vedeai remake-ul american din 2002 al The Ring, a venit noaptea ȋn care nu vei pune geană pe geană după ce ai văzut Ringu, ecranizarea japoneză a romanului autoarei nipone Kôji Suzuki. Intriga este aceeaşi, doar că mult mai măiestrit realizată şi mult mai subtilă: o fetiţă este omorâtă de tatăl său, iar fantoma acesteia măcelăreşte pe oricine vede scurtul film ȋnregistrat pe o casetă VHS.

ringu-1998

THE EXORCIST (1973) Cunoşti scenariul: o adolescentă este posedată şi doi preoţi fac pe dracu-n patru (pe bune de data asta) ca s-o ajute. Filmul este un clasic cu Max von Sydow ȋn rolul principal şi cu un regizor magistral, William Friedkin.

the-exorcist-1973

ÔDISHON (AUDITION) (1999) Ca să te convingi că niciodată nu trebuie să crezi ȋn aparenţe, vezi acest film-cult al genului horrror ȋn care o audiţie se transformă ȋntr-un coşmar.  Audition este ecranizarea cărţii celebrului autor japonez de gore, Ryû Murakami, sub bagheta unuia dintre cei mai buni regizori de gore Takashi Miike.

odishon-audition-1999

Foto: outnow.ch 

Categorii Lifestyle