A List Magazine ∙ May 6, 2021 ∙ 5 min read

Dacă la început ne bucuram că muncim de acasă și nu vom mai pierde ore în trafic, multe persoane se plâng că se simt suprasolicitate de volumul de muncă și că nu reușesc să acorde timp sportului, chiar făcut de acasă.

Irina Alionte, fondatorul unui centru de transformare corporală, unde mii de persoane au ajuns la forma fizică dorită, susține că este foarte important modul în care te setezi mental pentru a ajunge să fii consecvent și să faci mișcare cu plăcere, și să nu devină acest lucru o corvoadă.

“Conform ultimelor statistici, în timpul pandemiei, oamenii s-au îngrășat, în medie, cu 6 kilograme. Este foarte mult, ținând cont că majoritatea nu au o rutină clară de a face sport, singuri acasă ori cu antrenorul online sau la sală. Mulți dintre ei încearcă, dar nu obțin rezultate. Fie că nu au găsit un antrenament potrivit, fie că nu pot ține un stil alimentar corect, ori, cel mai des, nu reușesc să fie consecvenți, abandonând rapid planul. De aceea am și scris cartea Bucuria de a fi în formă, în care am explicat atât antrenamentele și planurile alimentare care s-a dovedit a fi eficiente în cazul a mii de oameni, precum și tehnici de echilibrare emoțională care ajută ca rezultatele să fie durabile”, spune Irina Alionte.

Autoarea trece în revistă principalele cauze pentru care oamenii nu reușesc să fie consecvenți atunci când își propun să facă sport sau să mănânce sănătos.

„Diferența între cei care mu reușesc și cei care reușesc să aibă un stil de viață sănătos stă în capacitatea lor de a-și stabili prioritățile în viață.

  1. Tu ești cel mai important! Mai întâi de toate, trebuie să te pui pe primul loc între prioritățile tale. Să fii sănătos, mai întâi de toate, este cel mai important lucru, fără de care nu ai putea avea succes la serviciu și nu te-ai bucura de viață. Odată ce ajungi cu adevărat să conștientizezi și să respecți acest lucru, vei putea să te ții de planul propus.
  2. Pune activitățile în calendar. Așa cum faci pentru serviciu, așa să procedezi și pentru tine personal. Odată ce sunt ferm stabilite în agendă, este mult mai probabil să te ții de ele. Gândește-te la antrenamente precum o programare la doctor pe care nu o poți rata. De exemplu, mie mi s-a întâmplat adesea să refuz întâlniri de business sau personale pentru că în agendă aveam deja programat un antrenament la acea oră.
  3. Găpsește un partener de sport. Multe persoane au nevoie să fie împinse de la spate de cineva pentru a se mobiliza. În acest sens, ar fi o soluție să faci sport alături de un prieten. Fie mergeți împreună la sală, fie faceți acasă ori simultan prin videocall online. Este un factor motivațional foarte bun. Nu numai că îți încalci promisiunea față de tine însăți dacă nu vii, dar și față de un prieten. În plus, îi poți cere să vă responsabilizați reciproc și să vă încurajați atunci când unul din voi are o zi în care vrea să renunțe.
  4. Vei fi mai productiv la job după sport. De multe ori aud oameni care se plâng că vor fi prea obosiți dacă mai fac și exerciții fizice. De fapt, vei ajunge în punctul în care antrenamentele te vor energiza și vor îmbunătăți absolut tot din respectiva zi. Este dovedit științific și am constantat și la cele câteva mii de persoane pe care le-am antrenat la Bodyshape.
  5. Mâncatul pe fond emoțional. Multe persoane ajung să își găsească doza de fericire în alimentație, de cele mai multe ori nesănătoasă. Intră astfel într-un cerc vicios din care le este greu să iasă. Sunt nefericite, mânăncă pentru câteva minute de bucurie și apoi regretă și devin și mai nefericite. Aici este important să lucreze la mentalitate, la mindset, să obțină ajutor de a depăși această dependență, iar pentru acest lucru am scris și cartea Bucuria de a fi în formă.
  6. Relația toxică cu mâncarea. Multe persoane își crează o relație negativă cu mâncarea și merg la extreme: unii își numără obsesiv caloriile la fiecare porție de mâncare și nu ajung să se bucure practic de aceste mese, iar alții mănâncă haotic, prea mult sau, din contră, se înfometează. E important să avem un echilibru, să mâncăm variat, din surse benefice, să avem moderație și să ne bucurăm de gustul mâncării.
  7. Găsește un antrenament care îți face plăcere. Când faci ceva ce nu îți place, la un moment dat vei renunța pentru că organismul va avea repulsie față de acest lucru. De aceea, este important să găsești acel tip de antrenament care să fie și eficient și să îți și placă. Există multe opțiuni pe piață, totul e să ai deschiderea să le încerci.

Cunoașterea înseamnă putere, însă, fără acțiune, este lipsită de valoare. Amânarea și scuzele te vor face să pierzi timp prețios din viața ta, timp în care ai putea să îți oferi șansa să te simți cu adevărat minunat în pielea ta, debordând de energie, sănătate și încredere în tine. Am explicat în cartea mea, Bucuria de a fi în formă, formula celor 3 A:  antrenamente, alimentație sănătoasă și atitudine de învingător, o formulă completă cu care vei reuși să pui în aplicare ce își propui și să ai rezultate care se mențin pe termen lung”, spune Irina Alionte. “Bucuria de a fi în formă” este prima carte din România despre transformarea corporală holistică.

Cartea are la bază poveștile de succes a mii de oameni care au cunoscut schimbarea în bine prin formula Bodyshape Transformation Center, centrul unde peste 2500 de oameni au slăbit 6000 de kilograme, respectiv 30.000 de centimentri din circumferință, prin metoda complexă pe care Irina Alionte și echipa Bodyshape au implementat-o în România în ultimii ani.

Related Posts

Prințul William și Kate Middleton aniversează azi 13 ani de la nuntă

S-au scurs 13 ani de la nunta Prințului William cu Kate Middleton, eveniment urmărit de sute de milioane…

Haddaway lansează alături de Creator Records „Lift Your Head Up”, o piesă despre speranța în față adversității

Haddaway, artistul internațional cunoscut pentru hiturile sale care au definit generații, se alătură Creator Records într-o colaborare de…

Nicole Kidman, celebrată de Institutul American de Film

Nicole Kidman (56 de ani) a fost celebrată zilele acestea la Los Angeles de Institutul American de Film,…

Cele mai importante momente din istoria Jocurilor Olimpice

Când și cum au apărut Jocurile Olimpice, care au fost cele mai importante momente ale istoriei? În așteptarea…

De ce ne este greu să renunțăm? Arta de a renunța

Nu e ușor să renunți. Pentru că orice proces de renunțare este un proces de pierdere, iar acesta…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Ioana Borțan, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Russell Crowe va juca în remake-ul ”Exorcistul”

Filmul clasic de groază Exorcistul, lansat în 1973, are parte de un remake, ce va aparea în cinematografe…

Andrei Bănuță: „Pentru mine contează ce spun și ce simt atunci când cânt”

Melodiile lui se transformă instantaneu în hituri, ba chiar devin virale pe TikTok. Iar versurile și vocea lui…

Tartă cu lămâie și busuioc. Rețetă recomandată de Adrian Hădean

Această tartă cu lămâie și busuioc este alegerea perfectă pentru zilele de primăvară. Gustul curajos al lămâilor este…

Ce aduce nou Gala Premiilor Gopo 2024. Cine sunt vedetele așteptate pe covorul roșu luni, 29 aprilie

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție…