Monica Cismaru ∙ November 17, 2023 ∙ 2 min read

Unul dintre obiectele care au reușit să fie recuperate de pe Titanic, nava care s-a scufundat în apele Atlanticului pe 15 aprilie 1912, este un meniu de cină de la clasa I.

Artefactul rar a fost vândut recent la o licitație contra sumei de 102 000 de dolari și relevă stilul de viață al bogătașilor vremii, care și-au găsit sfârșitul în apele înghețate ale oceanului. Dintre cei 2 223 pasageri ei navei, turiști si echipaj, doar 706 au reușit să scape cu bărcile de salvare după ce nava s-a scufundat în urma impactului cu un ghețar.

titanic

Dintre artefactele recuperate face parte și acest meniu, care este încă lizibil, în ciuda faptului că este pătat și anumite litere au fost șterse și se pare că este singurul exemplar de acest fel existent, spune casa de licitații Henry Aldridge and Son Ltd, cea care s-a ocupat de vânzare, după ce a consultat mai multe colecții de artefacte recuperate de pe Titanic.

meniu titanic

Meniul specifică felurile servite la clasa întâi chiar în seara scufundării și arată privilegiul și opulența de care se bucurau unii dintre cei mai bogați pasageri de pe Titanic. Meniul cu felurile servite la cină în nopatea fatală conținea preparate din stridii, friptură de vită cu cremă de hrean și piure de păstârnac, cremă de sparanghel, potârniche, friptură de pui, de miel, somon, rață, salată, și, ca desert, o tartă de caise Bordalue, înghețată și budincă Victoria.

titanic

Printre obiectele scoase la licitație de Henry Aldridge and Son Ltd, recuperate de pe Titanic, se mai numără o pătură cu imprimeu ecosez, folosită de unul dintre supraviețuitori pentru a se încălzi pe barca de salvare, un obiect la fel de rar, vândut pentru 117 000 dolari.

Pătura aparținuse lui Frederick Toppin, scrie CNN, asistent general manager în New York al companiei care deținea Titanicul și care a ajuns în posesia păturii în portul în care sosiseră supraviețuitorii de pe Titanic.

Foto: Hepta

Related Posts

Queen of Make-up: strălucește în cele 4 zile la Neversea

A List și Neversea, the queen of festivals, ți-au pregătit o serie de articole cu tips & tricks…

Prăjitură persană, rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Prăjitura persană sau povestea despre cum o fată simplă a reușit să cucerească inima unui prinț. Da, e…

Cum se menține în formă Brooke Shields, la aproape 60 de ani

Cunoscută publicului mai ales cu rolul său din ”Laguna Albastră”, actrița reușește să-și păstreze frumusețea naturală și la…

Când se va lansa sezonul 3 din ”And Just Like That…”?

Serialul ”And Just Like That…”, continuarea Sex and the City, revine cu cel de-al treilea sezon pe HBO…

MINA prezintă „Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică”

MINA, muzeul de artă imersivă din România, lansează din 16 Mai un nou spectacol educațional: „Dinozaurii – O călătorie imersivă în…

Ce citim în luna mai? Descoperă 4 dintre cele mai interesante apariții editoriale!

Luna mai a adus în librării apariții editoriale de top, volume de ficțiune și nonficțiune care au toate…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și cele mai interesante lansări. Iată ce ne-a…

„Colecționarii sunt la fel de interesanți precum artiștii. Toți au particularități și plăceri secrete” spun fondatoarele târgului de artă contemporană Rad Art Fair

Zeci de galerii, un parc de sculpturi și mii de vizitatori îndrăgostiți de artă; așa s-ar putea defini…

Beyoncé și Blue Ivy, mamă și fiică în sequel-ul Lion King

Beyoncé (42 de ani) și fiica ei, Blue Ivy (12 ani), își vor folosi vocile împreună în sequel-ul…

Jennifer Lopez: ”Sunt în cea mai bună formă fizică de până acum”

Jennifer Lopez (54 de ani) nu-și oferă nicio clipă de răgaz. Vedeta urmează să apară într-un nou film…