Monica Cismaru ∙ February 2, 2024 ∙ 8 min read

Toată lumea vorbește despre una dintre cele mai așteptate producții ale începutului de an- “Feud: Capote vs. The Swans”, serialul despre câteva dintre cele mai bogate, puternice și influente femei ale înaltei societăți americane, cele mai bune prietene ale celebrului scriitor Truman Capote.

Rolurile ”Lebedelor” sunt interpertate de actrițe de primă mână – Naomi Watts – în rolul Babe Paley, Diane Lane – în rolul Slim Keith, Chloë Sevigny – C. Z. Guest, Calista Flockhart – Lee Radziwill, Demi Moore – Ann Woodward, Molly Ringwald – Joanne Carson, iar Truman Capote este interpertat de Tom Hollander.

truman capote
Tom Hollander, în rolul lui Truman Capote

”Capote vs. The Swans” este cel de-al doilea sezon al producției cu titlul generic ”Feud”, primul fiind concentrat pe Prințul Charles si pe Prințesa Diana, și este regizat de Gus Van Sant, Max Winkler și de Jennifer Lynch, iar scenariul e scris de Jon Robin Baitz. 

“Feud: Capote vs. The Swans” este inspirat de bestsellerul ”Capote’s Women” (Femeile lui Capote), scris de Laurence Leamer și prezintă relația tumultoasă și scandaloasă pe care a avut-o reputatul scriitor american Truman Capote cu aceste femei din înalta societate new-yorkeză a anilor 60-70. Acesta se infiltrase în cercul lor select și, după ce le-a câștigat încrederea, le-a trădat și le-a dezvăluit cele mai intime și scandaloase secrete, într-o povestire publicată în presă. Articolul a purtat titlul “La Côte Basque, 1965”, inspirat de numele restaurantului de lux la care doamnele în cauză obișnuiau să ia prânzul, și a fost publicat în revista Esquire, în noiembrie 1975.

Truman Capote intenționa ca “La Côte Basque, 1965” să fie doar începutul unei opere mult mai ample – ultimul său roman, Answered Prayers, despre elita new-yorkeză și dedesubturile ei. În articolul incriminator, prietenele lui Capote poartă pseudonime, dar toată lumea și-a dat seama cine ce rol joacă în povestire și, după dezvăluirea secretelor lor și comprimiterea lor morală, Lebedele l-au eliminat pe Capote din viețile lor și l-au renegat, ceea ce l-a dus într-un final pe scriitor la alcoolism și la disperare.

Și totuși, cine sunt aceste doamne influente și bogate, poreclite The Swans, ale căror secrete dăzvăluite au scandalizat opinia publică?

Babe Paley- Naomi Watts

the swans truman capote

”Șefa grupului” era Babe Paley, interpretată de Naomi Watts. Babe a fost, probabil, unica dragoste adevărată a lui Capote. Născută Barbara Cushing în 1915, Babe era fiica lui Harvey Cushing, un neurochirug și profesor la Harvard, care i-a asigurat copilului său o viață luxoasă. Babe se angajează la Vogue ca fashion editor și se căsătorește cu un moștenitor bogat- Stanley Grafton Mortimer Jr., iar Barbara devine o soție influentă și bogată, prezentă în topul celor mai bine îmbrăcate personalități. Babe Paley divorțează de Mortimer, cu care are doi copii, Stanley și Amanda, și începe o relație cu prezentatorul de știri CBS William Bill Paley. Cu acesta, are încă doi copii, William și Kate. Familia locuia in New York, pe Fifth Avenue, și deținea și o casă de vacanță în New Hampshire.

Chiar dacă din afară mariajul lor părea idilic, acesta era departe de perfecțiune. Bill, un fustangiu notoriu, a continuat să-și înșele partenera și după nuntă, iar printre amantele sale s-a numărat însăși Happy Rockefeller, soția guverantorului de New York și cel de-al 41-lea președinte al SUA, Nelson Rockefeller. Aventura extraconjugală a fost una dintre cele mai suculente amănunte din articolul scandalos publicat de Truman Capote, cel care a declanșat și ruptura de nereparat dintre Babe și Capote. Babe Paley moare la trei ani după publicarea poveștii din cauza cancerului, dar Capote nu e chemat la înmormântare, chiar dacă acesta o descria în vremurile lor bune în felul următor: ”Doamna P. are un singur defect: e perfectă.”

Slim Keith – Diane Lane

Născută Mary Raye Gross în Salinas, California, în 1916, aceasta și-a ales porecla Slim când a părăsit casa părintească. Slim provenea dintr-o familie bogată, fără sânge albastru, însă, ceea ce a determinat-o să urce în ierarhia socială și să se căsătorească de trei ori, ultimul ei soț, Baron Keith of Castleacre, oferindu-i tiltul de Lady Slim Keith of Castleacre. Aceasta a fost cea mai înverșunată inamică a lui Capote după articolul incriminator; Slim moare de cancer la plămâni în 1990, la vârsta de 73 de ani.

C.Z. Guest -Chloë Sevigny

the swans truman capote

C.Z. Guest, născută Lucy Douglas în 1920, a fost fiica unui prestigios investitor din domeniul bancar și a beneficiat de o educație privilegiată. A lucrat în domeniul artistic și le-a servit drept muză lui Diego Rivera, lui Salvador Dalí și lui Andy Warhol. În 1947, se căsătorea cu Winston Frederick Churchill Guest, un campion la polo britanico-american, înrudit cu Winston Chruchill. Cuplul a avut doi copii, Alexander și Cornelia Guest, și a rămas căsătorit până la moartea lui Churchill, în 1982. CZ moare în 2003 și este singura ”Lebădă” care l-a iertat pe Capote pentru teribila lui trădare.

Lee Radziwill – Calista Flockhart

Cea mai cunoscută dintre Lebede, Lee era sora mai mică a lui Jacqueline Kennedy Onassis; ea a reușit să iasă din umbra celebrei ei surori, devenind o figură marcantă a înaltei societăți americane. Născută Caroline Lee Bouvier în 1933, aceasta devine o prințesă în adevăratul sens al cuvântului, după ce se marită cu Prințul Stanislaw Albrecht Radziwill în 1959, cu care are doi copii și de care divorțează în 1974.

În 1988, se căsătorește cu reputatul coregraf Herbert Ross, iar cei doi divorțează în 2001. Lee Radziwill are o relație complicată cu Truman Capote încă de dinaintea publicării articolului. Acesta îi promisese că o va transforma într-un star și că o va ajuta să obțină un rol într-un serial de televiziune. Lee nu reușește însă să impresioneze ca actriță și renunță la această carieră. Lee scapă cel mai ieftin din povestea “La Côte Basque, 1965”, în comparație cu prietenele ei Babe și Slim.

Ann Woodward – Demi Moore

the swans truman capote

Ann Woodward are cel mai tragic destin dintre The Swans. Ann era actriță de radio și entertainer, de origine modestă, care reușește să acceseze înalta societate new-yorkeză. Născută Ann Crowell în Pittsburg, Kansas, în 1915, Woodward se mută la New York în 1937 și primește titlul de Cea mai frumoasă fată de la radio. Se căsătorește cu William Woodward Jr., un moștenitor bogat, și au doi copii.

În 1955, își împușcă mortal soțul, pretinzând că a crezut că e un spărgător. Tribunalul declară moartea accidentală, iar Woodward e absolvită de orice vină, dar înalta societate e mai puțin iertătoare decât sistemul judiciar; Ann e ostracizată din rândurile bogaților influenți. Capote dramatizează povestea lui Woodward în articol și insinuează că accidentul a fost de fapt o crimă premeditată, din cauză că victima își dorea divorțul de soția lui ca urmare a infidelităților acesteia.

Ann Woodward află despre intențiile lui Capote înainte ca acesta să-și publice articolul infam și se sinucide, iar ambii ei fii îi calcă pe urme mai târziu și îai iau și ei viața.

Joanne Carson – Molly Ringwald

Joanne Carson n-a fost una dintre Lebedele lui Capote, dar a fost cea mai bună și singura lui prietenă care a rămas alături de el după scandalul “La Côte Basque, 1965”. Joanne era soția celebrului realizator si prezentator TV Johnny Carson. Truman Capote și-a dat obștescul sfârșit în casa ei din California, pe 15 august 1984, după o suferință cauzată de o boală la ficat, din cauza multiplelor intoxicări cu droguri. Capote avea doar 59 de ani la momentul decesului. Joanne Carson a păstrat cenușa lui Capote, iar în 2006, a organizat o licitație, intitulată “The Private World of Truman Capote”, în care a scos de la naftalină către public 337 de obiecte care i-au aparținut scriitorului. Joanne Carson a murit în 2015, la 83 de ani, și a fost înmormântată alături de cenușa lui Capote, la cimitirul Westwood din Los Angeles.

Foto: Hepta

Related Posts

Cine va interpreta rolul lui Michael Jackson, în filmul biografic Michael?

Pentru fanii regelui pop Michael Jackson, vestea filmării peliculei Michael stârnește un val de curiozitate și nerăbdare. Cine…

Amanda Seyfried, senzațională la Festivalul de Film de la Berlin

Rujul roșu, bijuteriile Cartier și rochia din satin Givenchy, cu spatele gol, decolteu din dantelă și un șliț…

Zendaya, Chris Hemsworth și Jennifer Lopez, printre prezentatorii Met Gala 2024

Cel mai așteptat eveniment dedicat iubitorilor modei, Met Gala, are loc anul acesta în data de 6 mai…

Tom Cruise s-a despărțit de iubita lui rusoaică, mai tânără decât el cu 25 de ani

Tom Cruise a trăit o idilă de scurtă durată alături de Elsina Khayrova, fosta soție a unui oligarh…

Tom Holland, cunoscut mai ales din Spider-Man, îl va interpreta pe legendarul Fred Astaire

Actorul Tom Holland (27 de ani), cunoscut mai ales datorită seriei în care l-a intrepretat pe Spider-Man, a…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările acestei perioade. Iată ce ne-a atras…

Gisele Bündchen își reface viața după divorț

La doi ani de la divorțul de Tom Brady, Gisele Bündchen nu se mai ascunde și face gesturi…

Emaa și Mario Fresh cântă despre iubiri predestinate ”În alte vieți”

EMAA și Mario Fresh cântă pentru prima dată împreună în piesa ”În alte vieți”, o melodie care vorbește…

Sharon Stone, apariție tulburătoare la Festivalul Internațional de Film de la Berlin

Festivalul Internațional de Film de la Berlin, cunoscut și ca Berlinala, este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate industriei…

Beyoncé face istorie în topurile muzicale după ce a virat către stilul country

Beyoncé (42 de ani) a reușit să doboare încă un record muzical și să facă istorie, după ce…