Monica Cismaru ∙ December 29, 2022 ∙ 8 min read

Iată care sunt finalistele topului Celor mai bune cărți din 2022. De la romane de ficțiune, la thrillere, biografii și povești uimitoare, toate compun lista celor mai captivante și apreciate cărți din 2022.

Care a fost cartea voastră preferată și ce aveți pe lista de lectură pentru 2023?

Vladimir, de Julia May Jonas

Povestitoarea este o apreciată profesoară de engleză de colegiu al cărei soț, de asemenea, profesor, este investigat pentru relații nepotrivite cu fostele lui studente. Cuplul are o înțelegere tacită în privința relațiilor lor extramaritale, dar, cu noile acuzații, viața lor devine din ce în ce mai complicată. Lucrurile devin și mai incomode când povestitoarea se îndrăgostește de Vladimir, un tânăr romancier apreciat, care tocmai sosește în campus.

Moon Witch, Spider King, de Marlon James

Este cea de-a doua carte din trilogia Dark Star, scrisă de Marlon James, în care este reluată bătălia din primul volum, Black Leopard, Red Wolf, din perspectiva vrăjitoarei de demult, personajul negativ din prima parte.

O poveste plină de acțiune și de aventură scrisă în maniera captivantă a lui James.

Trust, de Hernan Diaz

În New York-ul anilor 20, Benjamin, un magnat de pe Wallstreet, și Helen, fiica unor artistocrați excentrici, se află în prim-planul scenei sociale. Dar cum au obținut cei doi averea în care se scaldă? Aceasta esteî ntrebarea aflată în centrul unui roman din 1937, intitulat Bonds (Legături), pe care a citit-o toată protipendada new-yorkeză, poveste bazată pe spusele finanțatorului Andrew Bevel. În carte se află patru fire narative, iar toate se luptă pentru aflarea adevărului – un puzzle literar despre putera și averea americană.

The Palace Papers: Inside the House of Windsor—the Truth and the Turmoil, de Tina Brown

The Palace Papers reia povestea din locul în care a fost lăsată în volumul Diana Chronicles, scris de aceeași autoare. The Palace Papers începe cu felul în care Casa Windsor s-a reinventat după moartea tragică Dianei. Brown documentează moartea Reginei Mamă și a surorii Reginei Elisabeta a II-a, căsătoria Prințului Charles cu Camilla Parker Bowles și ascensiunea lui Kate Middleton, dar și decizia Prințului Harry și a lui Meghan Markle de a părăsi Casa Regală Britanică. O dramă regală a secolului 21.

Sea of Tranquility, de Emily St. John Mandel

Este cea mai recentă carte scrisă de autoarea volumului Station Eleven despre călătoria în timp și despre cum oamenii vor locui pe lună. Emily St. John Mandel se pricepe de minune să construiască din cuvinte o lume bazată pe idei care se bat cap în cap și să obțină un rezultat încântător și repulsiv deopotrivă. Imposibil de uitat.

The Candy House, de Jennifer Egan

The Candy House reia niște idei prezentate tot într-o carte de-ale lui Egan, A Visit From the Goon Squad, dar volumul de fața nu este tocmai un sequel. Romanul spune povestea luptei de propritetate asupra conștiinței umane, a pericolelor tehnologiei și a puterii familiei de-a lungul generațiilor și epocilor.

Olga Dies Dreaming, de Xochitl Gonzalez

Este romanul de debut al lui Xochitl Gonzalez, despre o organizatoare de nunți din înalta societate new-yorkeză și a fratelui ei politician, și explorează ceea ce se află dincolo de imaginea unor vieți aparent perfecte. Pe măsură ce Olga organizează evenimente de neuitat pentru clienții ei bogați și puternici, propria ei viață devine din ce în ce mai puțin captivantă, mai ales când mama ei înstrăinată reapare în peisaj, iar dezastrele naturale amenință cu distrugerea locurilor din care provine familia ei – punânand în pericol atât trecutul cât și viitorul.

Shy: The Alarmingly Outspoken Memoirs of Mary Rodgers, de Mary Rogers si Jessie Green

Sunt puține romane autobiografice despre care să simți că transmit cu adevărat substanță și informații necunoscute, iar volumul de față este unul dintre ele. Compozitoarea și autoarea Mary Rogers scrie, alături de Jesse Green, despre umor, conștiință și oferă într-o manieră unică amănunte despre show-business, societate, familie, prieteni, dușmani și despre a face ceea ce iubești – mai ales când nimeni nu te apreciază. De asemenea, oferă o perspectivă nemaîntâlnită asupra elitei culturale din New York-ul secolului 20.

Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow, de Gabrielle Zevin

Titlul cărții provine din celebrul monolog din Macbeth și este o poveste sensibilă despre prietenie. Povestea îi urmărește pe prietenii din copilarie Sam și Sadie pe parcurusul unei perioade de 30 de ani și arată cum aceștia creează un joc video de succes în anii 90 și ce urmează după ce aceștia cunosc bogăția, succesul și faima. Teme precum eșecul, dizabilitățile și dragostea sunt întâlnite pe parcursul poveștii, iar intriga țesută inteligent de Zevin, la fel ca și alegerile ei narative fac ca această carte să se numere printre cele mai bune apariții din 2022.

The Book of Goose, de Yiyun Li

Acesta este cel de-al șaptelea roman al lui Yiyun Li, a cărui acțiune se petrece în zona rurală a Franței, în St Rémy, în anii 50. Acolo, două adolescente de 13 ani, Agnès și Fabienne, își construiesc propria lor lume. Fabienne se hotărăște să pună la punct un plan prin care ea și prietena ei să devină celebre. Astfel, Fabienne îi dicteaza povești lui Agnès, care se pricepe mai bine la scris și decide ca Agnès să semneze cartea. Când volumul devine un succes neașteptat, viețile lor se schimbă complet.

The Marriage Portrait, de Maggie O’Farrell

Autoarea Maggie O’Farrell se pricepe de minune să readucă la viață istoria în paginile romanelor sale. In The Marriage Portrait, aceasta își concentrează atenția asupra vieții Ducesei Lucrezia di Cosimo de’ Medici, care este căsătorită cu Alfonso II d’Este, Duce de Ferrara. Curând, eroina este aruncată într-o nouă ipostază și la o nouă curte, unde trebuie să facă față temperamentului aprins și toanelor soțului ei. Chiar dacă cititorul știe că povestea Lucreziei se sfâreșește tragic, acest lucru n-o oprește pe O’Farrell să creeze un portret plin de viață al tinerei prezențe regale.

Foto: Unsplash

Related Posts

Filme și seriale noi în martie pe platformele de streaming

Seriale noi, blockbustere mult așteptate, povești numai bune pentru weekendurile de binge-watching: iată noutățile lunii martie pe platformele…

Kensington Palace revine cu lămuriri despre starea lui Kate Middleton, Prințesa de Wales

Kensington Palace a revenit cu câteva rânduri prin care încearcă să liniștească publicul cu privire la starea de…

”2020” – o comedie neagra cu iz de dramă și de bucluc, din 15 martie în cinematografe

Filmul „2020” a avut avanpremiera la Paris pe 29 februarie, la  Grand Rex, cel mai mare cinematograf din…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile care ne-au atras atras atenția. PANDORA introduce perlele…

În ce serial de succes va juca Eva Longoria

Eva Longoria este cel mai nou nume care se alătură distribuției serialului Only Murders in the Building (Disney+),…

Horoscopul lunii Martie 2024

Luna martie aduce schimbări importante în viața multora dintre noi. Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare…

Tendințele momentului în materie de interioare. Nuanțele și texturile care îți transformă locuința într-o casă de vacanță chiar în inima orașului

Bucură-te de confortul propriului cămin, înconjurându-te de materiale naturale în nuanțe care să-ți aducă deplina relaxare. Întâmpină primăvara…

Cine este noul iubit multimilionar al lui Naomi Campbell

Naomi Campbell este mai fericită ca niciodată, scrie presa internațională, după o pauză în viața ei amoroasă în…

Simona Vilău, curator Art Safari: „Arta e un sport al minții. Ne lasă libere emoțiile”

Artist și curator, Simona Vilău este responsabilă primăvara aceasta cu o fascinantă punere în scenă a unei expoziții…

George și Amal Clooney dau Marea Britanie pe Franța

George (62 de ani) și Amal Clooney (46 de ani), unul dintre cele mai admirate și urmărite cupluri…