Monica Cismaru ∙ November 28, 2022 ∙ 4 min read

Lumea parfumurilor, etern fascinantă, este explicată pe larg în aceste cinci volume, iar secretele creării unui parfum și ale îngredientelor care îl fac unic sunt dezvăluite aici de cele mai bune nasuri ale lumii.

Care este chimia care duce la nașterea unei arome și de ce fiecare parfum e unic pe pielea purtătorului, care sunt cele mai bizare mirosuri, dar și cele mai luxuriante?

 Atlas of Perfumed Botany, Jean-Claude Ellena

Cartea a devenit o clasică a domeniului, iar autorul, Jean-Claude Ellena este unul dintre cele mai bune nasuri din lume și a fost creator exclusiv al parfumurilor Hermès timp de 14 ani. În cartea sa, Atlas, ne poartă într-o călătorie olfactivă a celor mai folosite ingrediente din parfumerie, de la vetiver la iasomie, de la trandafir la santal. Pentru fiecare notă olfactivă, are câte o anecdotă și trimiteri istorice.


Perfumology, de Matilda Morri (Sinister)

În spatele acestei cărți stă Matilda Morri, o tiktokeriță de 22 de ani care a făcut o adevărată pasiune pentru parfumuri pe platforma socială. Cei peste jumătate de milion de urmăritori îi pot citi acum și cartea. Perfumology este un compendiu prin care se poate înțelege lumea parfumurilor, de la ingredientele chimice la cele mistice. Autoarea începe cu principiul fudamental, și anume acela conform căruia fiecare aromă se adaptează perfect pielii fiecăruia și rezultă un parfum unic cu fiecare utilizator. Perfumology explică totul desprea lumea parfumurilor, de la istoria lor la felul în care să alegi un parfum sau de ce să-l eviți.

The Great Book of Perfumes for an olfactory culture, de Nez

În spatele acestui volum stă autorul uneia dintre revistele omonime, bianuale dedicată parfumurilor. Din revistă s-a născut acest manual care spune povestea de la A la Z a parfumurilor. Nu numai că explică notele olfactive, cum se împart ele și de unde provin, dar și felul în care funcționează mirosul și de ce unele mirosuri sunt plăcute și altele nu, cum funcționează marketingul parfumurilor și cum pot fi educate simțurile pentru a recunoaște parfumuri și arome. Un manual adevărat, complet și cu infografe care explică în amănunt această lume mirifică.

Perfume, de Neil Chapman

Neil Chapman are unul dintre cele mai urmărite bloguri de parfumuri, The Black Narcissus. Colecționar de parfumuri, după cum se descrie, a strâns până acum peste 700 de arome, printre care și piese vintage, clasice, dar și ultimele noutăți. Autorul descrie fiecare sticluță cu mult umor și ironie, pe alocuri, și subliniză că parfumul este exact ca o ținută care trebuie să ne vină perfect, pentru a ne defini.

The Grammar of Perfumes, de Giorgia Martone

carti parfumuri

Ca orice altă limbă, și limba parfumurilor are propria sa gramatică, iar una dintre cele mai bune profesoare a fost Giorgia Martone, expert pasionat al subiectului parfumurilor, decedată prea timpuriu în 2021. Începând cu simțul mirosului, care poate deveni nobil datorită parfumurilor, cartea explică nu numai felul în care se întâlnesc mirosul cu parfumul, dar și toate curiozitățile din spatele acestei lumi fascinante. Spre exemplu, inițial, în industria parfumurilor, nu existau decât famiiile olfactive de bază: lemn, flori și fructe, iar toate celelalte au apărut pe parcurs.

Foto: Unsplash

Related Posts

Marc Anthony s-a însurat cu o fostă concurentă Miss Universe

Marc Anthony (54 de ani), fostul soț al lui Jennifer Lopez și tatăl copiilor ei, s-a însurat în…

INNA prezintă videoclipul oficial „Yummy” feat. Dhurata Dora și Stefflon Don

INNA revine cu o nouă colaborare cu două artiste de top: Dhurata Dora și Stefflon Don și lansează…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica ne aduce horoscopul săptămânii 30 ianuarie- 5 februarie 2023. Iată ce ne rezervă astrele in…

Wedding Trends 2023. Ce se poartă și ce nu mai e la modă, cele mai frecvente greșeli, cele mai utile sfaturi. TOP 5 recomandări pentru miri!

Master floristul Nicu Bocancea, designerul Andreea Mărcuță, hair-stylist-ul Adrian Perjovschi impreuna cu echipa sa de beauty și wedding…

Obrăjori de vită cu sos de vin roșu și garnitură de piure de cartofi cu trufe și roșii uscate

Chef Valentin Costea este direct implicat în conceperea meniurilor din ofertele Le Château – Castelul din Inima Capitalei,…

7 seriale de tip reality pentru serile tale de relaxare

Sunt relaxante, amuzante și ușor de urmărit, numai bune de văzut în serile în care îți dorești un…

Me First, un proiect inedit

Dacă ar fi să te gândești la 3 lucruri de preț, lucruri pe care le poți investi în…

CLANUL revine cu sezonul 2, la PRO TV, din 19 februarie

După ce primul sezon din ”Clanul” s-a încheiat cu emoții și cu tensiune, sezonul doi revine în forță,…

Blake Lively, în adaptarea romanului celei mai de succes scriitoare americane, Colleen Hoover – It Ends With Us

Blake Lively și Justin Baldoni vor juca împreună în ecranizarea best-sellerului It Ends with Us, semnat de cea…

Florin Piersic împlinește azi 87 de ani

Pe 27 ianuarie 1936, se năștea, la Cluj, cel care avea să devină unul dintre cei mai cunoscuți…