Monica Cismaru ∙ November 28, 2022 ∙ 4 min read

Lumea parfumurilor, etern fascinantă, este explicată pe larg în aceste cinci volume, iar secretele creării unui parfum și ale îngredientelor care îl fac unic sunt dezvăluite aici de cele mai bune nasuri ale lumii.

Care este chimia care duce la nașterea unei arome și de ce fiecare parfum e unic pe pielea purtătorului, care sunt cele mai bizare mirosuri, dar și cele mai luxuriante?

 Atlas of Perfumed Botany, Jean-Claude Ellena

Cartea a devenit o clasică a domeniului, iar autorul, Jean-Claude Ellena este unul dintre cele mai bune nasuri din lume și a fost creator exclusiv al parfumurilor Hermès timp de 14 ani. În cartea sa, Atlas, ne poartă într-o călătorie olfactivă a celor mai folosite ingrediente din parfumerie, de la vetiver la iasomie, de la trandafir la santal. Pentru fiecare notă olfactivă, are câte o anecdotă și trimiteri istorice.


Perfumology, de Matilda Morri (Sinister)

În spatele acestei cărți stă Matilda Morri, o tiktokeriță de 22 de ani care a făcut o adevărată pasiune pentru parfumuri pe platforma socială. Cei peste jumătate de milion de urmăritori îi pot citi acum și cartea. Perfumology este un compendiu prin care se poate înțelege lumea parfumurilor, de la ingredientele chimice la cele mistice. Autoarea începe cu principiul fudamental, și anume acela conform căruia fiecare aromă se adaptează perfect pielii fiecăruia și rezultă un parfum unic cu fiecare utilizator. Perfumology explică totul desprea lumea parfumurilor, de la istoria lor la felul în care să alegi un parfum sau de ce să-l eviți.

The Great Book of Perfumes for an olfactory culture, de Nez

În spatele acestui volum stă autorul uneia dintre revistele omonime, bianuale dedicată parfumurilor. Din revistă s-a născut acest manual care spune povestea de la A la Z a parfumurilor. Nu numai că explică notele olfactive, cum se împart ele și de unde provin, dar și felul în care funcționează mirosul și de ce unele mirosuri sunt plăcute și altele nu, cum funcționează marketingul parfumurilor și cum pot fi educate simțurile pentru a recunoaște parfumuri și arome. Un manual adevărat, complet și cu infografe care explică în amănunt această lume mirifică.

Perfume, de Neil Chapman

Neil Chapman are unul dintre cele mai urmărite bloguri de parfumuri, The Black Narcissus. Colecționar de parfumuri, după cum se descrie, a strâns până acum peste 700 de arome, printre care și piese vintage, clasice, dar și ultimele noutăți. Autorul descrie fiecare sticluță cu mult umor și ironie, pe alocuri, și subliniză că parfumul este exact ca o ținută care trebuie să ne vină perfect, pentru a ne defini.

The Grammar of Perfumes, de Giorgia Martone

carti parfumuri

Ca orice altă limbă, și limba parfumurilor are propria sa gramatică, iar una dintre cele mai bune profesoare a fost Giorgia Martone, expert pasionat al subiectului parfumurilor, decedată prea timpuriu în 2021. Începând cu simțul mirosului, care poate deveni nobil datorită parfumurilor, cartea explică nu numai felul în care se întâlnesc mirosul cu parfumul, dar și toate curiozitățile din spatele acestei lumi fascinante. Spre exemplu, inițial, în industria parfumurilor, nu existau decât famiiile olfactive de bază: lemn, flori și fructe, iar toate celelalte au apărut pe parcurs.

Foto: Unsplash

Related Posts

Cine va interpreta rolul lui Michael Jackson, în filmul biografic Michael?

Pentru fanii regelui pop Michael Jackson, vestea filmării peliculei Michael stârnește un val de curiozitate și nerăbdare. Cine…

Amanda Seyfried, senzațională la Festivalul de Film de la Berlin

Rujul roșu, bijuteriile Cartier și rochia din satin Givenchy, cu spatele gol, decolteu din dantelă și un șliț…

Zendaya, Chris Hemsworth și Jennifer Lopez, printre prezentatorii Met Gala 2024

Cel mai așteptat eveniment dedicat iubitorilor modei, Met Gala, are loc anul acesta în data de 6 mai…

Tom Cruise s-a despărțit de iubita lui rusoaică, mai tânără decât el cu 25 de ani

Tom Cruise a trăit o idilă de scurtă durată alături de Elsina Khayrova, fosta soție a unui oligarh…

Tom Holland, cunoscut mai ales din Spider-Man, îl va interpreta pe legendarul Fred Astaire

Actorul Tom Holland (27 de ani), cunoscut mai ales datorită seriei în care l-a intrepretat pe Spider-Man, a…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările acestei perioade. Iată ce ne-a atras…

Gisele Bündchen își reface viața după divorț

La doi ani de la divorțul de Tom Brady, Gisele Bündchen nu se mai ascunde și face gesturi…

Emaa și Mario Fresh cântă despre iubiri predestinate ”În alte vieți”

EMAA și Mario Fresh cântă pentru prima dată împreună în piesa ”În alte vieți”, o melodie care vorbește…

Sharon Stone, apariție tulburătoare la Festivalul Internațional de Film de la Berlin

Festivalul Internațional de Film de la Berlin, cunoscut și ca Berlinala, este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate industriei…

Beyoncé face istorie în topurile muzicale după ce a virat către stilul country

Beyoncé (42 de ani) a reușit să doboare încă un record muzical și să facă istorie, după ce…