Monica Cismaru ∙ November 28, 2022 ∙ 4 min read

Lumea parfumurilor, etern fascinantă, este explicată pe larg în aceste cinci volume, iar secretele creării unui parfum și ale îngredientelor care îl fac unic sunt dezvăluite aici de cele mai bune nasuri ale lumii.

Care este chimia care duce la nașterea unei arome și de ce fiecare parfum e unic pe pielea purtătorului, care sunt cele mai bizare mirosuri, dar și cele mai luxuriante?

 Atlas of Perfumed Botany, Jean-Claude Ellena

Cartea a devenit o clasică a domeniului, iar autorul, Jean-Claude Ellena este unul dintre cele mai bune nasuri din lume și a fost creator exclusiv al parfumurilor Hermès timp de 14 ani. În cartea sa, Atlas, ne poartă într-o călătorie olfactivă a celor mai folosite ingrediente din parfumerie, de la vetiver la iasomie, de la trandafir la santal. Pentru fiecare notă olfactivă, are câte o anecdotă și trimiteri istorice.


Perfumology, de Matilda Morri (Sinister)

În spatele acestei cărți stă Matilda Morri, o tiktokeriță de 22 de ani care a făcut o adevărată pasiune pentru parfumuri pe platforma socială. Cei peste jumătate de milion de urmăritori îi pot citi acum și cartea. Perfumology este un compendiu prin care se poate înțelege lumea parfumurilor, de la ingredientele chimice la cele mistice. Autoarea începe cu principiul fudamental, și anume acela conform căruia fiecare aromă se adaptează perfect pielii fiecăruia și rezultă un parfum unic cu fiecare utilizator. Perfumology explică totul desprea lumea parfumurilor, de la istoria lor la felul în care să alegi un parfum sau de ce să-l eviți.

The Great Book of Perfumes for an olfactory culture, de Nez

În spatele acestui volum stă autorul uneia dintre revistele omonime, bianuale dedicată parfumurilor. Din revistă s-a născut acest manual care spune povestea de la A la Z a parfumurilor. Nu numai că explică notele olfactive, cum se împart ele și de unde provin, dar și felul în care funcționează mirosul și de ce unele mirosuri sunt plăcute și altele nu, cum funcționează marketingul parfumurilor și cum pot fi educate simțurile pentru a recunoaște parfumuri și arome. Un manual adevărat, complet și cu infografe care explică în amănunt această lume mirifică.

Perfume, de Neil Chapman

Neil Chapman are unul dintre cele mai urmărite bloguri de parfumuri, The Black Narcissus. Colecționar de parfumuri, după cum se descrie, a strâns până acum peste 700 de arome, printre care și piese vintage, clasice, dar și ultimele noutăți. Autorul descrie fiecare sticluță cu mult umor și ironie, pe alocuri, și subliniză că parfumul este exact ca o ținută care trebuie să ne vină perfect, pentru a ne defini.

The Grammar of Perfumes, de Giorgia Martone

carti parfumuri

Ca orice altă limbă, și limba parfumurilor are propria sa gramatică, iar una dintre cele mai bune profesoare a fost Giorgia Martone, expert pasionat al subiectului parfumurilor, decedată prea timpuriu în 2021. Începând cu simțul mirosului, care poate deveni nobil datorită parfumurilor, cartea explică nu numai felul în care se întâlnesc mirosul cu parfumul, dar și toate curiozitățile din spatele acestei lumi fascinante. Spre exemplu, inițial, în industria parfumurilor, nu existau decât famiiile olfactive de bază: lemn, flori și fructe, iar toate celelalte au apărut pe parcurs.

Foto: Unsplash

Related Posts

Lindsay Lohan, primele poze însărcinată

Actrița Lindsay Lohan s-a lăsat surprinsă de camera foto într-una dintre cele mai emoționante ipostaze din viața unei…

De ce să alegi o vacanță într-o croazieră? Iată avantajele!

Dacă ești adeptul unei vacanțe în care totul este organizat și aranjat, iar nu nu trebuie decât sa…

Cel mai nou și surprinzător cuplu din showbiz: Bill Murray și Kelis

Un nou cuplu de vedete apare pe firmament: cel format din actorul Bill Murray (72 de ani) și…

Ultimul mesaj transmis de Stephan Pelger, înainte de a se sinucide

Stephan Pelger a fost găsit decedat astăzi, în propria locuință. Un vecin a fost cel care a anunțat…

Evoluție, inovație, momente împreună – IQOS promite o experiență revoluționară la TIFF

Mâine începe Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), ocazie cu care IQOS își invită publicul la un eveniment…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, am făcut o selecție a lucrurilor care ne-au atras atenția. Iată noutățile acestei perioade….

Idei de cadouri pentru cei care adoră croazierele

Fie că vrei să surprinzi persoana care merge în croazieră, fie că vrei să revii din vacanță cu…

Cum arată Joaquin Phoenix în rolul lui Napoleon

La 23 de ani de la ultima lor colaborare pe marile ecrane, pentru producția ”Gladiator”, Joaquin Phoenix și…

Mădălina Ghenea își susține iubitul din tribune, la Roland Garros

Mădălina Ghenea (35 de ani) și-a susținut (presupusul) nou iubit din tribune, la turneul de tenis Roland Garros,…

„Romeo şi Julieta” revine după o pauză de trei ani pe scena Operei Naţionale Bucureşti

Veștile bune circulă repede. Pe 9 şi 10 iunie, de la ora 18.30, Opera Națională București anunță reluarea…