Monica Cismaru ∙ January 22, 2024 ∙ 6 min read

Ultimii ani au stat sub semnul filmelor biografice. După succesul unor producții precum Elvis (de Baz Luhrmann) și Blonde (de Andrew Dominik), inspirate de Elvis Presley și de Marilyn Monroe, 2024 vine cu o mulțime de alte producții care prezintă viețile remarcabile ale celor mai mari artiști, sportivi și politicieni ai lumii- de la Maria Calls, la Bob Dylan și până la gimnasta Kerri Strug.

Back to Black – Amy Winehouse

Marisa Abela

Back to Black este, probabil, cel mai așteptat musical biografic al anului. Filmul îi este dedicat incomparabilei Amy Winehouse, iar titlul este cel pe care l-a purtat și ultimul album lansat de cântăreața dispărută prematur, la doar 27 de ani. Producția va fi lansată pe 12 aprilie în Marea Britanie și pe 24 aprilie în Franța. Regizat de Sam Taylor-Johnson, cel care a semnat și Fifty Shades of Gray, filmul va reda ascensiunea meteorică a lui Amy Winehouse, întreruptă de moartea sa din 23 iulie 201.  Rolul lui Amy Winehouse va fi interpretat de actrița britanică Marisa Abela, Jack O’Connell îl va juca pe Blake Fielder-Civil, iar Eddie Marsan va intra în rolul tatălui cântăreței, Mitch Winehouse.  

Maria – Maria Callas

maria callas angelina jolie
Angelina Jolie, Maria Callas

Maria este regizat de Pablo Larraín și prezintă povestea vieții celei mai mari cântărețe de operă a secolului 20, Maria Callas, al cărei rol ei va fi jucat de Angelina Jolie. Regizorul chilian Pablo Larraín este celebru pentru producțiile sale cu accente biografice – amintim doar de ”Jackie”- Jackie Kennedy sau de ”Spencer” – Lady Diana. Filmul ”Maria” se va concentra pe ultimele zile din viața divei, din anii 80, la Paris. Maria Callas a murit din cauza unui atac de cord la doar 53 de ani.

Ferrari – Enzo Ferrari

Adam Driver

Regizorul Michael Mann, un pasionat al mașinilor, nu putea rata acest poriect cu un buget imens. În film joacă Penélope Cruz, care interpretează rolul Laurei Dominica Garello, soția manufacturierului de mașini Enzo Ferrari timp de 50 de ani. Rolul lui Ferrari i-a revenit lui Adam Driver, iar filmul este inspirat din biografia ”Enzo Ferrari: The Man and the Machine”, scrisă de Brock Yates. În producție este acoperită vara lui 1957, o perioadă nefastă din viața lui Ferrari: Dino, fiul său cel mare și succesorul său murise din cauza unei boli degenerative cu un an mai devreme, căsnicia sa se afla pe marginea prăpastiei, iar imperiul său auto era amenințat cu falimentul. Enzo Ferrari decide să se înscrie cu automobilul său la Mille Miglia, o cursă istorică prin care a acoperit mai mult de 1 500 de kilometri pe teritoriul Italiei.

Monsieur Aznavour – Charles Aznavour

filme biografice

Charles Aznavour a murit pe 1 octombrie 2018 și a lăsat în urmă o carieră de 70 de ani, 40 de ani de succese și un total de 1400 de melodii înregistrate în 18 limbi străine și tot atâtea concerte în lumea întreagă. Artistul de origine franco-armeană va fi interpretat de Tahar Rahim. Filmul Monsieur Aznavour va fi lansat pe 27 noiembrie și va prezenta ascensiunea și cariera lui Aznavour în anii 50 și va analiza relațiile sale de prietenie cu personalitățile vremurilor, cum ar fi Édith Piaf.

Bob Marley: One Love 

filme biografice

Acesta este primul film inspirat de Bob Marley, artistul care a inspirat generații întregi prin îndemnurile sale la unitate, dragoste și pace. Bob Marley: One Love va fi lansat pe 14 februarie și a fost realizat cu sprijinul familiei artistului. Prin intermediul producției vom putea observa relația cântărețului cu soția sa, Rita, dar și diverse evenimente și conflicte care au zguduit Jamaica în anii 70. Rolul lui Bob Marley va fi jucat de actorul britanic Kingsley Ben-Adir, cunoscut și din producțiile One Night In Miami și din The Comey Rule.

A Complete Unknown – Bob Dylan

filme biografice
Bob Dylan, Timothée Chalamet

A Complete Unknown este despre Bob Dylan, jucat de actorul Timothée Chalamet. Traiectoria rockerului din Minnesota încă fascinează și astăzi , iar Chalamet a spus că partitura a venit ca un cadou, pentru care se pregătește necontenit. Filmul este regizat de James Mangold, cel care a mai semnat și Le Mans 66 și Indiana Jones 5.

Shirley – Shirley Chisholm

filme biografice
Shirley Chisholm, Regina King

Regizat de John Ridley pentru Netflix, filmul Shirley ne poartă în culisele alegerilor prezidențiale din 1972, când Shirley Chisholm, candidata Partidului Democrat, devine prima femeie de culoare aleasă în congresul american și prima femeie de culoare care candidează la președinție. Actrița care o va interpreta pe Shirley Chisholm este Regina King. Shirley va fi lansat pe 22 martie.

Perfect – Kerri Strug

Perfect este realizat de Olivia Wilde, actrița-regizoare care s-a lăsat inspirată de cartea biografica Landing On My Feet, A Diary Of Dreams, scrisă de Kerri Strug și de John P. Lopez. Filmul ne prezintă povestea gimnastei Kerri Strug, prima sportivă la această disciplină care a câștigat o medalie de aur la Olimpiada din 1996, de la Atlanta, pentru Statele Unite. Kerri Strug a performat la proba de gimnastică accidentată la piciorul stâng, a câștigat medalia și a trebuit să fie purtată pe brațe de către antrenorul său pe podium. Kerri va fi jucată de Thomasin McKenzie.  

Foto: Hepta

Related Posts

Queen of Make-up: strălucește în cele 4 zile la Neversea

A List și Neversea, the queen of festivals, ți-au pregătit o serie de articole cu tips & tricks…

Prăjitură persană, rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Prăjitura persană sau povestea despre cum o fată simplă a reușit să cucerească inima unui prinț. Da, e…

Cum se menține în formă Brooke Shields, la aproape 60 de ani

Cunoscută publicului mai ales cu rolul său din ”Laguna Albastră”, actrița reușește să-și păstreze frumusețea naturală și la…

Când se va lansa sezonul 3 din ”And Just Like That…”?

Serialul ”And Just Like That…”, continuarea Sex and the City, revine cu cel de-al treilea sezon pe HBO…

MINA prezintă „Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică”

MINA, muzeul de artă imersivă din România, lansează din 16 Mai un nou spectacol educațional: „Dinozaurii – O călătorie imersivă în…

Ce citim în luna mai? Descoperă 4 dintre cele mai interesante apariții editoriale!

Luna mai a adus în librării apariții editoriale de top, volume de ficțiune și nonficțiune care au toate…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și cele mai interesante lansări. Iată ce ne-a…

„Colecționarii sunt la fel de interesanți precum artiștii. Toți au particularități și plăceri secrete” spun fondatoarele târgului de artă contemporană Rad Art Fair

Zeci de galerii, un parc de sculpturi și mii de vizitatori îndrăgostiți de artă; așa s-ar putea defini…

Beyoncé și Blue Ivy, mamă și fiică în sequel-ul Lion King

Beyoncé (42 de ani) și fiica ei, Blue Ivy (12 ani), își vor folosi vocile împreună în sequel-ul…

Jennifer Lopez: ”Sunt în cea mai bună formă fizică de până acum”

Jennifer Lopez (54 de ani) nu-și oferă nicio clipă de răgaz. Vedeta urmează să apară într-un nou film…