Diana Lupu ∙ September 30, 2020 ∙ 5 min read

Am dat ceva răgaz să răsfoiți recomandările făcute luna trecută astfel că, am revenit cu ce se mai găsește în ultima vreme pe noptiera și pe rafturile bibliotecii mele, în speranța ca măcar una dintre aceste cărți să își găsească loc și utilitate în viața voastră. La o primă privire, recomandărle acestei luni pot să pară o invazie a domeniului psihologiei, însă fiecare dintre acestea vorbește unor nevoi diferite: viața de cuplu, relația cu propria persoană și relația cu prorpiul corp. Vă invit să descoperiți povești ce merită răsfoite.

1. Împreună la bine și la greu. 10 adevăruri salvatoare pentru relația de cuplu de  H.Hendrix și H.Hunt

Este una din cărțile pe care le recomand atât în cabinetul de psihoterapie cât și în numerosaele întâlniri de la Love Is Fun but…COMPLICATED din fiecare seară de miercuri de la 20:00 pe Facebook A List Magazine. Împreună la bine și la greu este una din cărțile de căpătâi ale relației de cuplu, indiferent dacă vorbim despre cupluri căcătorite sau nu, deoarece ea poate fi văzută drept un instrument care contribuie la construirea unei relații puternice în lumea modernă.

Formulată într-un limbaj extrem de accesibil, cartea aduce în discuție zece adevăruri esențiale care contribuie la construirea calității relaționale ca mai apoi să completeze această informație cu aplicații și sugestii de exerciții pe care cuplul să le parcurgă.


Pe lângă exercițiile care se regăsesc extrem de des și în practica terapeutică, ceea ce îmi place extrem de mult la această carte este faptul că aceste zece adevăruri aduse în discuție de cei doi cercetători relaționali au în spate mituri cu care societatea se confruntă atunci când vine vorba de relația de cuplu. Astfel, întâlnim adevăruri precum: „incompatibilitatea este baza căsătoriei/ unei relații” ”conflictul este un prgres pe cale să se întâmple” sau ”negativitatea este o dorință mascată”.

Un alt lucru tare fain este că putem privi această carte drep o activitate pe care să o realizăm alături de partener, un proiect comun și un prilej de a ne face timp pentru noi și pentru relație. Este extrem de interesat să răsfoim cartea alături de partener, să ne descoperim și să ne conturăm spațiul relației împreună. Scrisă cu umor, empatie, sinceritate și ilustrații ingenioase, cartea de față reprezintă o călătorie în spațiul nostru relațional.

2. Intimitate zbuciumată de Dr. Janet Woititz

La prima vedere este o carte mică, cu puține pagini, însă este una dintre acele cărți care simți că te vulnerabilizează și te determină să faci o introspecție asupra trecutului tău. Este un conținut valoros și concentrat care nu încetează să mă uimească de fiecare dată când o recitesc.

Dacă îți place filozofia lui Brene Brown sau cea alui Esther Perel, cu siguranță Dr. Janet Woititz va fi pe placul tău. Felul în care vorbește despre zbuciumul unei relații de cuplu te face să crezi că este un actor contemporan, însă Dr. Janet s-a bucurat de o recunoștință internațională a muncii sale de terapeut și cercetător în domeniul psihologiei adulților care au crescut într-o familie de alcoolici, cu mult timp înaintea acestor autori contemporani.

Această carte este un bun punct de pornire, dacă îți dorești să explorezi și să găsești răspunsul la întrebări ce țin de sănătatea relațională, importanța vulnerabilizării în spațiul relației sau despre felul în care am învățat să primim și să oferim iubire încă din copilăriei.

Iată câteva subiecte pe care le-am găsit ca fiind baza acestei cărți:

În primul rând vorbește despre intimitate și vulnerabilitate ca fiind elemente esențiale în clădirea unei relațiii sănătoase și ambivalența acestor concepte, datorită mesajelor primite în copilărie și întărite de către societate. Apoi, autoarea ne dezvăluie și ne explică principalele mituri care ne bântuie mintea, iar aici este nevoie de răbdare și compasiune pentru rănile interioare, care necesită acceptare pentru a putea continua să citești.

3 .Terapie pe salteaua de pilates de Emilia Toma

Ultima carte care își face loc printre recomandările acestei luni este scrisă de o autoare tânără, aflată la început de drum, dar care dă o voce poveștilor cu care multe dintre femeile societății noastre se confruntă. Felul în care tematicile sunt structurate și abordate, precum și focusul pe unifersul feminin m-a dus cu gândul la ”Trei femei” de Lisa Taddeo, care urmărește drama interioară a trei femei și lupta acestora cu stigmele sociale. Regăsim acest mesaj și în cartea Emiliei, însă un foarte mare plus este faptul că poveștile bazate pe interacțiuni și informații reale sunt ale unor femei din societatea noastră, iar asta sporește intensitatea cu care fiecare dintre noi se poate regăsi sau identifica în relatările femeilor care dau glas unor subiecte considerate tabu.

C.S.Lewis  spune ”Citim ca să știm că nu suntem singuri” și cred că aceasta este cea mia potrivită descriere pe care o pot face acestei cărți, deoarece subiectele abordate merită să fie scoase din conul de umbră și rușine. Antrenoarea de pilates este cea care împărtășeșete cu noi pveștile clientelor sale, iar printre temele principale de discuție regăsim: relația cu propriul corp, încrederea în sine, abuzul fizic și psihologic, infidelitate și sexualitate.

 

Sper că v-am convins sau că v-am inspirat că măcar una dintre aceste cărți  meristă să fie răsfoiă. Let s TURN THE PAGE!

Related Posts

5 nuvele care să-ți retrezească cheful de citit

Iată câteva sugestii de lectură, câteva nuvele care să-ți reamintească de ce îți place să citești și de…

Descoperă 5 thrillere psihologice care te vor ține cu sufletul la gură

În lumea literaturii, suspansul și intrigile psihologice au captivat publicul dintotdeauna, oferind cititorilor o experiență captivantă și adesea…

Psihoterapeutul Diana Vasile, Co-fondator și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează „Anatomia traumei”

Psihoterapeutul Diana Vasile, Co-fondator și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează „Anatomia traumei” Într-o…

Cristian Onețiu intră în arena literară cu un proiect special! Descoperă cum îți poți schimba viața în doar 4 zile!

Cristian Onețiu, antreprenor cunoscut publicului larg în calitate de investitor la emisiunea „Arena leilor”, Andy Szekely, antreprenor, arhitect…

Pisica Claudiei Schiffer, vedetă pe covorul roșu

Claudia Schiffer a adus un partener neobișnuit pe covorul roșu, la premiera peliculei Argylle. Supermodelul și Chip, pisica…

4 cărți pe care orice femeie ar trebui să le citească în 2024

Ești în căutare de noi lecturi pe care să nu le lași de la mână până nu le…

Fericire în 2024: făcuți pentru conexiune

Cercetătorii au descoperit că viața fericită este, în sine, o viață veselă și dificilă pentru toată lumea. Cu…

Britney Spears îl detronează pe Prințul Harry! Autobiografia celui mai mare pop icon al sec. 21 câștigă la Premiile Goodreads Choice Awards 2023

Într-un turneu spectaculos de renaștere personală și profesională, Britney Spears a cucerit nu doar inimile fanilor, ci și…

Topul cărților de dezvoltare personală și profesională care te vor ajuta să ai un nou an de nota 10

An de an, în drumul către o versiune mai bună a noastră, cărțile devin ghiduri prețioase, deschizând uși…

„Târgul devoratorilor de carte” le aduce iubitorilor de lectură cele mai bune oferte, la un click distanță!

Săptămâna aceasta, librăria online Bookzone a pregătit „Târgul devoratorilor de carte” care le oferă pasionaților de lectură șansa…