A List Magazine ∙ September 4, 2023 ∙ 6 min read

Călătoria mea către un stil de viață plant based a început acum 17 ani, când am renunțat (treptat) la produsele de origine animală. Mai întâi, am observat dispariția simptomelor ca: senzația de stomac plin, lipsa de concentrare și oboseală. Apoi, am început să mă simt mult mai ușoară, să am multă energie și poftă de viață. În cele din urmă, am început să îmi dezvolt curiozitatea și pasiunea pentru gătit.
Pentru mine, acest mod de a mă hrăni a fost cel mai de impact lucru care mi s-a întâmplat și a fost și catalizatorul procesului meu de transformare și abordare a unui stil de viață sănătos. M-a ajutat să mă conectez cu mine și cu corpul meu și să îmi creez un mod natural și holistic de a trăi.
OK, dar ce este de fapt plant based?
„Plant based”, chiar dacă sună cool, este mai mult decât doar un trend sau o dietă. Este un stil de viață. Cu cât alegi să consumi mai multe alimente bazate pe plante, organice și proaspete, minim procesate, cu atât corpul tău va primi mai mulți nutrienți esențiali și va prospera.
Corpul nostru este incredibil de inteligent și intuitiv. Este important ca noi să ne conectam cu el și să dezvoltam ceea ce se numește inteligență corporală, adică să învățăm cum să îl ascultăm. Iar mâncarea este informație și putem decide la fiecare masă dacă oferim corpului nostru informații care promovează sănătate sau dezechilibru. Știința demonstrează și susține beneficiile acestui stil alimentar și aflăm constant despre cum afecțiuni și boli cronice (de la infertilitate la depresie) pot fi prevenite și chiar tratate prin consumul unei diete plant based.
Pe lângă asta, adoptarea unei astfel de diete reprezintă una dintre cele mai simple, dar cele mai eficiente moduri de a ajuta mediul înconjurător: de la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la defrișări, la protejarea speciilor pe cale de dispariție și la conservarea apei.
5 trucuri pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată:
Conexiune corp-minte: Ascultă-ți corpul și oprește-te din mâncat atunci când te simți satisfăcut, nu sătul. Creierului îi ia 15 minute să primească mesajul că este sătul, așa că nu te grăbi și mănâncă încet.
Clean Eating: Alege cât mai organic, sezonier și local. Încearcă să mănânci majoritatea alimentelor integrale și să eviți substanțele chimice, antibioticele, OMG-urile, aditivii alimentari, coloranții, îndulcitorii artificiali și conservanții.
Eat the rainbow: Alege o dietă variată și colorată. Un plan alimentar sănătos ar trebui să includă fructe, legume, proteine, fibre și grăsimi sănătoase pentru a susține toate funcțiile esențiale ale corpului.
Hidratare: Bea mai multă apă. În medie, femeile ar trebui să bea aproximativ doi litri, iar bărbații trei litri pe zi. Limitează sucurile, latte-urile și ceaiurile cu zahăr. Nu-ți bea caloriile!
Microbiom: Include alimente prebiotice și probiotice pentru un microbiom intestinal sănătos.
O zi din viața mea plant based
Iată meniul meu preferat pentru o zi healthy & plant based, plin de nutrienți și gust, care te va ajuta să descoperi ce înseamnă să te hrănești corp, minte și suflet.
Mic dejun: Green Goddess Smoothie
1 banană coaptă
1 pumn mango înghețat
2 linguri mazăre înghețată
1 mănunchi mix frunze verzi (kale, spanac, pătrunjel)
1 linguriță ghimbir ras
1 curmală
1 linguriță semințe chia
300 ml apă cocos (sau băutură vegetală de caju, ovăz sau cânepă)
Mod de preparare:
Spălați frunzele verzi.
Curățați și opțional radeți ghimbirul.
Adăugați toate ingredientele într-un blender și amestecați până obțineți o băutură cremoasă. Dacă este nevoie, adăugați extra lichid.
Adăugați ca topping nuci, semințe sau fructe de pădure pentru extra nutrienți și gust.
Prânz: Salată crocantă de kale cu năut și sos de mango
2 căni mix de kale
1/4 cană varză roșie
1/4 cană broccoli
1/2 cană năut fiert
1/2 cană tofu
1/2 cană mango
1/2 lime
1/4 linguriță fulgi chili
sare Himalaya
semințe susan negru
Mod de preparare:
Spălați bine legumele (dacă nu sunt organice se pot ține câteva minute în apă cu bicarbonat de sodiu sau oțet de mere pentru a îndepărta pesticidele, apoi se clătesc bine).
Tăiați frunzele de kale și adăugați-le într-un castron mare. Amestecați-le cu puțin ulei de măsline, zeamă de lămâie și sare de mare până devin moi și suculente.
Tăiați varza roșie în felii subțiri, broccoli și tofu în bucățele și adăugați-le împreună cu năutul fiert în bolul cu kale și amestecați bine.
Pregătiți dressingul: într-un blender adăugați mango, suc de lime și chili și amestecați până obțineți un sos cremos.
Amestecați ingredientele din bol cu sosul de mango și presărați semințele de susan.
Cină: Tacos cu conopidă și coleslaw
2 lipii din porumb
1/2 conopidă
100 gr făină de ovăz (sau hrișcă)
1/2 cană băutură vegetală (ovăz, caju)
1 linguriță chimion
1 morcov
1/2 cană varză roșie
1 lămâie
1 lingurițe ulei măsline
150 grame caju
1 cățel usturoi
1 lingură drojdie inactivă
1 mănunchi coriandru
sare, piper
pesmet (gluten-free)
Mod preparare:
Preîncălziți cuptorul la 200°C și puneți nucile caju la hidratat într-un bol cu apă călduță.
Curățați și tăiați conopida în buchețele mici. Uscați-le bine.
Într-un castron mare, amestecați făina de ovăz, condimentele și laptele vegetal până când se omogenizează. Ar trebui să obțineți consistența unui aluat de clătite.
Adăugați buchetele de conopidă în bol și amestecați ușor cu o lingură (sau cu mâinile) pentru a acoperi fiecare bucată.
Puneți pesmet pe o farfurie, adăugați pe rând bucățile de conopidă și întoarceți-le prin pesmet până sunt acoperite bine.
Adăugați-le pe o tavă tapetată cu foaie de copt și coaceți timp de 35 de minute; la jumătatea timpului de coacere le puteți verifica și întoarce pe cealaltă parte.
Spălați varza roșie și morcovii și treceți-le printr-o răzătoare. Adăugați-le într-un bol și stoarceți puțin lime, un strop de ulei de măsline și frunze de coriandru tocate.
Într-un blender adăugați nucile caju hidratate, drojdia inactivă, 2 linguri suc lămâie, usturoiul, coriandrul, sare, piper și 100 ml apă și amestecați la viteză mare până obțineți un sos cremos. Adăugați extra apă dacă este prea gros.
Încălziți tortillas într-o tigaie fierbinte și întindeți pe fiecare tortilla 1 lingură de sos de caju, salata coleslaw și buchețele de conopidă pane.

Text de Sorina Fredholm.

Foto: arhiva personală.

Articol publicat în revista A List Magazine (27).
Sorina Fredholm – @sorinafredholm –  ambasador & wellness coach cu o experiență de peste un deceniu în alimentația plant based, yoga și mindfulnes. Recunoscută pentru pasiunea ei atât pentru celebrarea frumuseții și artei în gătit, cât și pentru crearea de resurse care să ajute la adoptarea unui stil de viață sănătos și sustenabil, Sorina este fondatoarea @121tribe, o platformă care oferă programe online create de experți de renume internațional în domeniul health & wellness.

Related Posts

Julia Roberts, în următorul film al lui Luca Guadagnino

Regina comediilor romantice revine cu un nou proiect surprinzător, semnat de Luca Guadagnino, autorul recentului succes Challengers. Julia…

Se pregătește un nou serial marca Game of Thrones

Fanii serialului Game of Thrones au motive de bucurie, deoarece o nouă producție care are legătură cu acțiunea…

Jennifer Love Hewitt își lansează cartea de memorii, Inheriting Magic

Actrița Jennifer Love Hewitt (45 de ani) își lansează cartea de memorii Inheriting Magic, iar pe copertă apare…

UNDA lansează “Spring Dining Experience” un concept fresh, de primăvară, cu experiențe pentru toate simțurile

Restaurantul UNDA Open Cuisine revitalizează scena culinară din nordul Bucureștiului cu lansarea conceptului de “Spring Dining Experience”. Acest…

The Motans și Andra sunt noile voastre personaje preferate în videoclipul piesei ,,Înapoi în viitor”

V-a plăcut, v-a rămas pe buze, iar acum puteți urmări povestea de iubire a piesei ,,Înapoi în viitor”,…

Care sunt cele mai căutate destinații în 2024?

Îți prezentăm topul celor mai căutate destinații din 2024, potrivit rezultatelor comunicate de platforma de turism Airbnb. La câțiva…

Victoria Beckham, la 50 de ani – Iată 12 lucruri mai puțin cunoscute despre vedetă

Victoria Beckham împlinește pe 17 aprilie vârsta de 50 de ani. Fosta componentă Spice Girls, actual antreprenor și…

Cine a fost partenera lui Roberto Cavalli- Modelul suedez Sandra Nilsson (38 de ani)

Celebrul creator de modă italian Roberto Cavalli a decedat pe 12 aprilie, la vârsta de 83 de ani,…

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la MasterChef România – PRO TV

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV, la emisiunea care i-a consacrat, MasterChef România,…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutăți și lansări de tot felul. Iată ce ne-a…