Monica Cismaru ∙ July 14, 2022 ∙ 3 min read

Este sezonul vacanțelor, al concediilor și poate Parisul se află pe lista destinațiilor tale din această vară. Turnul Eiffel, unul dintre cele mai populare obiective turistice din Paris, dar și din lume, nu încetează să fascineze și să atragă milioane de turiști anual. Totuși, crezi că știai tot ce se poate ști despre celebrul turn construit de Gustave Eiffel? Iată câteva lucruri mai puțin cunoscute despre simbolul Parisului.

Turnul Eiffel are 312 metri înălțime și a fost construit în 1889. Pentru multă vreme, a fost cea mai înaltă construcție din lume. Azi nu mai e cazul, dar, la 324 de metri înălțime, cu tot cu antenă, este una dintre construcțiile care domină Parisul. Totuși, înălțimea sa variază în funcție de temperatură. Vara, din cauza caniculei, structura de metal se dilată și poate câștiga 20 de centimetri în înălțime. Iarna, poate pierde până la 10 centimetri când se contractă.

turnul eiffel

Turnul Eiffel a trecut printr-o varietate de culori de-a lungul timpului. A fost vopsit în roșu, în ocru, iar din 1968, este vopsit într-un maro deschis, apropiat de bronz, într-un degrade subtil de la vârf spre bază, pentru a se integra cât mai bine în peisajul parizian. Greutatea totală a vopselei folosite este de 60 de tone. Potrivit celor mai recente zvonuri, Turnul Eiffel va fi vopsit în auriu cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Paris, din 2024.

La momentul inaugurării, Turnul Eiffel dispunea de cinci lifturi hidraulice, o mare reușită tehnică pentru acea vreme. Încă sunt funcționale două dintre ele, cel de pe laturile de est și de vest. De fapt, acestea nu sunt lifturi propriu-zise, nici funiculare, nici telecabine, ci o combinație dintre cele trei, ceea ce le dă mari bătăi de cap cu intreținerea echipelor tehnice. În fiecare an, totalul kilometrilor făcuți de aceste lifturi ajunge la 103 000 kilometri, de două ori și jumătate ocolul Pământului.

turnul eiffel

Pe platforma de sus, de la ultimul etaj, Gustave Eiffel și-a construit un spațiu de 100 de metri pătrați, cu un balcon deschis, ocupat, de fapt, de un lift. Apartamentul includea o sufragerie, trei birouri, o baie și o toaletă, dar nu avea dormitor. În timp, spațiul a fost transformat în cameră tehnică, dar înca mai există aici o reproducere a unuia dintre birourile lui Gustave Eiffel. Tot aici se află și trei statui de ceară, care îi reprezintă pe Gustave Eiffel, pe fiica lui, Claire, și pe cea a inventatorului Thomas Edison.

Turnul Eiffel este unul dintre cele mai populare locuri în care au loc cererile în căsătorie. Tot aici a avut loc si o ceremonie de nuntă mai puțin obișnuită. În 2018, obiectofila americană Erika LaBrie a mers atât de departe încât s-a căsătorit cu turnul, iar petrecrea de nuntă a avut loc la etajul doi. După lungi și complicate proceduri administrative, mireasa a reușit să-și schimbe numele de familie în Eiffel și de atunci vizitează turnul în fiecare an.

Foto: Hepta

Related Posts

5 motive pentru care abia așteptăm să-l vedem pe Paolo Nutini la festivalul Fall in Love

Aflat la cea de-a doua ediție, festivalul Fall in Love îl aduce în premieră pe Paolo Nutini în…

Jane Fonda lansează o colecție de haine sport și își împărtășește filosofia de viață la 84 de ani

La 84 de ani, Jane Fonda nu dă semne că ar vrea să se retragă din lumina reflectoarelor…

Serena Williams se retrage din tenis. Ce planuri are campioana

După o carieră sportivă impresionantă de 25 de ani, Serena Williams, una dintre cele mai bune jucătoare de…

Tot ce trebuie să știi înainte să ajungi la Summer Well 2022

Mai sunt doar câteva zile până la Summer Well. La doar 30 de minute distanță de București, peste…

Nunta între vedete: Rita Ora s-a căsătorit cu un regizor laureat cu Oscar

Cântăreața de origine kosovară Rita Ora (31 de ani) s-a căsătorit cu logodnicul ei, regizorul de origine neo-zeelandeză…

3 trucuri de beauty de la vedete

Ne cuceresc cu fiecare apariție și ne inspiră cu alegerile lor. Jennifer Lopez, Jessica Alba și Kim Kardashian…

Olivia Newton-John a murit la vârsta de 73 de ani

Olivia Newton-John, cântăreața și actrița de origine australiană, cunoscută mai ales datorită filmului Grease (1978), în care a…

Andra Gogan a strălucit pe covorul roșu la premiera serialului High School Musical, de la Los Angeles

Andra Gogan (24 de ani) și fratele ei, Răzvan, au fost prezenți de curând pe covorul roșu la…

Penelope Cruz, schimbare de look, pentru rolul soției fondatorului Ferrari

Vești bune pentru fanii actriței! Penelope Cruz, acum în vârstă de 48 de ani, apare din nou în…

Care sunt cele 12 celebrități care intră în jungla – ”Sunt celebru, scoate-mă de aici!” (PRO TV)

”Sunt celebru, scoate-mă de aici!” (PRO TV) este show-ul de televiziune care supune celebritățile la provocări extreme și…