Alina Aliman ∙ September 19, 2021 ∙ 8 min read

Astăzi n-o să vă vorbesc despre mare și soare, nici despre insule îndepărtate. Însă o să vă spun cum am avut o supriză enormă vizitând Polonia: am descoperit orașe care arată ca niște cutii cu bomboane, un castel în care ești gata să auzi povești cu prințese, o mină de sare impresionantă și zone culturale în care mixul de istorie și contemporaneitate este la el acasă. Citiți în continuare și veți vedea o mulțime de fotografii de care să vă lăsați inspirați. 

Ce-am remarcat mai întâi în Polonia – și s-ar putea să n-aibă așa multă legătură cu turismul – este că infrastructura lor (a se citi șosele, aeroporturi și transport urban) este una la care visează mulți în Europa. Așa că nu e de mirare că extrem de multe investiții sunt făcute aici, că fiecare oraș mare are zeci de universități (de la artă și design la cele de minerit, prelucrarea sticlei sau IT) și că salariile lor medii sunt unele dintre cele ridicate în Uniunea Europeană. Iar toamna aceasta – zonă verde fiind din punctul de vedere al situației pandemice – au reușit să atragă un număr record de vizitatori. Așadar, dzień dobry, Polonia! Ce trebuie să bifezi pe lista de călătorii? 

1. Wroclaw – orașul vedetă al Poloniei în ultimii ani pare desprins din poveștile copilăriei, cu case colorate în nuanțe de fondant și străduțe care te poți pierde în căutarea celei mai bune cafele. (https://visitwroclaw.eu/en) 

Ce poți vedea în Wroclaw? În primul rând, orice turist care se respectă va nota (va fotografia, va număra) piticii întâlniți în cale. Se spune că sunt peste 600 acum – de fapt, nimeni nu le știe cu adevărat numărul, pentru că în fiecare zi apare unul nou. Istoria lor e legată de protestele din anii 1980 împotriva comunismului (Alternativa Portocalie – în 1988 localnicii au ieșit pe străzi îmbrăcați în pitici și cu pălării portocalii). Unul dintre ei stă în fața universității, o orchestră e desfășurată în fața filarmonicii, alții care citesc, scot bani de la bancomat sau pur și simplu își spală rufele în râu.

* Turul turistic & istoric de oraș ar trebui, să includă: piața centrală Rynek, cu ale sale clădiri superbe – în fața cărora e așezată o replică din sticlă a lanțului munților Carpați (Fontanna „Zdrój”). Continuă cu un scurt popas în fața primăriei, una dintre cele mai vechi și mai frumoase clădiri, pe fațada căreia se pot vedea sculpturi înfățișând scene diverse și în subsolul căreia (culmea!) se află una dintre cele vechi berării. 

În turul prin oraș include o plimbare pe lângă vechiul castel Regal, în mare parte distrus în al Doilea Război Mondial (ca o mare parte din acest oraș de fapt). Găsești, imediat lângă el, clădirea nouă și impresionantă a Filarmonicii. Nu rata o vizită la Centennial Hall (1913) – unul dintre cele mai vechi monumente UNESCO. Imediat lângă, Muzeul de Artă Contemporană și sculpturile artistei Magdalena Abakanowicz.

* Traseul artistic începe, din punctul meu de vedere, de la granița cartierului numit Four Denominations (Dzielnica Czterech Świątyń) – pentru că în zonă se află cele 4 instituții religioase – biserica ortodoxă, catolică, evanghelică și o sinagogă. La intrare: Crystal Planet, o sculptură de Ewa Rossano. Cartierul e plin de cafenele cool (și de case funerare, ceea ce duce la tot felul de glume locale mai mult sau mai puțin… macabre). Oprește-te în piața de sare și admiră arhitectura și fă o vizită, spre seară, în zona Neon Gallery Street – un loc hip unde în locul unei vechi fabrici de neoane (de la care au fost păstrate multe semne) s-au deschis o galerie de artă și o discotecă. 

Nu uita: în Wroclaw se organizează, anual, festivaluri de muzică clasică, de jazz, unul gastronomic și (evident) festivalul piticilor.
* Restaurante simpatice: @karczmalwowska (cu mâncare tradițională – gândiți-vă la piroși și borș de sfeclă roșie) și @lamaddalenarestaurant (pentru fancy dishes). 

2. Râul Odra, Wroclaw –  Știu, ar fi trebui probabil să facă parte din „capitolul” Wroclaw. Însă râul acesta este, în sine, o destinație. În primul rând, are circa 200 de poduri, podețe, tunele și pasaje subterane care îl traversează; plus o mulțime de insule urbane pe care poți petrece o după-amiază încântătoare. Poți închiria un caiac, o hidrobicicletă sau o barcă cu panouri solare. De notat și bifat: podul Tumski, pe care își declară dragostea cuplurile. 

De pe râu vezi Universitatea din Wroclaw – una dintre cele mai vechi și mai mari din țară (28 de facultăți). Și, ca să îți dorești poate să-ți faci un masterat acolo, îți spun un fun fact: pentru că studenții au protestat că trebuie să traverseze râul zi de zi să meargă la diversele cursuri, primăria a instalat o telecabină (Polinka) care îi transportă, gratuit, peste râu.
Tot de pe râu vezi (și apoi ajungi) la Catedrala din Wroclaw St. John Baptist din secolul 14, construită în stil gotic – din turn ai o vedere impresionantă asupra orașului. 

Și pentru că locuitorii orașului par să aibă o relație specială cu apa, să nu uităm să amintim de cel mai recent proiect dezvoltat – în vechea clădire a companiei de apă și canalizare din 1893 – Hydropolis, deschis în 2015, unde cu o mulțime de instalații multimedia, filme și chiar un printer 3D pentru apă poți învăța o mulțime de lucruri despre apă. (https://hydropolis.pl/en/)

3. Castelul Moszna a fost pus de nenumărate ori pe lista celor mai frumoase castele din Europa. Aflat la circa 3 ore cu mașina distanță de Wroclaw și construit în secolul 17 ca reședință a familiei germane Tiele-Winckler, în stil neo-baroc, castelul a trecut prin război, a supraviețuit ocupației comuniste, a găzduit sanatoriul de stat și spitalul pentru boli nervoase. Recondiționat și renovat, castelul Moszna – cu 365 de camere și peste 90 de turnuri – oferă astăzi și cazare în unul dintre turnuri, un parc enorm în care te poți plmba o zi întreagă și un restaurant superb. @zamekmoszna 

4. Cracovia (https://visitkrakow.com). A fost, ani la rând, orașul pus mereu pe lista „locurilor de văzut în lume”. Poate datorită arhitecturii speciale, poate datorită oamenilor simpatici sau pentru că, aici, în unele cartiere există un vibe cool & hip. Sau poate pentru că au unul dintre cele mai bune niveluri de viață din această zonă. O să încep prin a vă spune însă cât de mult am fost impresionată de multitudinea de spații verzi, de investițiile în piste de biciclete și linii de tren, metrou și autobuze electrice care să facă legătura dintre cartiere și centru, astfel încât orașul să fie tot mai puțin poluat. 

* Traseul turistic în Cracovia? Evident, nici o plimbare nu poate începe altfel decât din piața centrală – una dintre cele mai mari din Europa (200 metri lățime și tot atâta în lungime), introdusă în patrimoniul UNESCO. Bifează, pe listă, bazilica Sf. Maria, Sala de Pânze (centru major al comerțului internațional încă din  secolul 14), acum un loc bun de a căuta suveniruri, poarta Sf. Florian și Barbican (cel mai bine conservat avanpost fortificat din Europa) și fă o plimbare pe Calea Regală – mai ales la apus, vederea este incredibilă! Oprește-te pentru un minut și o fotografie și în fața Teatrului Național.

* Trebuie să incluzi pe lista lucrurilor de to-do aici castelul și catedrala Wawel – aici a trăit familia regală atunci când Cracovia era capitala regală a Poloniei. Interiorul castelului este superb și poți admira, pe pereți, colecția de tapiserii flamande.

* Traseul artistic: neapărat în cartierul Kazimierz (cartierul evreiesc) – cu multe cafenele și restaurante boeme, cu florării micuțe și magazine de antichități, cartierul are ceva din aerul unor străzi din Marais. Preferatul meu? Restaurantul Szara – https://szara.pl/en/. 

5. Salina Wieliczka. La jumătate de oră de Cracovia, un loc splendid este Kopalnia soli Wieliczka – mina de sare (https://www.wieliczka-saltmine.com). Cu circa 327 de metri adâncime și peste 287 de kilometri (!) lungime, mina e în patrimoniul UNESCO din 1978, fiind una dintre cele mai vizitate destinații din lume. Și nu-i de mirare, de vreme ce sculpturile în sare, capelele sculptate  și candelabrele enorme făcute din mii de cristale de sare atrag toate privirile și conturile de Instagram 🙂  

Legenda spune că, demult, o prințesă unguroaică, pe nume Kinga, în timp ce se afla în călătorie de nuntă cu soțul său, contele Boreslaw, spre Polonia, a aruncat inelul de logodnă într-o mină de sare. Odată ajunsă în Polonia, prințesa le-a poruncit minerilor din Wieliczka să sape un puț în pământ și – spune legenda – în primul bulgăre de sare scos la suprafață a fost descoperit inelul prințesei. Această legendă marchează perioada de început a așezării miniere. Astăzi, lângă mină există un hotel în care te poți caza și un turn super-ingenios contruit din lemne, care filtrează apa cu sare, în curtea căruia te poți odihni și trata diverse afecțiuni. 

Voi unde ați merge în Polonia? Și ce altceva ne-ați recomanda? 

Foto: arhiva personală

Related Posts

Tartă cu lămâie și busuioc. Rețetă recomandată de Adrian Hădean

Această tartă cu lămâie și busuioc este alegerea perfectă pentru zilele de primăvară. Gustul curajos al lămâilor este…

Ce aduce nou Gala Premiilor Gopo 2024. Cine sunt vedetele așteptate pe covorul roșu luni, 29 aprilie

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție…

A apărut primul ceas parfumat din lume

Cum ar fi să porți o bijuterie cu utilitate și parfumată? Culmea cochetăriei! Vacheron Constantin lansează un item…

Călătorii în adâncul sufletului – EMAA și noul său album – ,,f r a t e l e. a b i s”

EMAA prezintă “f r a t e l e. a b i s” – un album ca o…

Coffee Time! Interviu cu Cezara Carteș

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările săptămânii! KIKO MILANO a deschis primul…

Arta în mâinile tale – un proiect despre arhitectură, tehnologie și oameni

La lansarea noii serii Motorola Edge 50, am avut ocazia să stau de vorbă cu fotograful Alex Gâlmeanu…

The Fall Guy, filmul în care joacă pentru prima dată împreună Ryan Gosling și Emily Blunt

După ce la Premiile Oscar de anul acesta Ryan Gosling și Emily Blunt au fost concurenți, în filme…

Jon Bon Jovi își recunoaște infidelitatea față de soția sa, cu care e căsătorit de 34 de ani

Jon Bon Jovi (62 de ani) și soția lui, Dorothea, sunt căsătoriți de 34 de ani și se…

Prinții de Wales, William și Catherine, sărbătoresc ziua mezinului lor, Louis

Louis, cel mai mic dintre copiii Prinților de Wales, William și Catherine, împlinește azi șase ani. O fotografie…