Destinaţii mai puţin turistice pe care merită să le descoperi în 2020

DESTINATII MAI PUTIN TURISTICE

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când aud despre lista aceea de rezoluţii pentru un nou, pe care oamenii o aglomerează cu tot felul de obiective măreţe, mă gândesc la un singur lucru: la călătorii. Cât mai multe călătorii.

Îmi place să răscolesc internetul în căutarea unor orăşele sau sate inedite, să urmăresc tot felul de Instagrammeri care ajungi prin locuri mai puţin cunoscute, să citesc cât mai mult despre cultura locală şi obiceiurile tradiţionale dintr-o anumită zonă, astfel încât să caut acele experienţe autentice, cât mai raw, odată ce ajung la destinaţie.

Iar dacă şi voi vă doriţi un 2020 cu mai multe călătorii, selecţia de mai jos s-ar putea să fie o bună sursă de inspiraţie pentru următoarele vacanţe.

Albarracín, Spania

Situat la o distanţă de patru ore de Madrid şi aproximativ două ore de Valencia, Albarracín este unul dintre locurile care nu ar trebui ratate dacă ajungeţi în zonă, într-un tur al Spaniei. Supranumit şi oraşul roz, acesta se remarcă printr-un centru istoric foarte colorat, care a fost declarat Monument Naţional în 1961, prin verdeaţă bogată care acoperă pădurile şi pajiştile din jurul lui, dar şi prin albastrul intens al râului Guadalaviar, care îl străbate.

Devonshire, Anglia

Devonshire este unul dintre cele mai frumoase comitate ale Angliei, o regiune pitorească, plină de farmec, care se întinde de la Canalul Bristol în nord până la Canalul Englez în sud. În prezent, Devonshire se numără printre cele mai populare destinaţii de vacanţă ale britanicilor, mai ales încă mai există aici sate pescăreşti şi oraşe-port (Plymouth, Exeter, Torquai, Ilfracombe, Exmouth) care şi-au păstrat autenticitatea. Asta ca să nu mai vorbim de faptul că locul este o adevărată inspiraţie pentru artişti: Agatha Christie, legenda genului crime fiction, Chris Martin de la Coldplay şi Matt Bellamy, solistul trupei Muse, s-au născut în Devonshire. Iar exemplele pot continua.

Monsanto, Portugalia

Nu spun că Lisabona şi Porto nu sunt spectaculoase, dar despre ele cu siguranţă auziţi la tot pasul. Monsanto, în schimb, este un loc cu totul şi cu totul spectaculos, despre care nu mulţi turişti au aflat. Sculptat în stâncă, Monsanto a fost desemnat în 1938 drept „cel mai portughez sat din Portugalia“ şi este pur şi simplu uimitor. Casele din granit par turtite de pietrele gigantice aflate deasupra lor, iar străduţele pietruite sunt o adevărată splendoare.

Gdańsk, Poland

Mulţi dintre turiştii care ajung în Polonia se opresc doar în Varşovia şi Cracovia, fără să ia în calcul şi alte destinaţii din această ţară. Însă Gdańsk chiar merită mai multă atenţie, mai ales că este cel mai mare oraş-port polonez şi că are o istorie fascinantă în spate. A făcut parte din Statul Monastic al Cavalerilor Teutoni, a fost unul dintre primele locuri ocupate şi distruse în cel De-al Doilea Război Mondial, pentru ca apoi să fie reconstruit aproape integral din ruine, dar fără să îşi piardă autenticitatea. Iar dacă ar fi să menţionez câteva atracţii de neratat din Gdańsk, Bazylika Mariacka (Basilica Sf. Maria), Muzeul celui De-al Doilea Război Mondial şi Ulica Długa, principala stradă a oraşului, ar fi în topul listei.

Gothenburg, Suedia

Un loc necunoscut multor turişti, inclusiv cei europeni, Gothenburg din Suedia este o adevărată operă de artă, un oraş cosmopolit, cu o viaţă culturală foarte bogată. Situat pe coasta de vest a ţării, te va cuceri cu nenumărate parcuri şi grădini verzi (tema anului 2017 în Gothenburg a fost „Green and grand city“), numai bune pentru picnicuri şi ieşiri în aer liber, muzee şi galerii de artă spectaculoase (Muzeul de Artă Gothenburg, Muzeul Volvo), dar şi multe pieţe şi puburi unde vă puteţi bucura de un prânz copios la preţuri accesibile (musai de încercat cele cu specific pescăresc). Iar dacă vreţi să faceţi nişte poze cu adevărat spectaculoase, treceţi şi pe la Arhipelagul Gothenburg, unde se află şi un far printre stânci.

Mostar, Bosnia & Herzegovina

O destinaţie mai puţin populară în rândul turiştilor, care nu are nici cel mai bun renume, Peninsula Balcanică este un loc care ar merita să fie descoperit mai bine, pentru că ascunde adevărate comori. Mostar e una dintre cele mai bune dovezi în acest sens. Chiar dacă orașul a fost distrus în timpul Războiului Bosniac de la începutul anilor ’90, s-acesta a fost refăcut, iar astăzi se numără principalele destinații turistice ale Bosniei. Cel mai cunoscut obiectiv turistic din zonă este Podul din Mostar, care a fost construit peste râul Neretva de către otomani, în anul 1558.

Foto: Pixabay, hepta.ro

Categorii Lifestyle